Egészség

Energetizáló reggeli italok
A gyümölcsökben és zöldségekben szinte minden megtalálható, ami az egészséghez kell, készítsünk ínycsiklandó energiaitalokat belőlük!

A gyümölcsök és zöldségek leve rengeteg, szervezetünk számára fontos vitamint, ásványi anyagot, cukrot, keményítőt és enzimet tartalmaz. Ezeket a természetes tápanyagokat a gyümölcs- és zöldséglevekből tisztán vehetjük magunkhoz. Szervezetünk nagyon könnyen és gyorsan emészti meg őket, így nem terhelik meg az emésztőrendszert, és nem okoznak problémát érzékenyekben sem.

Reggeli rakéta

Sokszor hallottuk már, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Egy jó reggelivel egész napra elláthatjuk testünket energiával, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A reggeli serkenti az agy működését is. Ahhoz, hogy felébredjen és dolgozni kezdjen, oxigénre és energiára van szüksége. Ha nem megfelelően táplálkozunk, az kihat viselkedésünkre, memóriánkra, általános állapotunkra és hangulatunkra.
Az energiát adó gyümölcs- és zöldséglevek egész nap jó hatásúak lehetnek, nem csak reggelire fogyaszthatók. Folyamatosan megújítják erőnlétünket, és növelik teherbírásunkat. Egy hosszú, fárasztó nap vagy sportolás után remekül pótolhatjuk velük az elveszett anyagokat Ha a gyümölcs- és zöldségleveket összekeverjük, az olyan fontos anyagok, mint a gyümölcscukor, rostok, vitaminok és ásványi anyagok jobban kiegészítik egymást, ráadásul ezek az italok pótolják az elveszett folyadékot is.

Receptötletek

Íme, néhány gyors és teljesen természetes energiaital, amelyek között biztosan mindenki megtalálja a számára legízletesebbet:

C-vitamin-bomba

Hozzávalók:

  • 2 db narancs
  • 150 g málna

Elkészítés: Préseljük ki a narancsokat, majd a málnát. Öntsük össze a gyümölcsleveket. Díszíthetjük pár szem málnával.

Trópusi reggeli

Hozzávalók:

  • 2 narancs
  • fél sárgadinnye
  • 10 dkg ananász (konzerv)
  • 1 kivi

Elkészítés: Hámozzuk meg a narancsot és a kivit, majd az ananásszal együtt préseljük ki őket. A dinnyének hámozás után távolítsuk el a magjait, és ezt is préseljük ki. Az egészet öntsük össze.

Bogyókoktél

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 120 g málna
  • 120 g fekete áfonya
  • 120 g vörös áfonya
  • 2 kanál natúrjoghurt

Elkészítés: Rendkívül egyszerű recept, viszont annál finomabb. A gyümölcsöket turmixgépben keverjük simára, majd adjuk hozzá a joghurtot. Az áfonya helyett használhatunk áfonyalevet is, ami általában bioboltokban kapható.

Ébresztő koktél

Hozzávalók:

  • 1 sárgarépa
  • 3 retek
  • 1 alma

Elkészítés: Préseljük ki az alma, a retek és a répa levét. Finomabb, ha 1-2 jégkockával összeturmixoljuk.

Vitaminkoktél

Hozzávalók:

  • 1 őszibarack
  • fél kanál őrölt mandula
  • fél rózsaszín grépfrút
  • 1 narancs
  • 1 körte

Elkészítés: Préseljük ki a gyümölcsök levét, majd adjuk hozzá az őrölt mandulát. Turmixgépben keverjük habosra.

Egészségbomba

Hozzávalók:

  • 80 g sötét színű szőlő
  • negyed sárgadinnye
  • fél mangó
  • fél ananász

Elkészítés: Mindössze annyit kell tennünk, hogy a szőlő kivételével minden gyümölcsöt meghámozunk és kimagozzuk, majd a szőlővel együtt kipréseljük a levüket.

Lilamix

Hozzávalók:

  • fél cékla
  • negyed sárgadinnye
  • 2 szilva

Elkészítés: A céklát, a meghámozott és kimagozott dinnyét és a kimagozott szilvát préseljük ki. Jégkockával turmixolhatjuk a leveket.

Vörös energia

Hozzávalók:

  • 75 g cseresznye
  • 75 g fekete ribizli
  • fél cékla

Elkészítés: Préseljük ki a gyümölcsök és a cékla levét. Melegen is fogyasztható, de jéggel is kiváló ital.

Vidám finomság

Hozzávalók:

  • 1 mangó
  • 5 szelet konzervananász

Elkészítés: A kimagozott mangót és ananászt préseljük ki. Ez a koktél turmixgépben is elkészíthető, ha így készül, a mangót hámozzuk meg.

Zöldséges felfrissülés

Hozzávalók:

  • 1 marék vízitorma
  • 2 sárgarépa
  • fél uborka

Elkészítés: Először a vízitormát, majd a répát, végül az uborkát préseljük ki, és öntsük össze.

Gyors energia

Hozzávalók:

  • 150 g piros szőlő
  • 5 szilva

Elkészítés: Magozzuk ki a szilvát, majd préseljük le a szőlővel.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. SZEPTEMBER Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
Egészség 2019. FEBRUÁR Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány közepén minden tanács jól jöhet. A következő néhány tippnek a konyhában veheted hasznát.
Egészség 2019. FEBRUÁR A legjobb téli immunerősítők - kéznél van a megoldás!
A változékony időjárás, a tavaszias enyhe napokat váltó nyirkos téli hideg igencsak próbára teszik a szervezet ellenálló képességét.
éppen olvassák
01
Egészség 2019. OKTÓBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
02
Egészség 2019. OKTÓBER Lerántjuk a leplet: vaj vagy margarin?
Vajas kenyér vagy margarinos, olajban sült krumpli vagy krumplipüré, habart vagy zsírral készült rántás? Te melyiket választod?
03
Egészség 2019. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Menu