Szabadidő

Bauhaus: a jövő hírnöke
A huszadik század egyik legfontosabb összeművészeti irányzata idejekorán a diktatúra áldozata lett. Eredményei azonban ma is lenyűgözők.

Manapság nagyon divatos a Bauhaussal és a szecesszióval foglalkozni, a galériák pedig elképesztő összegekért árulják a korszak használati és műtárgyait. Kevesen tudják azonban, hogy a Bauhaus nemcsak művészeti irányzat, sőt nem is csupán egy életérzés vagy iskola volt, hanem a modern ipari társadalom kialakulásának egyik fontos állomása is. A Bauhaus már létrejöttekor a megváltozott társadalmi és tudományos körülményekre akart reagálni. Alapítói és későbbi tagjai felismerték, hogy a társadalmi és a technológiai környezet soha nem választható el egymástól, így a kettő kölcsönhatását erősíteni kell.

A ipari forradalom, majd a modern nagyváros kialakulása olyan, addig nem ismert tereket és tapasztalatokat alakított ki, amelyek kitöltésére és feldolgozására új tartalmakat kellett létrehozni. A Bauhaus vágya a tiszta formák és a funkcionalitás iránt a mai napig érezteti hatását, a posztmodern építészetben ugyanúgy, mint például a divatban: aligha véletlen, hogy számos öltönyt próbálnak eladni a Bauhaus ideájával. Masszív, ugyanakkor letisztult konstrukció – bár saját korában az irányzatot sokan utópisztikus zárványnak tartották –, az idő végül őket igazolta.

Bauhaus-történelem

Az Állami Bauhaus intézményét 1919-ben Walter Gropius a két weimari művészeti iskola összevonásával alapította. Az iskola híre gyorsan terjedt, már 1922-ben vezérszerepe volt az európai konstruktív irányzatok között. Alapja a Bauhaus-eszme, amely Walter Gropius szerint feleletet ad arra a kérdésre, milyen képzettségre van szüksége egy művésznek ahhoz, hogy elfoglalhassa helyét a modern ipari társadalomban.

A Bauhaus-eszme több volt, mint csupán az iskolát irányító célkitűzés. Évtizedekre szóló szellemi program, még William Morristól induló és a századfordulón kibomló művészeti törekvések összegezése, alkotó módszer és alkotói magatartás. Egyszerre küzdött a művészet eszméjének fenntartásáért és a művészet korszerű eszközeinek megtalálásáért. A formaképzés problémáit új módszerrel közelítette meg, felismerte, hogy a formálás az anyagok, alakítási módok, lehetőségek és a funkció, a rendeltetés követelményeinek megismeréséből, feltárásából fakad.

Az anyagok ismeretével és a bennük rejlő lehetőségek kutatásával új művészeti eszközöket adott tanítványai kezébe. Működésének későbbi szakaszában fokozódó szociális-társadalmi problémaérzékenység is jellemezte. Leghíresebb alkotói – az alapító Gropius mellett – Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee és Moholy-Nagy László voltak.

A Bauhaus tipikus tárgyai letisztultak és praktikusak, határozott vonalvezetésűek, erőteljes színűek. Tárgyaikat szokás művészeti használati tárgyaknak is nevezni. A Bauhaus ugyanis, és talán ezt a legfontosabb kiemelni, demokratikus irányzat volt, vagyis a művészetet a tömegek számára is hozzáférhetővé akarta tenni. Ezért alkalmaztak egyszerű, ipari tömegtermelésben is előállítható formákat, és kerülték a kézműves tárgyakra jellemző túldíszítettséget.

Híd a jövőbe

A Bauhaus szabadon kezelte a személyiség különféle változatait. Megtehette, hiszen egyszerre volt iskola, művészeti irányzat és bizonyos tekintetben életstílus is: a jövő konstrukciója és a konstruktivitás építménye. Walter Gropius hitvallása szerint a közösen töltött szabadidő, diákok és mesterek bulizása éppen olyan fontos a közösségépítés szempontjából, mint a munka és a tanulás.

Akárcsak egy jó egyetemen, ifjabbak és idősebbek mulattak együtt az Weimari Köztársaság viszonylag liberális és megengedő légkörében. Az épülő diktatúra azonban sem az egyediséget, sem a gondolatokat nem tűrte: 1933-ban, koholt vádak alapján, a Bauhaus – legalábbis hivatalosan – megszűnt, tagjai jórészt emigráltak. Hatása azonban máig tart.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Egészség 2020. FEBRUÁR Gyógyulj a hangok erejével!
Yehudi Menuhin szerint a zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu