Egészség

A huzat veszélyes következményei
Sokan megtapasztalták már, hogy ha huzatos helyen tartózkodnak, megfájdul a fejük, a fülük, esetleg a foguk.

Azok, akiknél a tünetek bármelyike időről időre visszatér, huzatérzékenynek tartják magukat, mivel összefüggést vélnek felfedezni a hideg légáramlat és a valamilyen testtájukon később megjelenő fájdalom között.

Miért árthat még a frissítő fuvallat is?

Az orvosok azonban tagadják, hogy az ún. huzatérzékenység önálló betegség volna. Tapasztalataik szerint a hideg légmozgás azokra nézve ártalmas, akiknek valamilyen okból legyengült az immunrendszerük – többek között van egy gyulladási gócként viselkedő rossz foguk, vagy gyulladt az orrnyálkahártyájuk –, és túlmelegedett szervezetük a gyors mikroklíma-változással szemben nem képes megfelelően megvédeni az adott testterületet a kórokozók támadásával szemben.

Ez a magyarázata annak, hogy a műtét után, illetve valamilyen betegségből lábadozó, legyengült immunrendszerű embereket két okból is óvni kell a huzattól. Nemcsak a testhőmérséklet-ingadozásától kell megvédeni őket, hanem a beáramló levegőből elszabaduló baktériumoktól, vírusoktól is, amelyek tevőlegesen közreműköd(het)nek a fertőzések, gyulladások kialakulásában.

A huzat mint figyelmezető jel?

A „cúgot” a laikus érintettek nemcsak a gyakori nyak- és vállfájdalmaikkal, hanem az arcidegbénulásukkal is összefüggésbe szokták hozni. A huzat azonban csak annyiban tehető felelőssé ezekért a testi bajokért, hogy a hőmérséklet gyors csökkenése valóban provokálóan hat a helyi erek, inak, izomrétegének összehúzódására, ami miatt görcsök, nehezített mozgás, fájdalmak jelentkeznek. Az igazi ok azonban gyakran nem a levegőben, hanem mélyebben, a szervezetben keresendő.

Azoknak, akiknél a hideg légáramlat szinte minden esetben, mindig ugyanazon a területen idéz elő huzamosan fennálló panaszt, érdemes kivizsgáltatniuk, milyen egészségi probléma, esetleg betegség húzódik meg a „huzatbetegségnek” is nevezett panaszok mögött.

A hirtelen támadt hideg légáramlat nyomán fellépő fogfájást például nemcsak egy gócként viselkedő rossz fog okozhatja, hanem az orr nyálkahártyájának gyulladása is, amit a testtáji hőmérséklet változása „lobbant be”.

A gyakorta fellépő arcideggyulladásért – amely akár az arc egyik vagy másik oldalának lebénulásával is járhat – sem szabad csak a hirtelen támadó fuvallatot okolni, hiszen valamilyen vírus- vagy baktériumfertőzés, de akár daganat is előhívhatja.

A vissza-visszaköszönő váll- vagy nyakfájdalmakba sem kell beletörődni a huzatérzékenység kapcsán. E testrészek fájdalmas megfeszülése a bőr és az alatta lévő szövetek lehűlésével, majd az adott terület vérellátottságának romlásával van ugyan összefüggésben, de például a vállnál a bursáknak nevezett – az izmok és az inak csontokon való könnyed mozgását biztosító – nyáktömlők gyulladása is okozhatja. Az sem ritka, hogy a bonyolult szerkezetű vállízület számos csontja, porca valamelyikének hibás működése idézi elő újra és újra a kellemetlen érzést.

A kiváltó ok kiderítése csak alapos reumatológiai kivizsgálással lehetséges, amelyhez a tapintásos, megtekintéses vizsgálaton túl a képalkotó (röntgen, ultrahang) vizsgálatokra is szükség van. A probléma forrásának megtalálása az orvosi kezelés sikerességének kulcsa, mivel nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot szünteti meg.

Amikor már fóbiává válik

Amennyiben vizsgálatokkal igazoltan semmilyen szervi elváltozás, betegség nem áll a vissza-visszatérő fej-, fog-, fül-, váll-, nyakfájdalom hátterében, úgy a tüneti kezelések (izomlazító gyógykrémek lokális alkalmazása, borogatás, fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők, antibiotikum szedése) segíthetnek megszabadulni a fájdalomérzettől. Fontos tudni, hogy a vény nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentőket csak néhány napig lehet napi többszöri alkalommal bevenni, ha tehát a házilagos kezelés hatására sem enyhülnek a panaszok, orvoshoz kell fordulni.

A gyulladás okozta nyak- és vállfájdalomnál a szak/háziorvos helyileg (célzott) injekciós terápiát alkalmaz, amely fokozza a vérkeringést, így felgyorsítja a gyulladásért felelős anyagok mielőbbi távozását az adott testrészből, ezzel indítva el a gyógyulási folyamatot, amely akár két-három hétig is eltarthat.

Mindazonáltal, az, aki utánajárt makacs váll-, nyak-, fej-, fül- és fogfájása lehetséges okainak, és az orvosi kivizsgálások kizárták annak belső eredetét, mégis tart a huzat okozta kellemetlenségektől, tartsa karban szervezete védekezőképességét, és hordjon a táskájában – nyáron is – sálat, vállkendőt, amellyel megvédheti az érzékenynek gondolt testrészeit a hideg légáramlatoknak tulajdonított, közérzetét rontó következményektől.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2022. FEBRUÁR Amikor fáj a mosoly
Influenzás, náthás időszakban sok gyereknél és felnőttnél jelentkeznek az akut vagy vissza-visszatérő arcüreggyulladás tünetei.
Szabadidő 2021. JÚLIUS Ízületkímélő sportok – ötven felett
A testedzésről még érzékeny ízületekkel sem szabad lemondani. Egyre nagyobb a választék biztonságos mozgásfajtákból. (x)
Egészség 2021. ÁPRILIS Elképesztő fájdalommal jár a boszorkánylövés
A boszorkánylövés, vagy más néven lumbágó sokak mindennapjait keseríti meg.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JÚNIUS Elképesztő, mi minden van a véredben
A legbelsőbb védelmi vonalunk anyaga, a szervezet oxigénellátásának közege, testtömegünk 8 százaléka: a vér.
02
Egészség 2022. JÚNIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Menu