Pénzügyek

A sokfelé osztott figyelem csapdája
Minél többféle feladatot végzel egy időben, annál rosszabb lesz az eredmény. A multi-tasking jelenség rohamosan terjed.

Az elmúlt évtizedekben egyre növekszik az ingermennyiség. A munkatempó gyorsul, a környezet fokozott tempóban változik. Emiatt hajlamos lehetsz egyszerre sokféle tevékenységbe fogni, mielőtt még bármelyikkel végeznél.

A pszichológusok a multi-tasking elnevezést használják, amikor a megosztott figyelemről, a szétforgácsolódó munkavégzésről beszélnek. Azt hihetnéd, hatékonyabb vagy, ha párhuzamosan foglalkozol több feladattal. A valóság éppen az ellenkezője. Nemcsak sikertelen leszel, de közérzeted és kapcsolataid is romlanak.


Egyik kezed ír, a másik kever?


Ebédet főzöl a családnak, miközben gyorsan elküldesz néhány üzenetet a telefonodon. Míg forr a leves, odaugrasz a laptophoz, megnyitod az internetet. Sétára indulnál a családdal, de félbeszakítod az öltözködést, hogy felvarrj egy leszakadt gombot – holott félretehetnéd, és másik ruhát választhatnál. A vacsorázás idejét kihasználod a napi hírek átolvasására. Ismerős helyzetek? Figyeld meg, hogyan érzed magad eközben. Valószínűleg zaklatottan, és egyik feladattal sem végzel sikeresen. A Vanderbilt Kutatóegyetem pszichológusa, René Marois találó hasonlattal írta le ezt a folyamatot. Az agyunkat egy palack szűk nyakának képzeld el, melyen csak korlátozott számú feladatmegoldás haladhat át. Emiatt az agynak döntenie kell, melyik közülük a legfontosabb. A többivel, hiába próbálkozol, nem fogsz igazi eredményre jutni.

Egy másik vizsgálat szerint az elménk bizonyos fokig képes többféle információra összpontosítani, azonban ez a képesség tizenhat éves korunk körül éri el maximumát. Később fokozatosan veszít ebből a képességből. Ez védekező válaszként is felfogható, mert a memória és a koncentráció csak korlátozott információmennyiséggel működhet. Egy időben legfeljebb két tevékenységre érdemes figyelned, ez a két agyfélteke munkájával magyarázható. Ám legjobb hatást akkor érsz el, ha egy dologra összpontosítasz.

Hibázol, balesetet szenvedsz, és még el is hízhatsz

A multi-tasking több veszély is rejt. Nem érdemes megvárnod, míg a testi tünetek és a lelki zavarok bekövetkeznek. Milyen káros következményekkel számolhatsz?

  1. Jelentősen megemelkedik a stressz-szinted. Az egy időben végzett feladatok miatt szaporább lesz a szívverés, növekszik a vérnyomás, szervezeted riadókészültségi állapotra kapcsol.
  2. Munkavégzés közben számos hibát követsz el. Az ide-oda ugrálás a feladatok között mintegy negyven százalékkal csökkenti az eredményességet. Azt hinnéd, hatékony vagy, ám egyik tevékenységre sem tudsz kellőképpen koncentrálni. Lassabban és pontatlanabbul dolgozol.
  3. Romlik a memóriád. Agyadnak időre és odafigyelésre van szüksége az információk befogadásához, tárolásához. Ezt megtagadod, ha villanásszerűen váltogatod a figyelmedet.
  4. Családi, baráti kapcsolataid romlanak. Vajon hogyan fogadja a párod, gyermeked, unokád, ha az okostelefon kijelzőjét figyeled, miközben ő szeretne elmesélni egy számára fontos eseményt, megosztani egy érzést?
  5. Testi épséged veszélybe kerül. A házimunka sok fázisa kellő figyelmet igényel. Nem szerencsés takarítás közben, a létrán állva angol nyelvleckét hallgatnod a számítógépről. A tűzhely mellett könnyen leforrázhatod magad, ha egyik kezedben telefont tartasz. Autóvezetéskor is függeszd fel a hívásokat, mert közel olyan balesetveszélyes, mint az ittas vezetés.
  6. Észrevétlenül növekszik kalóriabeviteled. Praktikus ötletnek tűnhet, hogy számítógépes munka közben fogyasztod el az ebédedet, vagy a televíziózást összekötöd a vacsorázással. Így azonban agyad nem érzékeli kellőképpen a bevitt kalóriák mennyiségét. A jóllakottságérzéshez szükséged lenne arra is, hogy az étkezésre összpontosíts. Ha ez nem történik meg, újabb adagokhoz nyúlsz.

Az nyer, aki nem lép egyszerre

Fokozatosan rászoktathatod magad, hogy egyszerre csak egy tevékenységgel foglalkozz egészen addig, amíg be nem fejezted. Akár munkahelyi, akár otthoni feladatokról van szó, hasznos, ha határidőnaplót vezetsz. Feloszthatod a napodat több szakaszra, úgy, hogy 40 és 20 perces periódusok váltakozzanak. Így a hosszabb és rövidebb munkák egészséges ütemet követnek, egymás után.

A nap elején döntsd el, melyik a legfontosabb dolog, amellyel végezni szeretnél, és ezzel kezdd a feladatok sorát. Jegyezd meg a magyar–angol szójátékot, és tedd fel magadnak a kérdést: MIT csináljak először? A kérdőszó angol rövidítéssé válik, Most Important Thing, vagyis legfontosabb feladat. Így ha mégsem marad időd mindenre, kisebb és kevésbé nyomasztó lesz az elmaradás.

Mialatt dolgozol, küszöbölj ki minden zavaró körülményt. Ha nem a munkád része, kapcsold ki az internetet, ne válaszolj az üzenetekre, hívásokra. Tarts rendet az íróasztalon, mert a felhalmozott tárgyak, mappák hajlamosítanak a figyelem szétszórására. Amint észreveszed, hogy új feladatba fogsz, mielőtt végeznél az előzővel, tudatosan térítsd vissza magad!

Végül, ha úgy érzed, összecsapnak a hullámok a fejed felett, és nem tudod, melyik feladatba fogj, a legjobb, ha egyikhez sem kezdesz hozzá. Adj magadnak húsz percet, állj fel, menj ki sétálni, vagy legalább nyisd ki az ablakot, és tornázz egy kicsit. Elméd tisztább lesz, stressz-szinted csökkenni kezd, és készen állsz, hogy megállapítsd a feladataid helyes sorrendjét.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Pénzügyek 2020. ÁPRILIS Azonnali utalás, fizetési kérelem
Márciustól a magyar bankrendszer egységesen átállt az azonnali fizetési rendszere, a fizetési kérelemmel pedig akár másodpercek alatt hozzájuthatunk pénzünkhöz. Tudj meg mindent az új banki lehetőségekről!
Pénzügyek 2020. ÁPRILIS Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Pénzügyek 2020. FEBRUÁR Piszkálnak a munkahelyeden? Sosem jó, amit csinálsz?
Kibeszélnek a munkahelyeden? Megszégyenítnek? Valószínűleg a munkahelyi pszichoterror áldozata vagy.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2020. SZEPTEMBER Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
02
Pénzügyek 2020. AUGUSZTUS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak nehezen tud kiszabadulni az adósságcsapdából. Mégis mit tegyünk ilyenkor?
03
Pénzügyek 2020. AUGUSZTUS Hihetetlen: az arany a csillagokból származik
Mindig is titokzatosság lengte körül, hogyan keletkezett az arany a világegyetem kialakulása során, és most megvan a válasz!
Menu