Egészség

Tények és tévhitek a skizofréniáról
A skizofrénia kifejezéssel szinte már mindenki találkozott. Az emberek többsége azonban mégsem tudja biztosan, milyen tünetekkel járó betegségről van szó, mi a kialakulásának az oka, és hogyan gyógyítható. (x)

A skizofrénia olyan a gondolkodást, érzékelést, figyelmet, érzelmeket befolyásoló mentális betegség, amely előrehaladott állapotban lehetetlenné teszi a hétköznapi szerepeinkben való helytállást. A skizofrénia tünetei nagyfokú változatosságot mutatnak. A skizofrén beteg viselkedése időről-időre különböző lehet: néha nagyon izgatott vagy zaklatott, máskor transzszerű állapotba kerül, megint máskor mozdulatlan, válaszképtelen állapot alakulhat ki, ám az is előfordulhat, hogy az idő nagy részében teljesen normálisan viselkedik.

A skizofrénia megnyilvánulási komplexitása miatt nem csoda, hogy rengeteg tévhit kering a betegségről. Lássuk, melyek a leggyakoribbak ezek közül?

A skizofrénia ritka betegség. Tévhit!

Körülbelül minden 100. ember skizofréniában szenved, ami alapján egyáltalán nem mondható ez a betegség ritkának. Általában fiatal korban, 15 és 30 év közt jelenik meg.

A skizofrénia tudathasadásos személyiségzavar. Tévhit!

A skizofrénia szó görög eredetű, jelentése pedig az elme hasadása. A „hasadás” valójában arra utal, hogy a beteg sokszor eltávolodik a realitástól, ami az úgynevezett pozitív tüneteknek köszönhető. Ilyenek például a hallucinációk (amikor a beteg olyan dolgokat hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott) vagy a téveszmék (amikor a beteg téves következtetéseket von le, és olyan dolgokban hisz, amelyek nem valósak).

A filmek hitelesen mutatják be a hallucináló skizofrén beteget. Tévhit!

A filmek sajnos sok esetben eltúlozzák ezeket a viselkedéseket, hogy még drámaibban tudják bemutatni a betegséget. Ez valójában sztereotípia. A hallucinációk valóban gyakori tünetek, ilyenkor a betegek kívülről zavartnak tűnnek és nehéz lehet velük a kapcsolatfelvétel. Azonban a skizofrénia nem csak ennyiből áll, hanem vannak negatív és kognitív tünetek is. Ezek okozhatják a motiváció hiányát, illetve memória -és figyelemzavarokat.

A skizofréniában szenvedők veszélyesek és kórházban a helyük. Tévhit!

Néhány beteg mutathat agresszív viselkedést, de valójában ez nem a legjellemzőbb viselkedési forma, illetve fontos tudni, hogy azoknál gyakoribb, akik nem kapnak megfelelő kezelést.

Tudtad?

A Skizofrénia Világnapja erre az esetenként súlyos mentális betegségre kívánja ráirányítani a figyelmet. Május 24-én tájékoztató és felvilágosító kampányok zajlanak világszerte, amelyek célja a betegség felismerésével kapcsolatos ismeretek terjesztése és a betegek életminőségének javítása. A betegség kutatásának és gyógyszeres kezelésének meghatározó hazai szereplője a Richter Gedeon Nyrt., amely elkötelezetten keresi az új terápiás lehetőségeket, és támogatja az orvosok, ápolók munkáját, akik a pszichiátriai betegeket gyógyítják.

A Skizofrénia Világnapja alkalmából a Richter nemzetközi partnerével közösen új információs weboldalt indított. Az angol nyelvű schizophrenia.life honlap google translate segítségével magyar nyelven is olvasható. A weboldal célja azonos a Skizofrénia Világnapjának küldetésével: felhívni a figyelmet a skizofréniára és lerombolni az ezt övező mítoszokat.

(x) A cikk elkészítését és megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. MÁJUS Rendhagyó díjátadó
Virtuális díjátadón, a legnagyobb közösségi oldalon hirdették ki a Richter Anna Díj győzteseit. Az öt díjazott összesen 20 millió forintot nyert el ötletei megvalósításához. (x)
Egészség 2020. MÁJUS Mi már tudjuk, mitől indulsz be tavasszal
Megmagyarázhatatlan bizsergés, életerő, jóleső izgalom. Miért érezheted feldobva magad, és hogyan irányíthatod ezt az érzést?
Egészség 2020. ÁPRILIS A stresszhormon kettős arca
A kortizol éppolyan hasznos lehet, mint amennyi kárt okozhat. Szabályozd a szintjét!
éppen olvassák
01
Egészség 2021. ÁPRILIS 1 óra a tünettől a halálig
A hirtelen szívhalál szívbetegeknél, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat. Az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
02
Egészség 2021. ÁPRILIS Örömkönnyek a virtuális díjátadón
Innovatív ötletek, húszmillió forintos támogatás. Meg vannak a Richter Anna Díj idei nyertesei. (x)
03
Egészség 2021. ÁPRILIS Elképesztő fájdalommal jár a boszorkánylövés
A boszorkánylövés, vagy más néven lumbágó sokak mindennapjait keseríti meg.
Menu