Egészség

Mit tehetsz a kínos cseppek ellen?
Sokan kétségbeesnek, ha kiderül róluk, hogy inkontinensek, mert azt gondolják, ezen nem lehet változtatni. Odafigyelés kérdése.

Inkontinenciában sokkal többen szenvednek, mint gondolnánk, csakhogy az érintettek nagy része szégyell problémájával szakemberhez fordulni.

Ma Magyarországon több mint félmillió ember küzd e betegség valamelyik fajtájával. A nagy rizikófaktorú csoportba sorolhatók a többször szült édesanyák, a középkorú – negyven év feletti – nők és az ötven év feletti férfiak. Közülük sokan teljesen kétségbeesnek, mert nem látnak kiutat problémáikra, pedig ha életmódjukban markáns változtatásokat hajtanak végre, akkor a betegség tünetei enyhíthetők, és az életminőségük is nagymértékben javulhat.

Mozogj!

Fontos pillér az inkontinencia kezelésében a gátizomtorna. Ha néhány gyakorlatot elsajátítasz, és naponta gyakorolod is őket, elérheted, hogy a vizelet megtartásáért felelős izomzat erősödjön. A túlzott fizikai aktivitást, a megerőltető sportokat viszont jó, ha kerülöd.

A rendszeres túrázás, séta, úszás és kerékpározás mind megfelelő kiegészítő testmozgás lehet az inkontinencia „saját kezelésére”.

Mennyit és mit igyál?

Naponta javasolt másfél, két liter folyadék elfogyasztása, mert a vizelet besűrűsödése fokozza a fertőzések és a hólyagirritáció veszélyét. Általánosan elfogadott tény, hogy a túlzott alkoholfogyasztás egészségkárosító hatású. Fokozottan igaz ez akkor, ha vizelettartási nehézséggel küzdesz. Nem javasolt az alkoholfogyasztás, és kerülnöd kell a koffeintartalmú, valamint a szénsavas üdítőitalokat is, mivel ezek a folyadékok irritálják a húgyhólyagot. Elősegíti az éjszakai pihenést, ha lefekvés előtt két-három órával már nem iszol semmit.

Gyógyszerek hatása

Egyes gyógyszercsoportok, például bizonyos vizelethajtók, altatók, nyugtatók és néhány allergiaellenes szer károsan befolyásolhatja az inkontinencia állapotát, ezért érdemes leszokni róluk. Természetesen a szakorvos felvilágosítást tud nyújtani, ha a vizelettartási problémát valamilyen gyógyszer szedése okozza.
A dohányzásról való lemondással szintén csökkentheted az inkontinencia tüneteit.

Kövesd ezt a pár szabályt és tanácsot, hogy könnyebben előzhesd meg vagy küzdhess a vizeletszivárgás kellemetlenségei ellen. Ne hagyd, hogy a mindennapi életedet gátlások és szorongások keserítsék! További információkat találsz a kontinencia.hu oldalon!

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. ÁPRILIS Potenciaproblémák? Ezt próbáld ki!
Mostanában gondjaid vannak az ágyban? Néhány dolgot érdemes kipróbálnod, mielőtt gyógyszerért nyúlsz!
Egészség 2020. MÁRCIUS Így úszhatod meg szárazon a változókort
A változókor egyik nagy kellemetlensége az inkontinencia. Nem kell ezzel együtt élned, találhatsz rá megoldást!
Egészség 2019. JÚNIUS 7 tipp, hogy elviselhetővé tedd inkontinenciád
Ki ne szeretné elkerülni a műtétet és a gyógyszereket? Ki ne lenne büszke arra, hogy kikezelte magát és enyhítette a tüneteket? Most itt a lehetőség!
éppen olvassák
01
Egészség 2020. JÚLIUS 5 hihetetlen tévhit a férfiasságról
Az idők során sok olyan hiedelem terjedt el a férfiassággal kapcsolatban, amely manapság már alig vagy egyáltalán nem állja meg a helyét. Most megtudhatod, melyek ezek!
02
Egészség 2020. JÚNIUS Létezik a belső hang?
Sokszor minden látható ok nélkül megsejtünk valamit, és sejtésünk igazolódik. Belső hang, intuíció, sejtés vagy racionálisan magyarázható agytevékenység?
03
Egészség 2020. JÚNIUS Mit érez, akibe belecsap a villám?
Talán nem is gondolnád, de Magyarországon évente 20-40 ember szenved el villámcsapást. Most éppen a villámszezon közepén járunk.
Menu