Szabadidő

Milyen a szex 50 fölött?
A szexualitás része az egyéniségünknek – korod előrehaladtával újabb és újabb lehetőségei tárulnak fel előtted, ha a helyükön kezeled a problémákat.

Noha ötven és hatvan között a szexuális érdeklődés csökkenhet, egyes vizsgálatok és felmérések szerint ugyanakkor a hetvenes éveinkhez közeledve a láng újra erőre kaphat.

Anna a menopauzával magyarázta vaginális szárazságát, de mert a szexuális együttlét közben egyre erősödő kellemetlen érzései voltak, sőt a kedve bármiféle intimitáshoz rohamosan csökkent, felkeresett néhány orvost. A kezelési skála a hormonadagolástól az antidepresszánsokon át a közhelyekig terjedt. Körbekérdezve rájött, hogy kortársainak többsége szintén szélsőségeket él át – szexuális vágyuk vagy szinte eltűnik, vagy épp ellenkezőleg, még sosem tapasztalt kielégítetlenséggel jár.

A szexualitás és az életkor összefüggései

A legtöbb nő 50 és 65 éves kora között a szexuális vágy lanyhulását tapasztalja, hatvanas éveinek közepétől azonban érdeklődése újból fokozódik. Nem meglepő, hogy szexuális aktivitásunk hullámhegyei és -völgyei bizonyos életkorhoz köthetők.

A menopauza körül általában aggodalmaskodás, elkedvetlenedés jellemzi a nőket, hiszen a testüket fiatalabb koruk mércéjével mérik, ami lehangoló eredményekhez vezethet. Nehéz belátni, hogy bőröd nem olyan feszes, másfajta diétára van szükséged, és megváltoztak tested elvárásai. Noha a menopauza tünetei hamar elmúlnak, tudatalattid folyamatai évekre, sőt évtizedekre meghatározhatják viszonyulásodat – például a szexhez.

A menopauza tünetei

 1. Fokozott szőrnövekedés, hajhullás: ennek hátterében a férfi hormonok állnak, melyek a menopausa során csökkenő női hormon mennyiség mellett hangsúlyosabbá válnak.
 2. Töredezett haj, száraz bőr: a klimax a tüszőhormon hiányával jár együtt, mely mind a haj, mind pedig a bőr szerkezetét megváltoztatja.
 3. Hőhullámok, kipirosodás, szapora szívdobogás, gyakori fejfájás: a hormonális változások érfalműködésbeli zavarokkal jár.


Ha már elmúltál ötven, kérdezd meg magadtól

 1. Milyen szexuális vágyakat érzel?
 2. Milyen gyakran?
 3. Változtak-e ezek – és ha igen, hogyan – az utóbbi néhány évben?
 4. Hogyan érintenek ezek a változások?
 5. Mit teszel a pozitív előrehaladásért?
 6. Beszélsz-e ilyesmiről a pároddal, a barátnőiddel, családtagjaiddal vagy az orvosoddal?
 7. Milyen tényezők – életmód, testideál, önmagadról alkotott kép – befolyásolhatják ezeket a változásokat?
 8. Befolyásolhatod-e tudatosan a változásokat, és ha igen, hogyan?


A mai társadalom a fiatalságot eszményíti – noha az egészséges szexualitás nem kor függvénye. Szabadulj meg a negatív előítéletektől – szexuális étvágyad változása nem kezelendő tünet, érettséged nem szégyenfolt az aktuális divat arculatán. Egyéniséged újabb fejlődési szakaszába lépve fogd fel lehetőségként változásaidat, s bizonyítsd érettséged és energiád ezek megismerésével és kiaknázásával.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. ÁPRILIS A női szexualitás változásai
Akármilyen életkorban vagy is, a szex fontos része az életnek. Nőiséged változásával a szex is átalakul. Értsd meg tested jelzéseit!
Pénzügyek 2019. ÁPRILIS Hogyan viselik a férfiak a nyugdíjat?
Állítólag a tevékeny férfiak nehezebben bírják a nyugdíjba vonulást, mint a nők. Feleslegesnek érzik magukat, nem találják a helyüket.
Szabadidő 2019. FEBRUÁR Ki vásárol szex-shopban? Megnéztük!
Egy szombat délutáni bevásárlást kiegészítettünk egy apró kitérővel: szexshopba mentünk, hogy megtudjuk, kik járnak oda és miért.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2019. AUGUSZTUS Mit ünneplünk augusztus huszadikán?
Ne feledd: a tüzijátékon kívül e naphoz kötődik István király szentté avatása, a Szent Jobb-körmenet, az új kenyér, az alkotmány.
02
Szabadidő 2019. AUGUSZTUS Laktató, ám diétás reggelik
Fenséges reggeliötletek a hosszú hétvégére, zsír- és cukorszegény kiadásban, rengeteg vitaminnal és tápanyaggal.
03
Szabadidő 2019. AUGUSZTUS A Föld legforróbb helyei
Az idei nyár bővelkedik a kánikulai napokban. Bolygónkon azonban vannak olyan helyek, ahol egész évben szélsőségesen forró az időjárás.
Menu