Egészség

A túlsúly alig ismert veszélye
Az inkontinencia kortól függetlenül minden negyedik nő életében állandó problémát jelent. Különösen veszélyeztetettek azok, akik jelentős túlsúllyal küzdenek.

A magyarországi felnőtt lakosság 60 százaléka túlsúlyos, akik közül minden második ember elhízott. Az életkor előrehaladtával az arány tovább nő. Aggasztó eredmények ezek, hiszen az arány szinte folyamatosan növekszik, sőt: a fogyókúradömping ellenére a fiatalok közül is egyre többen, egyre hamarabb érik el a túlsúlyos állapotot. Ebben többek között az a veszélyes, hogy a tizenéves fogyókúrázók sokszor egy életen át küzdenek majd a súlytöbblettel és az ingadozással. És persze azokkal az egészségügyi problémákkal, amelyeket ezek okoznak, mert van belőlük bőven.

A kiemelten nagy kockázatú betegségek (amelyekre kifejezetten nagy esélyük van a túlsúlyosaknak) többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri rendellenességek, az epekő, a magas vérnyomás vagy a visszeresség, a kisebb kockázatúak közé pedig a különféle daganatos betegségek, a hasnyálmirigy gyulladása. A nőknél az elhízás következtében kialakuló meddőség, valamint az akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia) oka szintén gyakran vezethető vissza a túlsúlyra.

A túlsúly miatt szinte minden életszakaszban megjelenhet a vizeletcsepegés, azonban a terhesség, a szülés és a menopauza időszakaiban a leggyakoribb. Érthetetlen hát, hogy miért nem beszélünk erről az igen gyakori jelenségről nyíltabban, ahelyett hogy szőnyeg alá söpörnék az okokat és a kezelési módokat.

A húgyhólyag működése

Amikor a mindennapok során a húgyhólyag félig megtelik, az idegek jelet küldenek az agyba, hogy engedje ki a hólyag tartalmát. Ezt követően a vizelet a húgycsőbe jut, amelynek megfelelő záródásáról két izom gondoskodik: a belső záróizom, amely automatikusan kinyílik, ha a húgyhólyag megtelt, illetve a külső záróizom, amelyet az ember szabályoz. A zárva tartásért a medencefenéki izmok felelősek, viszont ha ezek meggyengülnek és elvesztik rugalmasságukat, akár a leghétköznapibb cselekedeteket – futás, nevetés, nehezebb súly megemelése, köhögés – is vizeletszivárgás kísérheti.

A legérintettebb életszakaszok: terhesség és menopauza

Az inkontinencia egyik leggyakoribb „áldozatai” a kismamák – közel 72 százalékukat érinti a vizeletcsepegés –, ugyanis a gyermekvárás időszaka nemcsak örömteli pillanatokkal, de számos hormonális változással is jár. Ez, valamint a méh hólyagra gyakorolt nyomása, a szülés fizikai megerőltetései mind-mind előidézhetik a medencefenéki izmok meggyengülését. A gátizom-tornagyakorlatok sokat segíthetnek, ha mégsem, orvoshoz kell fordulni, de a várt hatás bekövetkezéséig érdemes beszerezni pár speciális betétet vagy fehérneműként használható pelenkanadrágot, amelyek nemcsak felszívják a szivárgást, de az esetleges kellemetlen szagokat is semlegesítik. A nők többségénél a szülést követően megszűnik az inkontinencia, de az sem ritka, hogy a tünetek megmaradnak, viszont a szégyenérzet miatt csak az érintett nők töredéke fordul ilyenkor orvoshoz.

A változókor szintén olyan életszakasz, amikor a nők úgy érzik, hogy a testük teljesen átalakul, és olykor bizony nem „engedelmeskedik”. Mivel ez az időszak lelkileg is igen megterhelő, nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet, csökkentsük a menopauzával járó kellemetlenségeket, és próbáljuk megelőzni, amit csak lehet, vagy legalább időben reagáljunk. Mivel ilyenkor a záróizmok megereszkednek, és a hormonális változások miatt a hólyag instabilabbá válik, az elhelyezkedése megváltozhat, gyakran előfordulhat ún. stresszinkontinencia. Vagyis hasprés hatására, köhögés, tüsszentés, nevetés során elcseppen a vizelet.

Mindkét élethelyzetben az előfordulási valószínűséget növeli a túlsúly! A túlsúly sokak életét megkeseríti, hiszen ahogy telnek az évek, nehezebben szánja rá magát az ember a testmozgásra, viszont ha a bevitt életek mennyiségén nem változtatunk, az előbb-utóbb elhízáshoz vezet. A túlsúly igencsak igénybe veszi a has és medencefalak izmait, ami könnyen inkontinenciához vezethet. A dohányzást, ha eddig nem is, most aztán végképp érdemes abbahagyni, hiszen a cigaretta okozta heves köhögés szintén elősegíti a vizelet elcseppenését.

Egyéb betegségek és az inkontinencia

Bizonyos húgyúti fertőzések a hólyag túlérzékenységét okozhatják, vagyis a hólyag olyan jelzéseket küld az agynak, hogy azonnal ki kell üríteni, pedig nem telt meg, ez szintén a vizelet elcsöppenéséhez vezethet. Ez azonban a fertőzés megszűntével rendszerint elmúlik.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nincs miért szégyellnie magát az embernek. Amíg nem fordul orvoshoz, és nem szűnnek meg a tünetek, addig sincs ok az aggodalomra, hiszen ma már egy-egy speciális betét vagy fehérneműként használható pelenkanadrág teljesen elkendőzni a tüneteket.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. ÁPRILIS Mit tehetsz a kínos cseppek ellen?
Sokan kétségbeesnek, ha kiderül róluk, hogy inkontinensek, mert azt gondolják, ezen nem lehet változtatni. Odafigyelés kérdése.
Egészség 2020. ÁPRILIS Potenciaproblémák? Ezt próbáld ki!
Mostanában gondjaid vannak az ágyban? Néhány dolgot érdemes kipróbálnod, mielőtt gyógyszerért nyúlsz!
Egészség 2020. MÁRCIUS Így úszhatod meg szárazon a változókort
A változókor egyik nagy kellemetlensége az inkontinencia. Nem kell ezzel együtt élned, találhatsz rá megoldást!
éppen olvassák
01
Egészség 2020. SZEPTEMBER Miért együnk halat? - receptekkel
A tengeri halfogyasztás ma már kevésbé anyagi kérdés, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. Magyarországon mégis nagyon ritkán kerül az asztalra halétel, pedig szívügyünk lehetne – szó szerint.
02
Egészség 2020. SZEPTEMBER Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2020. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
Menu