Szabadidő

Milyen a szex 50 fölött?
A szexualitás része az egyéniségünknek – korod előrehaladtával újabb és újabb lehetőségei tárulnak fel előtted, ha a helyükön kezeled a problémákat.

Noha ötven és hatvan között a szexuális érdeklődés csökkenhet, egyes vizsgálatok és felmérések szerint ugyanakkor a hetvenes éveinkhez közeledve a láng újra erőre kaphat.

Anna a menopauzával magyarázta vaginális szárazságát, de mert a szexuális együttlét közben egyre erősödő kellemetlen érzései voltak, sőt a kedve bármiféle intimitáshoz rohamosan csökkent, felkeresett néhány orvost. A kezelési skála a hormonadagolástól az antidepresszánsokon át a közhelyekig terjedt. Körbekérdezve rájött, hogy kortársainak többsége szintén szélsőségeket él át – szexuális vágyuk vagy szinte eltűnik, vagy épp ellenkezőleg, még sosem tapasztalt kielégítetlenséggel jár.

A szexualitás és az életkor összefüggései

A legtöbb nő 50 és 65 éves kora között a szexuális vágy lanyhulását tapasztalja, hatvanas éveinek közepétől azonban érdeklődése újból fokozódik. Nem meglepő, hogy szexuális aktivitásunk hullámhegyei és -völgyei bizonyos életkorhoz köthetők.

A menopauza körül általában aggodalmaskodás, elkedvetlenedés jellemzi a nőket, hiszen a testüket fiatalabb koruk mércéjével mérik, ami lehangoló eredményekhez vezethet. Nehéz belátni, hogy bőröd nem olyan feszes, másfajta diétára van szükséged, és megváltoztak tested elvárásai. Noha a menopauza tünetei hamar elmúlnak, tudatalattid folyamatai évekre, sőt évtizedekre meghatározhatják viszonyulásodat – például a szexhez.

A menopauza tünetei

 1. Fokozott szőrnövekedés, hajhullás: ennek hátterében a férfi hormonok állnak, melyek a menopausa során csökkenő női hormon mennyiség mellett hangsúlyosabbá válnak.
 2. Töredezett haj, száraz bőr: a klimax a tüszőhormon hiányával jár együtt, mely mind a haj, mind pedig a bőr szerkezetét megváltoztatja.
 3. Hőhullámok, kipirosodás, szapora szívdobogás, gyakori fejfájás: a hormonális változások érfalműködésbeli zavarokkal jár.


Ha már elmúltál ötven, kérdezd meg magadtól

 1. Milyen szexuális vágyakat érzel?
 2. Milyen gyakran?
 3. Változtak-e ezek – és ha igen, hogyan – az utóbbi néhány évben?
 4. Hogyan érintenek ezek a változások?
 5. Mit teszel a pozitív előrehaladásért?
 6. Beszélsz-e ilyesmiről a pároddal, a barátnőiddel, családtagjaiddal vagy az orvosoddal?
 7. Milyen tényezők – életmód, testideál, önmagadról alkotott kép – befolyásolhatják ezeket a változásokat?
 8. Befolyásolhatod-e tudatosan a változásokat, és ha igen, hogyan?


A mai társadalom a fiatalságot eszményíti – noha az egészséges szexualitás nem kor függvénye. Szabadulj meg a negatív előítéletektől – szexuális étvágyad változása nem kezelendő tünet, érettséged nem szégyenfolt az aktuális divat arculatán. Egyéniséged újabb fejlődési szakaszába lépve fogd fel lehetőségként változásaidat, s bizonyítsd érettséged és energiád ezek megismerésével és kiaknázásával.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Ki vásárol szex-shopban? Megnéztük!
Egy szombat délutáni bevásárlást kiegészítettünk egy apró kitérővel: szexshopba mentünk, hogy megtudjuk, kik járnak oda és miért.
Egészség 2018. DECEMBER A női szexualitás változásai
Akármilyen életkorban vagy is, a szex fontos része az életnek. Nőiséged változásával a szex is átalakul. Értsd meg tested jelzéseit!
Pénzügyek 2018. DECEMBER Hogyan viselik a férfiak a nyugdíjat?
A tevékeny férfiak nehezebben bírják a nyugdíjba vonulást, mint a nők. Feleslegesnek érzik magukat, nem találják a helyüket.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Ki vásárol szex-shopban? Megnéztük!
Egy szombat délutáni bevásárlást kiegészítettünk egy apró kitérővel: szexshopba mentünk, hogy megtudjuk, kik járnak oda és miért.
02
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Tom Jones újra Budapesten!
Az élő legenda, aki a modern popzene hajnalán kezdte karrierjét, de a mai napig megújulásra képes előadóművészként, szenzációs új lemezekkel és felejthetetlen koncertekkel ámulatba ejti rajongóit. Júniusban visszatér Budapestre.
03
Egészség 2019. JANUÁR Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
Menu