Egészség

A női szexualitás változásai
Akármilyen életkorban vagy is, a szex fontos része az életnek. Nőiséged változásával a szex is átalakul. Értsd meg tested jelzéseit!

Az első, ami a legtöbb nőnek eszébe jut, ha a középkorban bekövetkező változásokról esik szó, a menopauza. Nem csoda, hiszen a menstruáció elmaradása minden nő életében komoly átalakulással jár. A testben azonban ennél sokkal összetettebb folyamatok mennek végbe, melyek egyik eredménye, hogy nőiséged felszabadul az utód létrehozásának biológiai feladatától, és helyébe egészen új feladatok és érzelmek kerülnek.

Azzal, hogy szervezetedben csökken az ösztrogén, számos testi változást figyelhetsz meg magadon. Az ösztrogén ugyanis nemcsak a ciklusodért felel, hanem rengeteg szervedre és testrészedre is befolyást gyakorol. A melled formája változik, hiszen megnövekszik a zsíros-rostos szövet, kiszorítva a tejelválasztó szöveteket. Mivel kollagéntartalma is csökken, a bőr megnyúlhat, és a mell kerekded alakja inkább hosszúkássá alakul.

Testeden máshogy oszlik meg a zsírszövet is. Egyre több rakódik le a törzsön, különösen deréktájon, míg a lábakon vagy a felsőtesten csökken.

A hüvely rövidül, fala elkeskenyül, és veszít rugalmasságából. Fontos azonban, hogy ezek a változások nem befolyásolják a szexuális együttlétek minőségét. Problémát okozhat viszont, hogy a hormonális változásokkal a hüvely kevésbé képes a nedvesedésre, s ez fájdalmas vagy nehézkes együttléteket okozhat.

Pozitív változások nőknél

Azzal, hogy menstruációd elmarad, fel is szabadulhatsz, hiszen nem kell többet tartanod a teherbe eséstől, megszűnik a fogamzásgátlás problémája. A hüvelyszárazságra pedig léteznek megoldások, így ha szégyenérzet helyett inkább orvoshoz fordulsz, nemi életedben semmilyen változást nem kell tapasztalnod. Az orvos előírhat ösztrogénkezeléseket, de gyógyszertárakban recept nélkül is lehet síkosítót kapni, amely szintén megoldást nyújthat a problémára.

A legtöbb kutatás, amely a középkorú nők szexuális aktivitását vizsgálta, azt mutatja, hogy ha a nők képesek elfogadni külsejük változásait, a szervi átalakulások nem akadályozzák meg, hogy nyílt és élvezetes szexben legyen részük. Az orgazmuskészség például nem tűnik el, az orgazmus menopauza utáni elmaradása sokkal inkább pszichés, mint testi tünet. A szexuális érdeklődés csökkenése sem a kornak, inkább a partner hiányának vagy elhidegülésének köszönhető.

Bár a klimax sok testi változást eredményez, összességében nincs befolyással a nők szexuális késztetéseire.

A női szexuális izgalom fázisai

20–50 éves korban:

  • Izgalom: 10-15 másodperc
  • Plató: fájdalommentes hüvelytágulás, a kisajkak vérbővé válnak, a csikló erekciója
  • Orgazmus: 8-12 hüvely-összehúzódás, 0,8 másodperces szünetekkel
  • Lecsengés: időfüggő, de hosszú


50 év fölött:

  • Izgalom: 1-5 perc
  • Plató: olykor fájdalmas hüvelytágulás, a kisajkak kevésbé válnak vérbővé, a csikló enyhén erektált
  • Orgazmus: 4-5 hüvely-összehúzódás, 0,8 másodperces szünetekkel
  • Lecsengés: időfüggő, de rövid


Partnerkapcsolat

A kutatások mind azt mutatják, hogy ha a nők olyan kapcsolatban élnek, amelyben nem kell a menopauzával járó tüneteket titkolniuk, a szexualitással kapcsolatos változások nem okoznak problémát számukra. Ha partnerük nyitott például a síkosító használatára, vagy kellő humorral kezeli az esetleges hőhullámokat, a nők is képesek lazán és természetesen elfogadni testük átalakulását. A nők lelki egyensúlya ugyanis nagyban függ partnerükétől.

Kezeld tehát őszintén ezt a kérdést, beszéld meg partnereddel, ha nehézségeid vannak, hiszen ha érzelmileg biztonságban érzed magad, tested minden akadályt önmaga leküzd.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2020. ÁPRILIS Energetizáló reggeli italok
A gyümölcsökben és zöldségekben szinte minden megtalálható, ami az egészséghez kell, készítsünk ínycsiklandó energiaitalokat belőlük!
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Ki vásárol szex-shopban? Megnéztük!
Egy szombat délutáni bevásárlást kiegészítettünk egy apró kitérővel: szexshopba mentünk, hogy megtudjuk, kik járnak oda és miért.
Szabadidő 2018. DECEMBER Milyen a szex 50 fölött?
A szexualitás része az egyéniségünknek – korod előrehaladtával újabb és újabb lehetőségei tárulnak fel előtted, ha a helyükön kezeled a problémákat.
éppen olvassák
01
Egészség 2021. FEBRUÁR A skizofrénia súlyos következményei
A betegség nemcsak a betegek, hanem családtagjaik számára is súlyos fizikai, társadalmi és mentális terhet jelent. (x)
02
Egészség 2021. FEBRUÁR Több millió forint sorsáról dönthetsz!
A Richter Anna Díj pályázat közönségszavazatai alapján hamarosan eldől, melyik innovatív ötlet valósulhat meg. A húszmillió forintos összdíjazású elismerésen a négy zsűri által odaítélt díj mellett ugyanis a legtöbb szavazattal bíró csapat is átveheti a 4 millió forintos támogatást. (x)
03
Egészség 2021. FEBRUÁR Ezért hízol könnyebben télen!
A téli hónapokban hajlamosak vagyunk könnyebben felszedni a pluszkilókat. De vajon mi állhat ennek hátterében, és hogyan védekezhetünk ellene?
Menu