Egészség

Fogyasztó zöldségek
Mindegy, milyen évszak van: a zöldségek állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek egészségesnek, szépnek, fittnek maradnod. Vagy ha éppen fogyni akarsz.

Ahelyett, hogy táplálék-kiegészítőt vagy csodabogyót szednél fogyásra, próbáld ki előbb, mit tudnak a zöldségek. Hidd el, hamarabb megszereted őket, mint gondolnád. Könnyű, jól emészthető fogásokat készíthetsz, ami a közérzetedre is hatással lesz: több lesz az energiád, kevésbé leszel fáradékony és a mozgásodat is könnyebbnek érzed majd. Lássuk, mely zöldségeket érdemes beiktatni az étrendedbe.

Brokkoli

A sötétzöld zöldségek (mint például a brokkoli vagy a spenót) antioxidáns tartalmuk miatt minden szépségdiéta fontos szereplői. A fogyásban azért segít, mert komplex szénhidrátokat tartalmaz, amelyek lassan szívódnak fel, így lassabban emelik a vércukorszintet is. Tehát ha brokkolit eszel, ennek köszönhetően később leszel éhes.

Ezenkívül gazdag C-vitamin-, folsav-, és bétakarotin-forrás, és fontos szerepet játszik a rákmegelőző étrendben. Nemcsak a brokkoli rózsája, hanem a szára is ehető. Mivel a magas hő hatására veszít értékes hatóanyagaiból, inkább párold, mint főzd. Kuktában készítve azonban megőrizheted a benne lévő vitaminokat.

Cékla

Igazságtalanság, hogy legtöbben csak ecetes formában ismerik. Egyrészt mert nagyon finom, másrészt mert sokoldalúan felhasználható ez az egészséges zöldség. Kipróbálhatod héjában sütve vagy főzve salátában, mártásként, turmixolva, párolva és nyersen is. Aki szokott tisztítókúrát tartani, tudja, hogy fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. A natúr céklalével sikeresen kezelheted a pattanásokat és hajkorpásodást, az influenzát és a meghűlést.

A cékla vérképző hatású, egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, és a tumorsejtek szaporodását is meggátolja. Emellett hatásos a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, vakbél irritáció esetén, májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésében is. A céklából tudja a szervezet a legjobban hasznosítani a vasat, vagyis elsőrangú vérképző hatása van. Magas káliumtartalma pedig az izmok és az állóképesség növeléséhez járul hozzá.

Zeller

Azért kap kitüntetett helyet a diétában, mert a szervezetednek a zeller megemésztéséhez több energiára van szüksége, mint amennyit tartalmaz. A zeller emellett hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, serkenti a vesék működését és enyhíti az emésztési panaszokat. A szálaszeller kiváló rágcsálnivaló, frissítő hatású, ezért a legjobb, ha nyersen fogyasztod vagy salátába kevered. Tegyél belőle pár szálat a zöldségturmixba, vagy főzz belőle levest.


Kelbimbó

A gyerekek talán nem rajonganak érte, de hát nem lehet mindennek gumicukor íze. A kelbimbóra számíthatsz, ha fogyókúrázol, mert magas a víz és a rosttartalma, ami rendkívüli módon felgyorsítja az anyagcserét. Mindezt úgy, hogy a kalóriatartalma alacsony: 100 grammnyiban mindössze csak 36 kcal van. Egészségmegőrző hatásáról se feledkezz meg, hiszen a szervezet C-vitamin szükségletének másfélszeresét fedezi. Ezeken túl  béta-karotin és ásványi anyagok gazdag forrása is a kelbimbó. Készíthetsz belőle főzeléket, köretet, elkészítheted rakottasan vagy levesbe főzve.


Spárga

Ugyan messze van még a spárgaszezon, de nem hagyhattuk ki. Elvégre a hihetetlenül ízletes és egészséges zöldség nagyon kevés kalóriát tartalmaz: 10 dkg főtt spárgában összesen 13 kcal található. Megtalálható benne kálium, foszfor, kalcium, A- B1-, B2- és C-vitamin. Ezenkívül segíti a méreganyagok távozását, a máj és a vese működését, erősíti az immunrendszert és semlegesíti a rákkeltő anyagokat. Elég megpárolni, és fogyaszthatod köretként, keverheted salátákba, de krémlevest is készíthetsz belőle.

szerző: Futaki Balázs
Egészség 2020. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
Egészség 2020. AUGUSZTUS A szuperzöldség titka
Közismert, mennyire egészséges étel a brokkoli. De miért számít szuperzöldségnek?
Szabadidő 2020. MÁJUS A bazsalikom gyógyhatásai - 2 könnyű recepttel
A bazsalikomot ezer közül föl lehet ismerni jellegzetes íze és illata miatt. De nem csak főzéshez használhatod!
éppen olvassák
01
Egészség 2020. NOVEMBER 5 elképesztő tévhit a konyhában
Az ételek és konyhai alapanyagok között vannak olyanok, amelyekhez meglepő tévhitek kötődnek. Lerántjuk a leplet!
02
Egészség 2020. NOVEMBER Ezt jelenti a krónikus betegség
Naponta hallunk róla, de biztosan tudod mit jelent?
03
Egészség 2020. NOVEMBER 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu