Pénzügyek

Miért muszáj gumit cserélni?
A téli balesetek megelőzéséhez fontos az évszaknak megfelelő gumi, de az akkumulátor állapotáról és a fagyálló folyadékról sem árt gondoskodni!

Már túl vagyunk az első fagyos hajnalokon, sőt az első hó is leesett a hegyekben. Nagyon sok autós azonban nem vett még tudomást a közelgő télről, és továbbra is nyári gumikkal közlekedik. Nincs olyan gumiszerviz Magyarországon, ahol ne tudnák, hogy ők lesznek azok az ügyfelek, akik az első komolyabb fagy, ónos eső, hó beálltával akarnak azonnal téli gumira váltani. Míg a napsütéses őszi napokon csak lézengenek a kliensek a gumisoknál, addig rossz időben a műhelyek ki sem látszanak a munkából. És sajnos az is előfordul, hogy egyes autósok, akik az első rohamnál hoppon maradtak, úgy döntenek, ha az első havat túlélték nyári gumival, az egész telet átvészelik – óvatos vezetéssel. Ne tartozz közéjük!

Nem érdemes filléreskedni, de nem feltétlenül a legdrágább szett a megfelelő. Kerül, amibe kerül az autógumik őszi és tavaszi cseréje hozzátartozik az autó fenntartásához! A megfelelő gumik kiválasztásához kérd szakember segítségét, vagy tájékozódj az internetes webáruházak kínálatából, tanulmányozd a széles gumiválaszték paramétereit – fogyasztási, tapadási minősítés, zajszint – vagy olvasd el a szakmai tesztek (pl. ADAC) eredményeit.

3 ok, amiért érdemes gumit cserélned

 1. A nyári gumi már 7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körül megmerevedik, és nagyon kevéssé tapad, így használata veszélyes lehet. A téli gumi felülete és tapadása a hideg időben jól alkalmazkodik az útfelülethez.
 2. Az autók biztonságos közlekedésének elengedhetetlen feltétele, hogy az autó kereke megfelelően tapadjon az úton. Nagyon fontos, hogy az autó ne csússzon meg, hiszen amint megcsúszik, már nem tapadási súrlódásról, hanem csúszási súrlódásról kell beszélnünk, amely sokkal kisebb, mint a tapadási súrlódás.
 3. Téli gumi nélkül a kárrendezés is problematikusabb lehet! Ha bizonyíthatóan a téli gumi hiánya miatt okozol sérülést, a kötelező felelősségbiztosítás kárrendezésekor figyelembe vehetik ezt a tényt. A Casco szerződés feltételei is rendelkezhetnek erről. Ha a szerződés nem tér ki a téli gumi használatára, a biztosító egyedi esetenként vizsgálhatja a szerződött felelősségét.
 4. Míg Magyarországon jelenleg nem előírás a téli gumik használata, a környező országokban, mint például Romániában, Ausztriában vagy Szerbiában kötelező. Ezt jó tudnod, ha külföldre utaznál a téli hónapokban.

Következő cikk

Mire figyelj?

 1. Ha nem szakboltban vásárolsz gumit, ellenőrizd, hogy a mérete, vagyis nagysága – abroncsméret, peremvastagság, szélesség – megfelelő-e?
 2. A gumiabroncs gyártója csak szakszervizben ajánlja a téli gumiabroncs szerelését. A garancia szempontjából ez nem mellékes.
 3. Soha ne szereltess sérült abroncsra gumiabroncsot!
 4. A gumi felszerelése után elmaradhatatlan a centírozás. Ezt 10 000 kilométerenként érdemes megismételtetni a gumisnál, vagy szakszervizben. Használat közben az autógumi deformálódik, a centírozás pedig ennek a deformitásnak nem tud megfelelni. Az újracentírozás időnként a kormányvibrációt is megszünteti.
 5. Reggel, indulás előtt rendszeresen ellenőrizd a gumiabroncsokban a légnyomást! A lapos autógumi irányíthatósága csökken, és használat közben növekszik a téli gumiabroncsok hőfoka. Téves nézet, hogy a lapos téli gumi biztonságosabb. A téli hőmérséklet hatására egyébként is csökken a téli gumiabroncs légnyomása, minthogy a hidegben a levegő gázként kisebb kiterjedést igényel.
 6. A tengelyenként megegyező gumiabroncsokban a nyomás mindig legyen egyforma!
 7. Ellenőrizd, hogy mennyire kopott a téli gumid! A gumiabroncs valamelyik vájatában találsz egy jelzést, amelynek magassága 1,6 mm (koptatási figyelmeztető). Amennyiben a téli gumiabroncs a használat során a figyelmeztetőig lekopik, nélkülözhetetlen a csere, mert ettől a ponttól az abroncs nem biztonságos.
 8. Soha ne spórolj azon, hogy nem valamennyi gumit cserélteted le! Mindig négy téli gumi szükséges, mert így marad stabil a jármű.

A téli gumin túl!

A havas, csúszós utak és a romló látási viszonyok minden évben sok balesetet okoznak. A balesetek fő oka ebben az időszakban a változékony felületű és tapadású útburkolat, a romló látási viszonyok, valamint a gépjárművek nem megfelelő felkészítése a télre. Sokan gondolják, hogy ilyenkor elegendő az autógumik cseréje, de ezenkívül is érdemes még néhány apróságot elvégezni a hidegebb időjárás közeledtével. Közéjük tartozik a fagyállót is tartalmazó szélvédőmosó folyadék beszerzése, illetve a hűtőfolyadék ellenőrzése. Emellett nem feledkezhetsz meg az akkumulátor állapotáról sem, hiszen a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni ezek a készülékek, és lehetséges, hogy a nyáron még éppen működőképes szerkezet a hidegebb időben már nem képes ellátni a feladatát.

A téli időszakban a balesetek – különösen külföldön – lényegesen nagyobb kellemetlenséggel járhatnak. A zord időjárási körülmények között rendszerint lassabban érkezik a segítség, körülményesebb az autó javíttatása, az esetleges sérült utasok ellátása. Így elengedhetetlen, hogy legalább te tegyél meg mindent a biztonságod érdekében!

szerző: Tóth Péter Zoltán
Egészség 2021. FEBRUÁR Ezért hízol könnyebben télen!
A téli hónapokban hajlamosak vagyunk könnyebben felszedni a pluszkilókat. De vajon mi állhat ennek hátterében, és hogyan védekezhetünk ellene?
Szabadidő 2020. DECEMBER 5 tipp a meghitt, meleg otthonért télre
Beköszöntött az igazi tél! Ötleteink segítségével még hangulatosabbá varázsolhatod otthonodat.
Egészség 2020. NOVEMBER A legjobb téli immunerősítők - kéznél van a megoldás!
A változékony időjárás, a nyirkos hideg igencsak próbára teszik a szervezet ellenálló képességét.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2021. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
02
Pénzügyek 2021. DECEMBER Akiken gyermekeink jövője múlik
A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett díjátadón nyolc tanár vehette át a Magyar Természettudományos Oktatásért Rátz Lászlóról elnevezett díjat és az összesen 12 millió forintot.
03
Pénzügyek 2021. DECEMBER A jövő futurisztikus, karbonsemleges városa
A természetbe álmodott településen nem lesznek autók, zöld energia és mesterséges intelligencia segíti majd a lakók életét.
Menu