Szabadidő

4 hajmeresztően finom spenótos recept
Friss, izgalmas recepteket ajánlunk ehhez a szuperzöldséghez!

Végre elérkeztünk a szezonális zöldségekhez, itt a hónapos retek, amely recept nélkül is illik mindenhez, és őt követik majd legkedvesebb zöldségeid is. A spenót olyan eleme a magyar gasztronómiának, amelyet csak egyféleképpen tudsz elképzelni: főzeléknek. Pedig rengeteg további lehetőség rejlik benne. Ráadásul ilyenkor már jobb, ha elfelejted a mélyhűtött változatot, és lecsapsz az óriási zsákokban árult húsos, zöld levelekre a piacon. Egyre érdemes figyelni: mindig kétszer annyit vásárolj, mint amennyire szükséged lesz, ugyanis kevesebb mint a felére összeesik.

A spenót nagyon egészséges: kevés kalóriát tartalmaz, viszont rengeteg vasat, A-, C-, K-vitamint, és kalciumot, segíti a bélműködést, tisztítja a vastagbelet, ugyanakkor könnyen emészthető. Próbáld ki nyersen is!

Spenótkrémleves

Hozzávalók:
50 dkg spenót (lehet mélyhűtött is)
1 csokor újhagyma
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál margarin
só, bors, szerecsendió

A spenótleveleket dobd forrásban lévő vízbe, várj, amíg összeesnek, majd szűrd le őket úgy, hogy megtartod a főzővizet, és öblítsd le hideg vízzel. A lábos aljában a margarinon párold meg az apró karikákra vágott újhagymát és az áttört fokhagymát. Öntsd fel a spenót főzővizével, forrald fel, add hozzá a spenótleveleket, majd botmixerrel dolgozd el simára. Öntsd fel a tejszínnel, forrald fel újra, közben pedig ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Spenótsaláta tojással, sósan

Hozzávalók (2 személyre):
50 dkg friss spenótlevél

pár szem koktélparadicsom
4 tojás
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
pár csepp citromlé
só, bors

A spenótleveleket többször alaposan mosd át hideg vízben, míg teljesen homokmentes nem lesz. Szedd le a szárait, majd tépkedd apró darabokra. A tojásokat főzd keményre kb. 10 perc alatt, hagyd kihűlni, pucold meg, majd vágd apró kockákra. Egy tálban keverd el a két hozzávalót. A koktélparadicsomokat vágd félbe, és szórd a salátára. Az öntethez helyezd az olajat, az ecetet és a citromlevet egy befőttesüvegbe, enyhén sózd-borsozd, majd rázd össze. Ezzel az öntettel tálald a salátát. Fél kg spenótban mindössze 100 kalória van!

Spenótsaláta körtével, édesen

Hozzávalók (2 személyre):
50 dkg friss spenótlevél

4 friss, kemény körte
10 dkg Serrano sonka

10 dkg feta sajt
5 dkg dió
2 evőkanál méz

2 evőkanál balzsamecet
néhány szem áfonya

Tisztítsd meg a spenótleveleket és a rukkolát, készítsd elő a fentebb leírt módon. Keverd össze. A körtét pucold meg és szeld vékony szeletekre. A diót törd durvára. A feta sajtot vagdosd apró darabokra, és szórd a salátaágyra a körtével és a sonkával. A mézet rázd össze a balzsamecettel, majd öntsd a salátára. Dióval és áfonyával megszórva tálald.

Spenóttal, aszalt paradicsommal és sajttal töltött pulykamell

Hozzávalók (4 személyre):
6 db felkockázott aszalt paradicsom

50 dkg mélyhűtött/friss spenót
fél teáskanál só
fél teáskanál frissen őrölt fekete bors
negyed teáskanál szárított kakukkfű
1 + 1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
5 dkg kecskesajt
5 dkg krémsajt
kb 1 kg pulykamell
4 dl húsleves (leveskockából is jó)
fél citrom héja
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál dijoni mustár

Melegíts fel 1 evőkanál olívaolajat egy közepes méretű serpenyőben. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd kb. 1 percig. Add hozzá az aszalt paradicsomot, a spenótot, a sót, a borsot és a kakukkfüvet. Pár perc alatt melegíts össze őket. Tedd át a keveréket egy közepes méretű tálba. Keverd hozzá a kecskesajtot és a krémsajtot. Tedd félre a tálat.
Vágj vastagabb, kb. kétujjnyi szeleteket a pulykamellből, és mindegyikbe vágj egy kis helyet a tölteléknek. Sózd és borsozd meg mindegyik darab húst kívülről. A vágás mentén töltsd meg őket egyenként a spenótos, aszalt paradicsomos keverékkel.

Egy tálkában keverd össze a citromhéjat és a mustárt a húslevessel és a citromlével.
Egy nagy serpenyőben melegíts fel kb. 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a hússzeletek mindkét oldalát közepes lángon. Süsd középmagas hőfokon addig, az oldalait váltogatva, amíg szép aranyszínű nem lesz. Szedd ki őket egy tálba, és tartsd melegen.

A serpenyőbe öntsd bele a húsleveses keveréket, forrald fel, és kb. 8 perc főzéssel sűrítsd be a felére. Tálaláskor minden húsdarabra önts egy kanállal a mártásból.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2022. ÁPRILIS Hogyan helyettesíthetjük a tojást? Recepttel!
Húsvét előtt, amikor mindenki tojást vásárol, most azon keveseknek próbálunk kedvezni írásunkkal, akik tojásallergiában szenvednek.
Szabadidő 2022. MÁRCIUS 4 pikáns recept
Egy romantikus este bevezetője a vacsora. Íme néhány huncut recept.
Egészség 2022. FEBRUÁR Miért együnk halat? - receptekkel
A tengeri halfogyasztás ma már kevésbé anyagi kérdés, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. Magyarországon mégis nagyon ritkán kerül az asztalra halétel, pedig szívügyünk lehetne – szó szerint.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. JÚNIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2022. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha fenomenális. Íme néhány különleges fogás újragondolt, egészséges kiadásban.
03
Szabadidő 2022. JÚNIUS Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!
Menu