Egészség

A tavaszi fáradtság alig ismert oka
A tavaszi fáradtságról elsősorban a vitaminhiány jut eszünkbe, pedig a légköri változások is fontos szerepet játszanak a tünetek kialakulásában.

Kellemetlen közérzet, levertség, enyhe fájdalmak jelentkezhetnek a tavasz első heteiben. Hiába derült az égbolt és egyre alkalmasabb az idő a kirándulásra, sokan legszívesebben fel sem kelnének a fotelból.

A friss gyümölcsök, zöldségek és a kiegészítő vitaminkészítmények első helyen szerepelnek azokban a tanácsokban, melyek a tavaszi fáradtság megszüntetését célozzák. Igaz, hogy tél végére valóban hiányt szenved a szervezet a létfontosságú tápanyagokban, enzimekben. Ezeket mindenképp érdemes pótolni, ám lehet, hogy még így is fennmarad a fáradékonyság. Az időjárás és a légkör tavaszra jellemző változásai csökkenthetik az erőnlétet, a teljesítőképességet.

Láthatatlan elektromosság, látható rosszkedv

Földünket állandó térerő veszi körül, negatív pólusnak tekinthető maga a Föld, pozitívnak pedig az ezt körbevevő ionszféra. A kettő közti térerősség nem állandó. Időszakos változásai az egészségre is hatást gyakorolnak. Tavasszal a legkisebb a térerősség, melyet lehangoltság, energiahiány formájában észlelünk. A vegetatív idegrendszer, a hormonális anyagcsere-folyamatok és a szervezet bioritmusa kibillen egyensúlyából. Előbb-utóbb alkalmazkodnak a szervek a változáshoz, de amíg ez bekövetkezik, a tavaszi fáradtságra jellemző tünetek tapasztalhatók. Növekszik az alvásigény, kedvetlenség kerít hatalmába. Aki hajlamos az enyhe depresszióra, ilyenkor állapotromlásra számíthat.

A tünetek megelőzésében segít, ha megpróbálunk minél inkább kapcsolatban maradni a természettel. Így a szervezet folyamatos ingereket kap, melyekre sejt-szinten képes reagálni. Nem ér majd váratlanul a térerő megváltozása sem. Aki legtöbb idejét irodába, lakásba zárva tölti, nehezebben küzdi le a panaszokat. Már egy félig nyitott ablak, természetes megvilágítás is segíti az alkalmazkodást. Ízletes hangulatjavító teát készíthetünk orbáncfű, citromfű, édesgyökér szárítmányból. Aki krónikus betegséggel él együtt, kérje orvosa véleményét a teakúra előtt.

Következő cikk

Válasszunk olyan testedzésfajtát, mely nem túlzottan megterhelő, és az izomerősítésen, keringésfokozáson túl az idegrendszerre is kedvező hatású. A pilates, a kezdőknek is alkalmas jóga biztonsággal végezhetők. A szabadban, parkban végzett egyszerű tornagyakorlatok a legjobb választás, a természet közelsége miatt.

Derült égből ózondús tünetek

Érthetetlennek tűnhet, hogy a tiszta égbolt, az erősebb napfény miért okoz ellenkező hatást, mint elvárnánk. Hiszen lekerülhet a több rétegű vastag ruházat, szervezhetjük a kirándulást. Mégis nehéz elindulni otthonról, a tavaszi nagytakarítás gondolata is megterhelő.

A téli szürkeség után kitisztult égbolt és az intenzívebb napsugárzás az orvosmeteorológiai megfigyelések szerint visszaveti a koncentrálóképességet. Bágyadtság, a környezet ingereire adott csökkent válaszreakció lép fel. A figyelmetlenségből adódó balesetek is gyakrabban fordulnak elő. A melegedő időjárással egyidőben a levegő ózonkoncentrációja is magasabb lehet. A napfény és a légszennyező anyagok együttes hatására a légkörben emelkedik az ózontartalom, mely nem csak a nyálkahártyákat és a tüdőt ingerli. Az immunrendszer működése is gyengül, melyet kimerültség, levertség kísér.

Élénkítő gyógynövényekkel ellensúlyozható az állapot: a ginzeng, a gyömbér, a rozmaring javítják a keringést, az agy több oxigénhez jut.

Az aloe vera gél értékes tápanyagait adaptogéneknek is nevezik, mert segítik az alkalmazkodást a légköri változásokhoz. A B-vitamincsoport tagja, a niacin szintén fokozza a vérkeringést. Folsavval kombinálva a tavaszi depresszió esélyét is csökkenti. Természetes forrásaik a leveles zöldségfélék, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék. A színterápia is hozzájárul az erőnlét javításához: lakásunkba helyezzünk piros, narancsszínű és sárga tárgyakat, ruházatunk kiegészítőiben is szerepeljenek ezek a színek.

Tavaszi hormonváltozások hatásai

Az alvás és ébrenlét ciklusait szabályozó két fontos hormon, a melatonin és a szerotonin aránya a napos órák számát követve megváltozik. Hosszabbodnak a nappalok, és a télen megnövekedett melatonintermelés fokozatosan mérséklődik a szervezetben. Azonban ez a változás lassú folyamat, és a tavasz első heteiben még az erőteljesebb melatoninkibocsátás hatásai érezhetők. Bár később sötétedik, és a reggelek egyre derültebbek, mégis több időt töltenénk alvással, mint azt a fényviszonyok indokolnák. Az idegrendszer számára minden változás megpróbáltatást jelent, így időbe telik alkalmazkodni a hormonháztartás változásaihoz is. Az átállás segítésére szerotoninszintet fokozó étrend javasolt.

Az összetett szénhidrátokat részesítsük előnyben, mint a barna rizs, a kukorica, a teljes őrlésű gabonából készült kenyér és a müzlifélék! A banán a legkönnyebben hozzáférhető szerotoninserkentő gyümölcs. Nyers spenóttal és kevés vízzel összeturmixolva kettős hatású fáradtságűző italt kapunk. Az aminosavak egyik fajtája, a triptofán is a szerotonin aktivitását növeli. A tökmag, a szójából készült tofu, a lencse és a csírák gazdagon tartalmazzák. Ha étrendünknek legalább felét feldolgozatlan állapotban fogyasztjuk, ehető boldogsághormonokkal jutalmazzuk meg magunkat.

szerző: Gönye László
Egészség 2020. ÁPRILIS Energetizáló reggeli italok
A gyümölcsökben és zöldségekben szinte minden megtalálható, ami az egészséghez kell, készítsünk ínycsiklandó energiaitalokat belőlük!
Egészség 2020. ÁPRILIS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
Egészség 2019. ÁPRILIS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
éppen olvassák
01
Egészség 2020. MÁJUS Nem vagy egyedül, ha újra jön a járvány!
Információs vonal segíti a legveszélyeztetettebb korosztály felkészülését a koronavírus lehetséges második hullámára. A kezdeményezésben résztvevő egészségügyi szakemberek térítésmentesen biztosítanak személyre szabott tanácsokat hatvan év felettieknek.
02
Egészség 2020. MÁJUS Tények és tévhitek a skizofréniáról
A skizofrénia kifejezéssel szinte már mindenki találkozott. Az emberek többsége azonban mégsem tudja biztosan, milyen tünetekkel járó betegségről van szó, mi a kialakulásának az oka, és hogyan gyógyítható. (x)
03
Egészség 2020. MÁJUS A kóros fényérzékenység
Vannak, akik már tavasszal, a napfényes napok beköszöntével szembesülnek a súlyos tünetekkel. Ez a szisztémás lupus.
Menu