Egészség

A skizofrénia súlyos következményei
A betegség nemcsak a betegek, hanem családtagjaik számára is súlyos fizikai, társadalmi és mentális terhet jelent. (x)

A Richter Gedeon Nyrt. által 4 országban – Magyarország, Oroszország, Bulgária, Csehország – készített legfrissebb nemzetközi kutatása szerint az egyik legnyugtalanítóbb probléma az információhiány.

A diagnózist követő időszak kritikus!

A családtagok kulcsfontosságú szerepet töltenek be a betegek érzelmi támogatásában. Magyarországon a válaszadók 94 százaléka vélekedett így (a 4 ország átlaga: 88%). Emellett a gondozó családtagok gyakran anyagilag is segítik a beteg hozzátartozót, a magyar válaszadók kétharmada válaszolt így.

Az érintett családok számára a legkritikusabb időszak, amikor először szembesülnek a diagnózissal. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy ebben az időszakban különösen nagy szükség van érzelmi támogatásra és tudatosságra. A diagnózis kezdeti sokkja idővel enyhül, de a szomorúság és a szorongás továbbra is a mindennapi élet része marad. A betegség orvosi megerősítésekor a családtagok számára a legnagyobb gondot az információhiány jelenti (a 4 ország átlagában 48%).

A skizofrénia megváltoztatja a családtagok életét (is)

A betegség kétségtelenül az egész család életminőségét befolyásolja. A skizofréniában szenvedő beteggel való együttélés mentális és fizikai megterhelést jelent a családtagoknak, akik legtöbbször csak magukra számíthatnak a betegek gondozásában. A gondozók életminőségét nagymértékben befolyásolja függetlenségük elvesztése, az anyagi terhek, az aktív szabadidő hiánya, valamint társas kapcsolataik beszűkülése.

Következő cikk

A skizofréniával érintett hozzátartozó gondozása rengeteg időt és odaadást igényel: a kutatás szerint hetente több mint 20 órát, ami komoly változásokkal jár. A gondozást végző családtagok 20 százaléka kénytelen részmunkaidőben dolgozni, vagy feladni állását.

Mi támogatja leginkább a családtagok „munkáját”?

A tanulmány megállapításai szerint a gondozó családtagok témával kapcsolatos információigénye nagyon nagy. A felmérés szerint legfontosabb számukra, hogy megbízható és érthető információkat találjanak a betegségről (a 4 ország átlaga 54%, míg a magyar válaszadók 56%-a tartotta ezt fontosnak); a kezelési lehetőségekről is sokan szeretnének többet megtudni (a 4 ország átlaga 44%, a magyar adat pedig 40% volt), beleértve a lehetséges mellékhatásokat és az életmódra vonatkozó tanácsokat.

A betegséggel kapcsolatos általános tájékoztató anyagokon túl az önsegítő módszerek elsajátítása, és más gondozók tapasztalatainak megismerése segítené leginkább az elszigeteltség érzésének csökkentését.

A gondozó támogatásával a betegnek is segítséget nyújthatunk

A család jelenléte és szerepe nélkülözhetetlen a skizofréniában szenvedő számára. A gondozó családtagok komoly mértékben járulnak hozzá a beteg életminőségéhez. A családtagok folyamatos jelenéte, támogatása nagyobb esélyt jelent a gyógyulásra. Ugyanakkor maguknak a gondozóknak is nagy szükségük van segítségre ahhoz, hogy leküzdjék saját életük társadalmi és pénzügyi nehézségeit. Azzal, hogy jobban megismerik a betegséget, a megküzdési stratégiákat, komoly segítséget kapnak-kaphatnának gondozói szerepükben.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. JÚLIUS Megvan az év gyógyszere
Az Év Gyógyszere díjat több mint két évtizede ítélik oda a betegségek gyógyításában legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítményeknek. A közelmúltban hirdették ki a 2019. év díjazottját.
Egészség 2020. MÁJUS Tények és tévhitek a skizofréniáról
A skizofrénia kifejezéssel szinte már mindenki találkozott. Az emberek többsége azonban mégsem tudja biztosan, milyen tünetekkel járó betegségről van szó, mi a kialakulásának az oka, és hogyan gyógyítható. (x)
Egészség 2020. ÁPRILIS Kórházakat támogat a legnagyobb magyar gyógyszercég
Hetven kórház és egészségügyi szakrendelő számára nyújt támogatást a Richter Gedeon Nyrt. A 140 millió forint összértékű, szabadon felhasználó hozzájárulással az intézmények koronavírus-járvány elleni küzdelmét kívánja segíteni a cég.
éppen olvassák
01
Egészség 2021. ÁPRILIS 1 óra a tünettől a halálig
A hirtelen szívhalál szívbetegeknél, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat. Az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
02
Egészség 2021. ÁPRILIS Örömkönnyek a virtuális díjátadón
Innovatív ötletek, húszmillió forintos támogatás. Meg vannak a Richter Anna Díj idei nyertesei. (x)
03
Egészség 2021. ÁPRILIS Elképesztő fájdalommal jár a boszorkánylövés
A boszorkánylövés, vagy más néven lumbágó sokak mindennapjait keseríti meg.
Menu