Egészség

Megvan az év gyógyszere
Az Év Gyógyszere díjat több mint két évtizede ítélik oda a betegségek gyógyításában legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítményeknek. A közelmúltban hirdették ki a 2019. év díjazottját.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) közhasznú egyesületet hazai vezető farmakológusok alapították 1962-ben. Az Év Gyógyszere díjat huszonhárom évvel ezelőtt az MFT alapította azzal a céllal, hogy elősegítse a betegségek gyógyításában legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítmények elterjedését hazánkban. Az Év Gyógyszere díjra minden olyan Magyarországon bejegyzett gyógyszergyártó és/vagy forgalmazó cég pályázhat gyógyszerkészítményével, amely itthon és/vagy az Európai Unióban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.

A most átadott díjat a Richter Gedeon Nyrt Reagila márkanéven forgalmazott készítménye nyerte el. A Reagila hatóanyaga a cariprazine, amely egy magyar fejlesztésű originális atípusos antipszichotikum, amelyet skizofrénia és I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás vagy kevert epizódok kezelésére alkalmaznak magas hatékonysággal. 2019-ben a készítmény megkapta az engedélyt bipoláris depresszió kezelésére is.

Dr. Ferdinandy Péter, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a díjátadón kiemelte: „A cariprazine egy olyan egyedi hatásspektrummal rendelkező szer, amelynek hatékonyságát nemcsak a skizofrénia pozitív és negatív tüneteinek kezelésében, hanem a bipoláris betegség akut maniás, akut depressziós és akut kevert epizódjainak terápiájában is igazolták a klinikai vizsgálatok. Hosszú évek óta a cariprazine az első valóban magyar gyógyszer, melynek felfedezése és fejlesztése a Richter Gedeon Nyrt. kutatóihoz kötődik. A készítmény néhány év alatt világszerte bekerült a betegellátási gyakorlatba, várhatóan nagy jövő előtt áll és joggal érdemelte ki hazánkban Az Év Gyógyszere kitüntető címet.”

A Díj átvételekor Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke kifejtette: „Úgy gondolom ez a díj is jól mutatja, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a mindenkori kutatás-fejlesztési tevékenységre, melynek során egyedülállóan magas szellemi hozzáadott értéket teremthetünk az ország számára, ami a versenyképesség megtartásának és növelésének egyik meghatározó eleme. A cariprazine sikere túlmutat a Richteren, a magyar gyógyszeripar és orvostudomány szempontjából is történelmi jelentőségű, hiszen ez az első olyan magyar fejlesztésű originális készítmény, amely az Egyesült Államok piacán bevezetésre kerülhetett. Nagy öröm számunkra, hogy 2018 októbere óta a magyar betegek számára is ártámogatással elérhetővé vált cégünk egyedülálló gyógyszere, amely 18 év kutató- és fejlesztő munkájának gyümölcse.”

A cariprazine molekulát a Richter kutatói fedezték fel a 2000-es évek elején, majd a Forest Laboratories-zal (később Actavis, Allergan, majd Abbvie) közösen fejlesztették tovább. Az Amerikai Egyesült Államokban 2016 tavaszán vezették be, azóta már több mint 320.000 beteget kezeltek vele. Az antipszichotikum jelenleg 26 országban elérhető világszerte.

A készítmény sikerét már korábban is rangos elismerések igazolták: 2018 márciusában a Magyar Innovációs Alapítvány Innovációs Nagydíjban részesítette a Richter Gedeon Nyrt-t, 2019 őszén pedig a Reagilának ítélték a szakellátás kategóriában a Galenus von Pergamon Díjat, melyet a farmakológia nem hivatalos „Nobel-díjaként” is ismernek Németországban.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. MÁJUS Nem vagy egyedül, ha újra jön a járvány!
Információs vonal segíti a legveszélyeztetettebb korosztály felkészülését a koronavírus lehetséges második hullámára. A kezdeményezésben résztvevő egészségügyi szakemberek térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat hatvan év felettieknek.
Egészség 2020. MÁJUS Tények és tévhitek a skizofréniáról
A skizofrénia kifejezéssel szinte már mindenki találkozott. Az emberek többsége azonban mégsem tudja biztosan, milyen tünetekkel járó betegségről van szó, mi a kialakulásának az oka, és hogyan gyógyítható. (x)
Egészség 2020. ÁPRILIS Kórházakat támogat a legnagyobb magyar gyógyszercég
Hetven kórház és egészségügyi szakrendelő számára nyújt támogatást a Richter Gedeon Nyrt. A 140 millió forint összértékű, szabadon felhasználó hozzájárulással az intézmények koronavírus-járvány elleni küzdelmét kívánja segíteni a cég.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
02
Egészség 2024. MÁJUS Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2024. MÁJUS Életünk része: a Leukoplast
Gyerekkorunktól kezdve ismerjük, és unokáink is számíthatnak megbízhatóságára. Véletlen lenne? Aligha. Nézzük meg, mit is tud az igazi Leukoplast. (x)
Menu