Egészség

Amikor fáj a mosoly
Influenzás, náthás időszakban sok gyereknél és felnőttnél jelentkeznek az akut vagy vissza-visszatérő arcüreggyulladás tünetei.

Az arcüreggyulladás (szinuszitisz) az orrmelléküregek és az orrjáratok gyulladását jelenti. Kialakulhat a hideg évszakokban gyakori meghűléses és influenzás megbetegedések szövődményeként, tehát okozhatja baktérium-, vírus- (sőt gombás) fertőzés, de tartós fennállásában szerepe lehet az allergiás náthának is. A betegségre hajlamosíthat az alacsony hőmérséklet, a hideg, párás, rossz minőségű levegő – például a dohányfüst vagy városi szmog, de a száraz beltéri levegő is –, illetve a helytelen orrhigiéné is.

Meddig nátha, mikortól szövődmény?

A megbetegedést jelző első tünet a bő orrváladék-képződés, aminek következtében az orr nyálkahártyája oly mértékben duzzad meg, hogy a nyák nem tud távozni. Emiatt az orrüregben lévő és egyre szaporodó mikroorganizmusok megrekednek az arc- és orrmelléküregek nyílásaiban, ettől pedig akadályozottá válik az orrmelléküregek szellőzése, vagyis kialakul az arcüreggyulladás. Ennek jelei lehetnek: a vizes, áttetsző orrváladék sűrűvé, sárgászölddé, esetleg bűzössé válása, a fej- és szemfájdalom, az előrehajláskor, emeléskor, köhögéskor jelentkező lüktető arcüregi, vagy érintésre, tapintásra jelentkező arccsonti fájdalom. Ez a lüktető, szúró, kellemetlen érzés arra utal, hogy az arcüregek váladékkal telítődtek.

Hirtelen jön, visszajön, vagy marad?

A betegség lefolyása szerint lehet hirtelen fellépő (akut), kiújuló (szubakut) és folyamatosan fennálló, vagyis krónikus.

Sokszor nem a fájdalom jelzi, hanem az úgynevezett féloldali orrváladék-képződés, az egyoldali orrlégzés-gátoltság, az éjszakai horkolás, a szagérzékelési zavarok, az úgynevezett ingerköhögés (amely főleg éjszaka jelentkezik, és amit a garaton lecsorgó gennyes váladék okoz).

A betegség minden formájánál – főleg gyerekeknél és időseknél – jellemző tünet lehet a levertségérzet, a kedvetlenség, a fáradékonyság. A láz az akut lefolyásnál nem tipikus tünet. Amennyiben a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már valamilyen kezdődő szövődményre (például mélyebb légúti megbetegedésekre) utaló jel lehet, tehát irány a szakrendelő!

Bár a felnőttek többsége általában – attól való félelmében, hogy az arcüregét felszúrják a fül-orr-gégészeten – megpróbál házilagos praktikákkal, az arcüreg infralámpázásával vagy meleg sós borogatással megszabadulni a bántó tüneteitől, nem árt, ha szakorvossal konzultáljuk meg a terápiát. Egyáltalán nincs helye a halogatásnak azonban, ha szemfájdalmat, arcbénulást, dagadást tapasztalunk, a szemünk kivörösödik, bedagad, illetve ha hányinger vagy hányás kíséri a náthás, influenzás megbetegedést. Az idejekorán kezdett kezelésekkel elejét vehetjük nemcsak az arcüreggyulladás vissza-visszatértének vagy krónikussá válásának, hanem az esetleges komolyabb szövődmények kialakulásának is.

A házi gyógymódokon innen és túl

Ha orvoshoz fordulunk, a pontos diagnózis felállításában sokat segíthet, ha pontosan felsoroljuk a tüneteinket. Ezt követően a fül-orr-gégész szakorvos alaposan megvizsgálja orrunkat (orrendoszkópia). Bár leggyakrabban röntgenfelvételre is elküld a doktor, a pontos kórkép felállítása indokolttá teheti a CT-s, ultrahang-diagnosztikai vizsgálatokat, és az orrváladék bakteriológiai elemzését is.

Az arcüreggyulladás kezelésénél az egyik legfontosabb teendő: a melléküregek légjáratainak szabaddá tétele. Enyhébb esetekben az orvos a megfelelő orrcsepp használatát rendelheti el. Ezek a készítmények fellazítják a váladékot, megnyugtatják a duzzadt orrnyálkahártyát, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Némelyik antibiotikumot is tartalmaz, ami egyébként csak a bakteriális eredetű gyulladásnál hatékony.
Elhúzódó vagy krónikus gyulladásnál szóba jöhet az arcüreg felszúrása és kiöblítése, esetleg a fertőzést okozó baktérium azonosítása után a megfelelő antibiotikummal történő átmosása, plusz a konzervatív terápia (például infralámpázás) egyidejű alkalmazása, illetve további antibiotikumos kezelés is.

Az arcüreggyulladás hamarabb gyógyul, ha a szakorvos által elrendelt terápia „kiegészül” a bőséges folyadékbevitellel, ami segítheti az orr- és torokváladék fellazulását. Jótékony hatású lehet az arcüregek száraz melegítése (infrázás, meleg só, melegített párna) és a gőzölés (inhalálás) is. Ezeket a „szelíd gyógymódokat” azonban – s ezt kevesen tudják – csak rövid ideig és csak láztalan állapotban szabad alkalmazni!

Tudtad?

  1. Az arcüreggyulladás kialakulását elősegíti az orrsövényferdülés okozta levegőáramlási zavar, de bármilyen, orron belüli elváltozás (tumor, polip, allergiás nyálkahártya-eltérés, orrkagyló-túltengés stb.) is, ami rontja az orrlégzést.
  2. Krónikus arcüreggyulladást okozhatnak rossz (főleg a hátsó szájzugban található ún. kisőrlő és őrlő) fogak, ugyanis fertőző gócként „viselkedhetnek” (erre utalhat a bűzös lehelet).
  3. A fürdő- vagy uszoda-szinuszitisz úszás, illetve búvárkodás nyomán alakul ki. Az akut megbetegedést az idézi elő, hogy a vízzel kórokozók jutnak az orr fő-, illetve melléküregeibe. A közösségi fürdők, uszodák medencéiben lévő víz fertőtlenítésére szolgáló klór is irritálhatja, majd károsíthatja – így a kórokozók számára „támadhatóvá teszi” – az orr nyálkahártyáját, így hajlamosít az arcüreg(ek) gyulladására.

Hét tipp, avagy így segíts magadon!

  1. A lámpázáson, az inhaláláson kívül a meleg gőzpára is enyhíti a fájdalmas arcüregi nyomást. Zuhanyozz akár naponta többször is majdnem forró vízzel, lélegezd be a gőzt, hagyd, hogy a meleg vízpermet beborítsa az arcod.
  2. Próbálkozz meg a sósvizes öblítéssel. A váladék fellazítására és a duzzanat csökkentésére alkalmazhatsz a gyógyszertárban kapható sóoldatot is, de otthon is elkészítheted. Egyharmad teáskanálnyi konyhasót és egy csipet szódabikarbónát keverj el egy csésze meleg vízben, majd töltsd az oldatot fecskendőbe. A hüvelykujjaddal fogd be az egyik orrlyukadat, hajtsd hátra a fejed, majd spricceld bele a folyadékot a másik orrlyukadba, és szipogj, hogy a sóoldat felszívódjon. A mindkét oldali átöblítés után kíméletesen fújd ki az egyik, majd a másik orrlyukadat.
  3. Ha megengedheted magadnak, feküdd ki a betegséged, vagy legalábbis igyekezz temperált hőmérsékleten tartózkodni.
  4. Pihenj, aludj magasított párnán, mert ha egyenesen fekszel a hátadon, egyre jobban bedugul az orrod.
  5. A hálószobád levegőjét párásítsd. Tegyél vízzel teli tepsit vagy kerámia párologtató tálat a fűtőtestre, illetve használj párásító készüléket, hogy megvédd az orr- és az arcüregedet a kiszáradástól.
  6. Kerüld a füstös helyiségeket. A cigarettafüst kiszárítja az orrjáratokat, és így a baktériumok előtt szabaddá válik az út az arcüregünk, illetve a hörgőink, a tüdőnk felé.
  7. Tanuld meg a helyes orrfújási technikát. Sokan mindkét orrlyukukat egyszerre fújják ki, ezért – a nyomás következtében – egyre beljebb jutnak a baktériumok, egészen az arcüregig. Először tehát az egyik, majd a másik orrlyukadat szabadítsd meg a váladéktól, mégpedig úgy, hogy míg az egyiket fújod, addig a másikat befogva tartod.
szerző: Futaki Balázs
Egészség 2021. NOVEMBER 5 tipp torokfájás ellen
Az őszi változékony időjárás jól ismert kísérője a torokfájás. Mit tehetünk ellene és megelőzésére? Íme néhány jól bevált házi praktika!
Egészség 2021. ÁPRILIS Elképesztő fájdalommal jár a boszorkánylövés
A boszorkánylövés, vagy más néven lumbágó sokak mindennapjait keseríti meg.
Egészség 2019. JÚLIUS Fejfájás vagy migrén?
Fejfájása szinte mindenkinek volt már. Van, akinek visszatérő és nagyon erős. Mikor kell migrénre gyanakodnod? Honnan ismerheted fel?
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JÚNIUS Elképesztő, mi minden van a véredben
A legbelsőbb védelmi vonalunk anyaga, a szervezet oxigénellátásának közege, testtömegünk 8 százaléka: a vér.
02
Egészség 2022. JÚNIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Menu