Pénzügyek

Azonnali utalás, fizetési kérelem
Márciustól a magyar bankrendszer egységesen átállt az azonnali fizetési rendszere, a fizetési kérelemmel pedig akár másodpercek alatt hozzájuthatunk pénzünkhöz. Tudj meg mindent az új banki lehetőségekről!

Az azonnali fizetési lényege, hogy a pénzintézetek az utalási kérelmet a befogadásától számított 5 másodpercen belül feldolgozzák, és máris küldik a pénzt a címzett bankszámlájára. Vagyis függetlenül attól, hogy ünnepnap, hétvége vagy hétköznap van, nappal vagy éjszaka, szinte azonnal teljesülnek az átutalási megbízások a szülőktől érkező zsebpénzküldeménytől kezdve, a munkáltató által fizetett munkabéren keresztül, a vállalkozásunkat megillető összegekig. Hasonlóan a közműcégek is néhány másodperc alatt megkapják tőlünk a számukra átutalt díjat. Így akár határnapon is teljesíthetjük kötelezettségünket, nem kell attól, tartanunk, hogy a kifizetett összeg csak a határidőn túl érkezik meg, és pótdíj vár ránk.

Az azonnali utalás rendszere, párosítva a fizetési kérelem szolgáltatásával, további kényelmes és gyors lehetőségeket kínál.

A fizetési kérelem lényege, hogy ha valakitől én várok pénzt, tehát én leszek a kedvezményezett, akkor egy meghatározott összegről fizetési kérést indíthatok el a „bankomtól” (ahol a saját számlámat vagy egyéni vállalkozásom, cégem számláját vezetem), a fizető félhez, amit ő megkap, egyetlen kattintással jóváhagyhat és azonnali átutalásként 5 másodperc alatt az összeg folyószámlámra kerülhet. E kérelmet akár egyszerre is küldhetem az elektronikusan kiállított számlámmal. De a helyzet fordítva is igaz lehet: kaphatunk netbankunkba vagy mobilbankunkba fizetési kérelmet közműszolgáltatónktól vagy egy díjbeszedő cégtől, mellyel szerződésben állunk, és a mi jóváhagyásunkkal, vagyis egyetlen kattintásunkkal máris átutaltuk a kívánt összeget a jogos kérelem elküldőjének.

A fizetési kérelem valójában egy előre kitöltött banki átutalási megbízás, technikailag pedig egy üzenettípus. Ezt a kedvezményezett elküld a fizető félnek, hogy ezzel saját részére banki átutalást kezdeményezzen. A szolgáltatás igénybevételéhez természetesen első alkalommal előzetesen regisztrálnunk kell a bankunknál. Arra is van lehetőség, hogy mobiltelefon-számunkról vagy e-mail-címünkről is indítható legyen átutalás az azonnali fizetési rendszeren keresztül. Ezt másodlagos számlaazonosítónak nevezik. Értelemszerűen ezeket az azonosítókat is regisztrálnunk kell, és ismernie kell annak a szolgáltatónak is, aki például fizetési kérelemmel fordul hozzánk. Arra is van mód, hogy egy elektronikus vagy papíralapú számlalevélről lefotózható QR-kódsegítségével is elindíthassuk a számla kifizetését.

Áprilistól a Raiffeisen Bank ügyfelei az elsők között küldhetnek és fogadhatnak fizetési kérelmeket. A bank ezzel is segíti a mai nehéz időszakban a digitális bankolást. Így személyes találkozás nélkül, otthonunkban, netbank segítségével, könnyebben és gyorsabban utalhatunk, illetve juthatunk pénzünkhöz. A szolgáltatás egyaránt hasznos magánszemélyeknek, vállalkozásoknak.

„A mostani rendkívüli helyzetben kifejezetten előtérbe kerültek a digitális bankolás mindennapi előnyei. Az új lehetőségek, mint a fizetési kérelem szolgáltatás, vagy éppen a közelmúltban indult QR-kódos fizetés újabb népszerű digitális képességekkel ruházzák fel a hazai bankszektort, így az elsők között indulók, mint például a Raiffeisen Bank még több biztonságos, modern pénzügyi szolgáltatást nyújthatnak ügyfeleik számára” – nyilatkozta Ralf Cymanek, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese.

Nyugodtan várhatjuk tehát majd azt az estét is, amikor baráti társaságunkkal végre újra találkozhatunk egy étteremben, és az elfogyasztott vacsora után a vendéglői számla szétosztását egymás között fizetési kérelem küldésével kényelmesen, pillanatok alatt megoldhatjuk egy mobilalkalmazás vagy egy internetes banki felület használatával.

szerző: Falus Tamás
Pénzügyek 2019. DECEMBER Így váltsd valóra vállalkozói álmod
Feladni egy biztos állást egy álom megvalósításáért sokszor őrültségnek hangzik. Mégis vannak, akik fejest ugranak az ismeretlenbe és saját vállalkozást indítanak. Ahogy példáinkból kiderül, akár ötven fölött is. Mi a sikerük titka?
Pénzügyek 2019. DECEMBER Üzleti siker és növekedés ötven fölött
Sokan, ha maguk elé képzelnek egy sikeres vállalkozót, egy harmincas éveiben járó, energikus személyiségre gondolnak. De miért ne lehetne a siker megtestesítője egy ötvenes vagy akár hatvanas éveiben járó vállalkozó? Számos példa mutatja, hogy nagyon is lehet!
Pénzügyek 2019. JÚLIUS Hogyan fizess külföldön?
Félsz a bankkártyás fizetéstől külföldön? Hidd el, biztonságosabb, mint készpénzzel utaznod. 8 + 1 tipp, hogy kockázatmentessé tedd plasztikkártyád használatát.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2021. JANUÁR Kihúzzák a pénzt a zsebedből, ha nem vigyázol
Előfordult már, hogy megvettél olyasmit, amire semmi szükséged nem volt?
02
Pénzügyek 2021. JANUÁR Ismerd a jogaid! Az új jótállási szabályok
A januártól életbe lépett új rendelkezések hatékonyabban védik a fogyasztók jogait.
03
Pénzügyek 2020. DECEMBER Nyolc tanár vette át a pedagógusok Kossuth-díját
Huszadik alkalommal adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, a természettudományos oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkájának elismeréseként. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az ünnepélyes díjátadóra a virtuális térben került sor.
Menu