Szabadidő

Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!

Most még tobzódunk a nyárban és mesés ízeiben. Egymást követik a különböző gyümölcsök szezonjai: málna, szeder, ribizli, fekete ribizli, egres, sárgabarack.

Sajnos hamar véget érnek az időszakok, amikor ezeket a gyümölcsöket frissen élvezhetjük, ezért ilyenkor érdemes minél többet fogyasztanunk belőlük. Számos finomságot is készíthetünk, amelyek szintén friss gyümölcsből a legfinomabbak. Alapszabály, hogy csak jó minőségű, érett, de nem romlott gyümölcsöt használjunk. Ha elég időd van, és kedvvel fogsz hozzá az elkészítéshez, garantáltan páratlan finomsággal lepheted meg a családot.

Ribizlis crumble, azaz morzsa

Hozzávalók:
fél kg feketeribizli (esetleg más, lédús gyümölccsel vegyesen)
3 evőkanál cukor
20 dkg liszt
10 dkg vaj
3 marék szeletelt mandula vagy durvára tört dió
1 csipet só

A ribizlit szárazd le és mosd át többször, folyó víz alatt. Keverd el a cukorral és szórd egy tűzálló tál, tepsi vagy piteforma aljára. A lisztet morzsolgasd a puha vajjal és a sóval, valamint 2 marék mandulával addig, míg morzsás állagú tésztát nem kapsz. A morzsát szórd a gyümölcsre, majd a tetejét hintsd meg a maradék mandulával. Kb. 180 fokon süsd arany színűre. Meleg napokon egy-egy kanál fagylaltot is tálalhatsz mellé!

Következő cikk

Sárgabarack-krémleves hidegen

Hozzávalók:
fél kg sárgabarack
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 fahéjrúd
1 mokkáskanál szerecsendió
2 dl joghurt
1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt

A barackokat öntsd nyakon forró vízzel, és húzd le a héjukat. A magjait távolítsd el. A lábas aljában olvaszd fel a vajat, majd gyorsan szórd rá a cukrot, és kevergetve karamellizáld. Dobd rá a kopasz sárgabarackokat, és keverd át alaposan. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd rakd bele a fahéjat, a szerecsendiót és a vaníliát. Forrald fel, majd pár perc után dolgozd össze egy botmixerrel. A joghurtot keverd el a liszttel vagy a keményítővel, majd öntsd a leveshez. Hagyd egyet rottyanni, majd állítsd a mosogatóba, hideg vízbe a lábast. Ha lehűlt, mehet a hűtőbe, tálald jéghidegen!

szerző: M. Kovács Szilvia
Szabadidő 2022. JÚLIUS A nyár ízei, üvegekbe zárva
A befőzést még a lelkes háziasszonyok közül is sokan nagyon "macerásnak" tartják. Íme néhány praktika, hogy érdemes legyen házilag üvegekbe zárni a nyár ízeit.
Egészség 2021. JÚLIUS Mit egyél a nyári melegben?
A melegben megnövekedett vízszükséglet fedezéséhez fontos ismerni a szilárd táplálékok folyadéktartalmát.
Egészség 2021. MÁJUS Magas víztartalmú ételek
A folyadékpótlás nem csak vízzel, hanem magas víztartalmú ételek fogyasztásával is segíthető.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER A legbizarrabb múzeumok a Földön
Múzeumot állítottak nem csak a legrosszabb műalkotásoknak, de a vécétörténetnek és a szerelmi csalódásoknak is.
02
Szabadidő 2023. SZEPTEMBER 5 tipp a nyárvégi depresszió ellen
A hosszú, forró nyár után a hideg őszi esték közelsége hirtelen ijesztőnek tűnhet. Íme, néhány tipp, hogyan győzheted le könnyen a nyárvégi depressziót!
03
Egészség 2023. SZEPTEMBER 7 érdekes tény a paprikáról
Hétköznapi konyhai hozzávalónk vitamintartalma mellett megdöbbentő érdekességeket is tartogat számunkra. Íme hét meglepő és érdekes információ. Te tudtad?
Menu