Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
Az olyan ételek a leghasznosabbak, amelyeket a végtelenségig tudsz variálni. A kencéket ráadásul a legtöbben szeretik – vendéglátáskor vagy összedobós partikon ez a legjobb előétel. Három alapvető, mondhatni kötelező összetevője van: valami sűrű, valami könnyű és valami friss. Általában egy vagy két markánsabb ízű hozzávaló alkotja meg a krém valódi karakterét, többet már nem bír el, de nem is követel meg. Ha nem vagy a konyhaművészet mestere, akkor sem lőhetsz túlságosan mellé, ráadásul kis kreativitással egészen dekoratív ételt varázsolhatsz belőlük. Tálalj mellé friss zöldségeket, többféle magvas, rozsos, sajtos kenyeret, bagette-falatokat, pirítóst. Gondolj a diétázókra is, és kínálj extrudált kenyeret vagy puffasztott rizsszeletet is a krémekhez.
Almás-füstös sajtkrém
Hozzávalók:
1 alma
1 kiskanál citromlé
20 dkg natúr sajtkrém
20 dkg füstölt sajtkrém
5 dkg dió
Az almát pucold meg és reszeld le, majd csöpögtesd meg a citromlével, hogy meg ne barnuljon. A kétféle sajtkrémet dolgozd össze. A diót daráld finomra, és add a sajtkrémhez. Az almát nyomkodd ki, és a leve nélkül keverd a sajtkrémhez. A tetejét egész diószemekkel díszítsd.
Avokádókrém
Hozzávalók:
1 nagy, érett avokádó
1 gerezd fokhagyma
10 dkg natúr krémsajt
1 teáskanál citromlé
friss chilipaprika
só, bors
Az avokádóból egy nagy kanál segítségével vájd ki a gyümölcshúst, majd villával nyomkodd össze. Öntsd le a citromlével, nyomd hozzá a fokhagymát, sózd és borsozd. Az apróra szabdalt chilipaprikát is szórd bele, majd erős mozdulatokkal keverd el az egyveleget a natúr krémsajttal.
A tökéletes körözött
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
15 dkg juhtúró
3 evőkanál margarin
1 fej finomra vágott vöröshagyma
2 evőkanál piros paprika
1 kiskanál cayenne bors
1 evőkanál mustár
A kétféle túrót dolgozd össze a margarinnal. A vöröshagymát vágd fel nagyon apróra, és azt is dolgozd hozzá. Fűszerezd a paprikával, a mustárral, a cayenne borssal, és keverd erős mozdulatokkal addig, amíg krémes állagú nem lesz. Vigyázz, véletlenül se sózd meg, mert a juhtúró erősen sós!
Cukkinikrém
Hozzávalók:
4 nagy cukkini
2 gerezd fokhagyma
1 lilahagyma
olívaolaj
1 evőkanál margarin
1 evőkanál majonéz
só, bors
A 4 cukkinit hámozd meg, magját távolítsd el, majd forró sütőben, alufóliába csomagolva süsd meg kb. 20 perc alatt. Ha már jó pépes, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni. Vagdosd össze pépesre, majd egy tálkában dolgozd el az áttört fokhagymával, az olívaolajjal, a majonézzel és a margarinnal. Folyamatos kóstolgatás közben sózd, borsozd.
Sokmagvas túrókrém
Hozzávalók:
fél pohár tejföl
10 dkg juhtúró
10 dkg natúr sajtkrém
5 dkg vegyes, sótlan olajos magvakból (tökmag, napraforgómag, lenmag)
bors
friss petrezselyem
A tejfölt, a túrót és a sajtkrémet dolgozd össze jó alaposan, majd fűszerezd frissen őrölt borssal és petrezselyemmel. A magvak felét keverd el a krémben, a másik felét pedig szórd a tetejére díszítésként.
Jó kenegetést!