Pénzügyek

A katedrán is magabiztosan
„Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán állva fontos a magabiztosság. A diákjaim nem vehetik észre, hogy egy ideje inkontinenciával élek.” – ismerd meg Klára történetét! (x)

Tavasszal lettem 65 éves, vagyis mindenféle számítás szerint nyugdíjas vagyok, de valójában csak papíron, mert a mai napig tanítok. Szeretem a szakmámat, szeretem a tárgyaimat – matematika-fizika szakos vagyok –, de a legnagyobb sikerélményt az okozza, amikor a legkeményfejűbb diáknál is látom, az „aha” élményt. A mai napig fantasztikus megélni, hogy sikerült megértetnem valamit, amiről a diákom azt gondolta, hogy neki ez nem fog menni. Még most is óraadó vagyok ugyanabban az iskolában, ahol 25 évig tanítottam, és emellett magánórákat is tartok. Sohasem hirdettem magam, a volt diákjaim, akik közül nem egy ma már sikeres diplomás, kézről kézre adják a telefonszámom. Kell ennél jobb elismerés?

Tudom, hogy nem vagyok már fiatal, de a katedrán nem nézhetek ki akárhogy, hiszen egy óra egy fellépés is egyben. A diákok árgus szemekkel figyelik a mozdulataim, a ruhám minden egyes redőjét, megdicsérik a fehér blúzomat. Muszáj a toppon lennem – ahogy azt a diákjaim szokták mondani. Ezért is zavart nagyon, amikor egy nap észrevettem, hogy az alsóneműmön vizeletfoltok éktelenkednek. Rendben, nem éktelenkedtek, de nekem egy folt is pont egyel több a kelleténél. Elkezdtem tisztasági, majd egészségügyi betéteket használni, de a megterhelőbb napokon ez nem volt elegendő. A foltok újra megjelentek a fehérneműmön. El kellett fogadnom, hogy a helyzet nem fog varázsütésre megoldódni. Reáltanárként ezt valahol sejtettem, de zavart, hogy egyre többször fordult elő velem, hogy percenként néztem az órámat, vártam a szünetet, hogy végre kimehessek a mosdóba. Évát, a legjobb barátnőmet kérdeztem meg, hogy most mitévő legyek? Először csak mosolygott, aztán elnevette magát: Klára! Öt éve használok TENA Ladyt!  Hivatalos nevén TENA Lady Pantset, fekete színű inkontinencia-fehérneműt – ez a kedvencem, tette hozzá. Mivel egyezik a méretünk, kaptam egyet ajándékba tőle. Gondoltam, mit veszíthetek, kipróbálom.

Következő cikk

Az első benyomás a legfontosabb – szokták mondani. Nos, a TENA Lady Pants csodásan diszkrét, kívül-belül fekete, úgy készítik, hogy látványra és tapintásra is úgy néz ki, akár egy sima fehérnemű. Én azt tapasztaltam, hogy mindig a helyén marad, emellett pedig tökéletesen kényelmes és diszkrét. Lehet, hogy túlbiztosítottam magam – hiszen a TENA Lady Pants kifejezetten vizeletvesztés esetére készült –, de én szeretem biztonságban tudni magam, óvatos vagyok. Az is tetszik, hogy magasított a derékrész, és bőrbarát. Lágyan simul a testemhez, nincs olyan érzésem, hogy valami extra van rajtam, vagy, hogy különösebb törődést igényelne. Van egy hozzávaló melltartóm, tökéletes szett, szerintem divatszakértő legyen a talpán, aki megmondja, hogy pontosan mit is viselek. Attól, hogy 60 pluszos vagyok, nem kell lemondanom a nőiességem megéléséről. Nem mintha igényelnék ilyen típusú visszajelzést, egyszerűen csak felszabadulttá tesz, ha tudom, hogy jól, összeszedetten, csinosan nézek ki. Nekem ez fontos. Közben egyeztettem a háziorvosommal is, aki elég alaposan kifaggatott, és meg is dicsért: azt mondta, hogy jól választottam. Kaptam persze jótanácsokat is – kevesebb kávé, Kegel-gyakorlatok, de érdekes módon nem javasolta a folyadékbevitel csökkentését. Napi másfél liter vízre szüksége van a szervezetnek, ha ennél kevesebbet iszom, azzal csak árthatok a hólyagomnak. Ha nem említettem volna: a TENA Lady Pants nem csak a nedvességet, de az esetleges szagokat is magába rejti, és többé nem ereszti.

Hogy mi benne a legjobb? Paradox módon az, mintha nem lenne. Tudom, hogy inkontinenciám van – a kezdeti tagadás után ezt elfogadtam – de nem kell, hogy egész nap ez kösse le a gondolataimat. Napközben, a tanítványokkal beszélgetve sem kell feszengenem, nincs izgalom, hogy jaj, mi lesz most, ha óra közben…Semmi, minden megy a maga megszokott módján, vannak az inkontinenciánál fontosabb dolgok is, és nem gondolom, hogy emiatt változtatnunk kellene az életünkön. A TENA Lady Pants megtanított elengedni az apró, bosszantó dolgokat, és tudatosította bennem, hogy az örömökre kell fókuszálni. A tanítványaimra, az életre, a sikerekre. Éva barátnőm kérdezte a legutóbb, hogy mit kívánnék a jótündértől. A válaszom nagyon egyszerű: Teljes életem van, ezért azt kívánom, hogy még sokáig maradjon minden ugyanígy.

(x) A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2023. OKTÓBER Együtt élni, sőt táncolni az inkontinenciával
„Jól érzem magam a bőrömben, talán azért is, mert mindig is a harmóniát keresem mindenben. Nekem erről szól a tánc, és ebben az inkontinencia sem akadályozhat meg!” – ismerd meg Kamilla történetét! (x)
Szabadidő 2023. OKTÓBER Nem mondok le a színházról!
„Szenvedélyesen szeretem a színházat. El sem tudom elképzelni az életemet anélkül, hogy havonta legalább kétszer ne nézzek meg egy-egy előadást. De mit kezdjek az inkontinenciámmal?” – ismerd meg Zsuzsanna történetét! (x)
Egészség 2023. OKTÓBER 10+1 tévhiteloszlató tény az inkontinenciáról
Sokszor tévesen azt gondoljuk, hogy a vizelettartási zavarok csak az idősebb korosztályt érintik, és azoknak a problémái, akik már koruknál fogva magatehetetlenek, vagy más betegségektől szenvednek. Pedig ez egyáltalán nem így van! (x)
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Téli gumi: ráfaraghatsz!
Cseréltettél már idén autógumit? Ahogy az első nagy roham leül, megint könnyebben kaphatsz időpontot a gumiszervizekben. Mindenképp megéri!
02
Pénzügyek 2023. NOVEMBER Vad és veszélyes találkozások
Az óvatosság autóvezetőként sosem árt, de jó, ha tudod, hogy októberben és novemberben történik a közutakon a legtöbb vadak által okozott gépjárműbaleset.
03
Pénzügyek 2023. SZEPTEMBER „Nagyi! Vedd meg nekem!”
Ahogy a kisgyerek előtt egyre tágul a világ, úgy fedezi fel maga körül a külvilágot, és annak tárgyi valóságát.
Menu