Szabadidő

Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.

Ahogy megérkezett a tavasz, testünk D-vitamin-készleteit elkezdhetjük újra feltölteni, bőrünk és lelkünk egyaránt szomjazza a langyos napfényt. Az évszakváltással megérkezik a vágy, hogy friss virágokkal díszítsük a lakásunkat, minden fényben ússzon és illatos legyen. Ahhoz, hogy ez a kép valósággá változzon, ránk vár még a tavaszi nagytakarítás!

Itt az idő, szabadulj meg a téli időszakban felhalmozódott fölösleges kacatoktól, a téli hangulatú dekorációtól! Ilyenkor még a legnehezebb szekrényeket is mozdítsd el a helyükről (persze ha szükséges, segítséggel), hogy minden tiszta alapokra kerülhessen vissza. Újjászületik az élet – igyekezz otthonodat is újjáéleszteni, megtisztítani, fellélegeztetni.

Portalanítás

A portalanítás egész évben fontos feladat, talán az egyik legfontosabb. Nemcsak azért, mert a szürke porréteg nem mutat jól a bútorokon, hanem mert egyre többen allergiásak a házi porra. Néha reménytelennek tűnik a porral folytatott harc, van azonban néhány trükk, amellyel hosszabb időre győzelmet arathatunk.

Arra józan paraszti ésszel is rájöhetünk, hogy a portörlést mindig célszerű a magasabb területek megtisztításával kezdeni. Legjobb valamilyen antisztatikus kendőt használni, amely magához vonzza a port, mely így nem kavarodik fel annyira, mintha sima ronggyal törölgetnél. Ezután jöhet a gépi segítség: fontos, hogy a porszívó legyen jó minőségű: a régi modellek sokszor több port fújnak ki hátul, mint amennyit elöl beszívnak.

A por eltávolítása után töröld végig a bútorokat vizes textillel is, vagy esetleg bútorápoló szerrel, amelyek között találsz portaszító hatásúakat is.

Foltok eltávolítása kárpitról

Télen sok időt töltünk a meleg lakásban, ezért sokszor vendégeket hívunk, vendégségbe megyünk. Vendégség pedig nincs evés-ivás nélkül, ezzel pedig a leggyakrabban a foltok is együtt járnak. Vörösbor a kanapén, esetleg valamilyen szaft a terítőn? Azonnal igyekeztél eltávolítani mosószeres szivaccsal, de nem jártál sikerrel? Mert kihagytál egy egyszerű, ámbár kritikus lépést: először ugyanis valóban jó ötlet a mosószeres szivacs, aztán arra a pár órára, amíg a kezelt felület szárad, áztass be egy fogkefét 5%-os ecetbe, és ezzel dörzsöld át alaposan a foltot. A második száradás után láthatod, hogy a foltnak többé nyoma sincs.

Vízkő eltávolítása, ablaktisztítás

A garantáltan legcsillogóbb ablakot is akkor kapod, ha az üvegtáblákat szintén a jó öreg ecettel veszed kezelésbe. A tavaszi napsugár is elcsúszik rajta.

A vízkőképződés leginkább a fürdőszobában elkerülhetetlen. Azon túl azonban, hogy a csaptelepek, a kád sarkai, a mosdókagyló zugai vízkövesednek, a csempék és a közöttük lévő fúga is elszíneződhet, sárgássá válhat. Számos hatékony vízkő-eltávolító kapható manapság, fontos azonban, hogy miként használod őket.

Jó ötlet, ha a takarítás megkezdése előtt forró vizet engedsz a kádba, mosdókagylóba, mivel a meleg gőz fellazítja a szennyeződéseket, és megkönnyíti a tisztítószerek dolgát. Az ecet itt is igen hatékony, egyetlen hátránya az intenzív szag, amelynek azonban egy-két hosszabb szellőztetés után nyoma sem lesz, fürdőszobát viszont természetes anyagtól tudhatod tisztának.

Dekoráció és illat

A legkézenfekvőbb és legtermészetesebb megoldás az, ha mind a dekoráció, mind pedig az illat kérdését virágokkal oldjuk meg. Míg a téli lakásokat inkább csak cserepes növények és örökzöld ágak díszítik, addig tavasszal a piacon egyszerűen beszerezhetjük a csodálatosan illatozó, szívünket dalra fakasztó vágott virágokat is. (Feltétlenül ügyelj arra, hogy védett növényt soha, semmiképpen ne vegyél, és az árust is figyelmeztesd, hogy a virág védelem alatt áll!)

Amíg kisebb a választék (márciusban) a virágpiacon, addig is elgondolkodhatunk azon, hogy súlyos, meleg hangulatú szőnyegeinket könnyebb, vidám színűekkel cseréljük fel. A szőnyeg mindig rengeteget számít az összhatásban. Szintén nagyban segíthetjük az otthonunk évszakváltását, ha például füstölő helyett virágillatú olajakat használunk, melyek üdébbé teszik a levegőt.

A takarításhoz olykor talán nehéz hozzáfogni, a végén azonban te is, otthonod is fellélegezhettek.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
Egészség 2020. MÁRCIUS A tavaszi fáradtság alig ismert oka
A tavaszi fáradtságról elsősorban a vitaminhiány jut eszünkbe, pedig a légköri változások is fontos szerepet játszanak a tünetek kialakulásában.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu