Pénzügyek

A betörők nem nyaralnak
A nyárral nemcsak az üdülési szezon köszönt be, hanem azok is úgy érzik, hogy eljött az ő idejük, akik a tartósan elhagyott otthonokban maradt értékekre pályáznak.

A betörők első szempontja a helyszín kiválasztásában, hogy ne legyen nagy a kockázat, senkit ne találjanak otthon, a második az, hogy egyáltalán megérje kockáztatni, ezért olyan helyre mennek, ahol értékes zsákmányt remélnek. Ugyancsak csökkenti a kockázatot, ha könnyű bejutni a tetthelyre, illetve könnyű elmenekülni onnan.

Nemzetközi statisztikák szerint 5-8 perc a maximális időtartam, amit egy betörő még nem tart túlságosan kockázatosnak (hiszen ő is tudja például, hogy a távfelügyeletet ellátó biztonsági cégek 15 perces maximális kiérkezési időt vállalnak a szerződésben, és legtöbbször valóban perceken belül a helyszínen teremnek járőrkocsijukkal).

Növeld a kockázatot

Elutazástól függetlenül tehát annál nagyobb biztonságban tudhatod az otthonodat, minél inkább sikerül megnehezítened az illetéktelen behatoló dolgát, ezzel olyan aránytalanul nagy kockázat érzetét keltve benne, amekkorát már nem tart elfogadhatónak az otthonodban remélt zsákmányért, hanem inkább kevésbé veszélyes helyet keres magának. Ennek érdekében sokat és sokféleképpen tehetsz.

A bejárati ajtó mint a bejutás leggyakoribb (városi háztömbökben jóformán egyetlen lehetséges) útja, akkor tekinthető biztonságosnak, ha mind a négy irányba záródik, oldalakként legalább két ponton, és idomacél ajtótok, ajtókeret és belső merevítés teszi masszívvá. Inkább egyetlen feltörhetetlen trezorzár legyen rajta, mint 2-3 feltörhető „biztonsági” zár. A kívülről elérhető ablakokat védheti rács vagy biztonsági fólia, de léteznek belülről kulccsal zárható ablakok is. Természetesen mindig legyenek is csukva, amikor senki sincs otthon.

Ilyenkor kapcsolódik be a védelembe a többszintű elektronikus riasztórendszer, amely különféle védelmi eszközök: mozgásérzékelők, nyitásérzékelők, üvegtörés-érzékelők, gázszivárgás érzékelők, tűzjelzők, esetleg biztonsági kamerarendszer célszerűen megtervezett hálózata. Ez akkor teljes, ha nemcsak helyben jelez, hanem összeköttetésben áll egy 24 órás távfelügyeletet ellátó, szükség esetén kivonuló biztonsági céggel, illetve vannak települések, ahol a rendőrségre futhat be a riasztás.

Őrizd a látszatot

Amikor nyaralni mentek, és a ház napokig, hetekig üresen áll, azt mindenképpen érdemes jelezni a távfelügyeletnek is, főleg ha járőrkocsija is van, amely ilyenkor a szokásosnál gyakrabban ellenőrizheti, hogy minden rendben van-e a portán. Sok helyen, ahol működik polgárőrség, velük is fel lehet venni a kapcsolatot.

Van olyan is, amikor az egy környéken lakók maguk fognak össze, és kölcsönösen figyelnek egymás háza tájára, amíg az ott lakó távol van. Az amúgy is fontos, hogy elutazás előtt megkérj valakit, ismerőst, szomszédot, segítsen eltüntetni a távollétedre utaló jeleket, például: ürítse naponta a levélszekrényedet. Te magad is tehetsz azért, hogy kívülről szemlélve az legyen a látszat: van otthon valaki. Egy programozható időkapcsolóval elérheted, hogy felgyulladjon a villany, menjen este a tévé…

A közösségi médiát viszont feledd el a nyaralás idejére! Rokonaid és barátaid persze nyilván örömmel szemlélnék, illetve olvasnák legfrissebb felvételeidet és beszámolóidat, de ezeket nemcsak ők láthatják, hanem olyanok is, akiknek másként értékes ez az információ. Inkább posztolj csak az után, hogy hazatértél otthonodba, ahol remélhetőleg mindent rendben találsz, úgy, ahogy hagytad.

szerző: Futaki Balázs
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Egészség 2019. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2022. SZEPTEMBER Drágán megfizetsz: a kényszeres vásárlás
Egy újabb szenvedélybetegség vagy csak műbalhé? Gyógyítani kell, vagy csak az akaraterődtől függ?
02
Pénzügyek 2022. SZEPTEMBER Milyenek a magyar főnökök? (Viccekkel)
Hogyan vélekednek a magyar alkalmazottak a vezetőikről? Mi az, amivel elégedettek, és mitől rázza ki őket a hideg?
03
Pénzügyek 2022. SZEPTEMBER Védekezz az energiavámpírok ellen!
Egyes emberek a jelenlétükkel, szavaikkal feszültséget és szorongást kelthetnek másokban. Fontos, hogy időben felismerd őket!
Menu