Szabadidő

Szív- és testmelengető őszi levesek
Sárga, zöld, mélybarna őszi színek és markáns ízek: ezek az évszak legfinomabb, legegyszerűbb krémlevesei.

A hűvösre forduló őszi időben nem vágyunk másra, mint egy tál forró, fűszeres, tápláló levesre. A legjobb, ha mindez nemcsak finom, de szép is egyben: legyen színes, krémes, ugyanakkor díszítse feltét a harmónia tökéletesítése érdekében. Érvényesüljön a zöldség íze, de dobja fel egy-egy határozott fűszer is az összhatást. Ezeken kívül már csak egy szabályt muszáj betartani: a valódi húsleves alaplé felhasználását. Ha mindez megvan, kész az egészséges, finom és laktató ebéd vagy vacsora, ami után a második fogásra már nincs is szükség.

A következő, egyszerűen elkészíthető receptek könnyen beszerezhető alapanyagokat tartalmaznak, így ízükben, színükben is az évszakhoz igazodnak.

Gyömbéres sárgarépa-krémleves

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma

egy evőkanál méz
1 kg sárgarépa
kb. 3-5 centiméteres gyömbérgyökér
fél kávéskanál kurkuma
só, bors
1 liter húsleves alaplé
1 evőkanál margarin

A hagymát aprítsd fel, a gyömbért reszeld le, a sárgarépákat pucold meg és darabold fel egyenletesen. Egy szál répát tegyél félre. A vajon párold meg a hagymát, csorgasd rá a mézet, majd add hozzá a sárgarépát és a gyömbért is, és párold meg félig. Öntsd fel a húslevessel, add hozzá a kurkumát, kevés sót, és főzd puhára a répát. Míg fő, a félretett sárgarépából vágj hajszálvékony szeleteket, és egy serpenyőben, cseppnyi olívaolajon, kevés sóval és borssal pirítsd meg a szeleteket úgy, hogy éppen elveszítsék a tartásukat, de még ropogósak maradjanak. Mikor a répa megpuhult, botturmixszal vagy turmixgépben pürésítsd a levest. Ekkor kóstolgatva ízesítsd kevés mézzel, sóval, borssal. Pirított fenyőmaggal megszórva, melegen tálald.

Almás sült tök krémleves

Hozzávalók:
fél kg alma

fél kg sütőtök
1 liter húsleves
1 kevés curry
1 csokor újhagyma
1 evőkanál margarin
1 evőkanál méz
só, bors
pirított tökmag

A tököt nagyobb darabokra vágva, 200 fokos sütőben kb. ¾ óra alatt süsd puhára. A utolsó 20 percben helyezd mellé a megpucolt, magházától megfosztott, félbe vágott almákat is. A hagymát karikázd fel, és a margarinon párold meg. Csorgasd rá a mézet, majd öntsd fel a húslevessel, és forrald fel. Kapard a leveshez a sütőtök puha húsát, majd darabold hozzá a sült almát. Vedd le a tűzről, sózd, borsozd, és add hozzá a curryt. Pürésítsd botmixerrel, majd kóstolgatva ízesítsd még, ha kell. Tálald pirított tökmaggal a tetején.

Gyors diós brokkoli krémleves

Hozzávalók:
1 nagyobb fej brokkoli

1 közepes szem krumpli
1 fej vöröshagyma
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 liter húsleves
néhány marék dió
kevés olívaolaj

Az apróra vágott hagymát egy kevés olívaolajon, sózva párold meg, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a megpucolt, felkockázott krumplit, majd öntsd fel a húslevessel. Míg a krumpli puhára fő, a brokkolit mosd meg, és szedd rózsáira. A szárát pucold meg, karikázd fel, és add a leveshez. Ha a krumpli megpuhult, a brokkolit is dobd hozzá, óvatosan sózd, borsozd, és kb. 5 percig főzd a lobogó levesben. Ekkor zárd el a lángot, töltsd turmixgépbe, vagy kitartóan turmixold botmixerrel, míg egészen pürés nem lesz. Durvára tört dióval a tetején tálald.

Birsalma-krémleves

Hozzávalók:
4 db birsalma

1 liter víz
1 evőkanál méz
fél kiskanál fahéj

pirított zsemlekockák

A birsalmát pucold meg, távolítsd el a magházát, és kockázd fel. Öntsd fel a vízzel, add hozzá a mézet, a fahéjat, és picit sózd, majd fedő alatt főzd puhára. Közben kevés margarinon pirítsd meg a zsemlekockákat. Mikor a birs megpuhult, botmixerrel pürésítsd a levest, ha szükséges, ízesítsd további sóval, mézzel, és tálald a zsemlekockákkal.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2020. DECEMBER A legfinomabb forraltbor-receptek
Finom, forró, és könnyen elkészíthető. A vásárok állandó hangulatfokozó hozzávalója, karácsonyi ital és influenzaelhárító csodaszer.
Szabadidő 2020. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha egyszerűen fenomenális. Ám a klasszikus értelmében nem túl egészséges. Vagy mégis?
Egészség 2019. OKTÓBER 4 finom recept az őszi betegségek ellen
Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. NOVEMBER Itt az advent, a várakozás ideje
Ma elkezdődik az adventi időszak, a karácsonyt megelőző négy hét várakozással, készülődéssel fűszerezett napjainak sora.
02
Szabadidő 2020. NOVEMBER Vasárnap advent! Villámgyors koszorúk
Rendhagyó, ötperces ötleteinkkel egy szempillantás alatt ünnepi hangulatot varázsolhatsz az otthonodba.
03
Szabadidő 2020. NOVEMBER Meglepő érdekességek a régi magyar gasztronómiáról
Mi jut eszedbe a magyar konyháról? Paprika, hagyma, nehéz, fűszeres ételek? Régebben igazi ínyencek voltunk!
Menu