Szabadidő

Büdös, de csodára képes
Néha olyan zöldséget is érdemes főszereplővé avatni, amelyeket amúgy nem szokás. Pláne, ha olyan egészséges és finom, mint a póréhagyma.

A magyar konyha nélkülözhetetlen hozzávalója a hagyma. Vöröshagyma, fokhagyma minden kertben terem, a póréhagyma azonban ritkábban fordul elő a veteményesben és a konyhában is.

A póréhagyma ízének ereje szempontjából valahol a vörös- és az újhagyma között áll, nyersen édeskés, ugyanakkor csípős, párolva azonban egészen édes is lehet. Méregtelenítő, emésztésserkentő és vízhajtó, csökkenti a káros koleszterinszintet, és növeli az ér falainak erejét, sok C-vitamint és vasat tartalmaz. Próbáld ki a következő receptekkel is!

Spagetti póréhagymás-gombás öntettel

Hozzávalók
25 dkg póréhagyma

olívaolaj
25 dkg gomba
2 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors
friss petrezselyem

A póréhagymát karikázd fel, és az olívaolajon párold meg, majd add hozzá a felszeletelt gombát és az áttört fokhagymát, és sózd, borsozd az egyveleget. Párold őket együtt egészen puhára, majd a levüket is főzd el. Ekkor öntsd fel a tejszínnel, és forrald sűrű mártássá az egészet. A végén vágj hozzá friss petrezselymet. Tálald éppen csak puhára főtt olasz spagettivel, parmezánnal.

Burgonya- és póréhagyma krémleves

Hozzávalók
fél kg póréhagyma

fél kg krumpli
1,2 liter zöldségleves
1 hagyma
2 evőkanál margarin
só, bors

A margarinon párold puhára a felkarikázott póréhagymát, és az apróra vágott vöröshagymát, add hozzá a megpucolt és felkockázott krumplit, sózd, borsozd, majd öntsd fel a levessel. Ha a krumpli puhára főtt, botmixerrel pürésítsd az egészet, tálaláskor pedig díszítsd apróra vágott snidlinggel.

Szójás-póréhagymás csirkefalatok wokban

Hozzávalók
fél kg csirkemell

egy egycentis darab friss gyömbér
egy nagy póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis friss csili, vagy egy kiskanál szárított ét/mogyoróolaj
1 dl fekete szójaszósz („dark”)

A wokban hevítsd forróra az olajat, dobd bele a lereszelt gyömbért, az áttört fokhagymát és a csilit. Hagyd pirulni egy percig, majd add hozzá a vékony csíkokra vágott csirkét, és pirítsd meg teljesen. Amikor kész, add hozzá a felkarikázott póréhagymát, és pirítsd tovább együtt. Végül a szójaszószt is öntsd hozzá, és pár perc alatt pirítsd össze az egészet.

Fetás póréhagyma-saláta

Hozzávalók
2 nagy póréhagyma

2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál magos mustár
20 dkg száraz, morzsolható feta vagy más sós sajt
só, bors

A póréhagymát vágd egészen vékony karikákra, sózd, borsozd, és keverd el a mustárból és az olajból készített öntettel. Hagyd állni legalább fél órán át. Morzsold hozzá a sajtot tálalás előtt.

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2024. MÁJUS Fogyasztó zöldségek
Mindegy, milyen évszak van: a zöldségek állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek egészségesnek, szépnek, fittnek maradnod. Vagy ha éppen fogyni akarsz.
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
Egészség 2022. MÁRCIUS Vörös, édes és gömbölyű: mi az?
A cékla nemcsak egészséges, valódi kulináris élvezet is. Fedezd fel értékes tulajdonságait, és készítsd el változatosan!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu