Szabadidő

Színházban A nagy Gatsby
Látványos, bátor premierrel kezdte az őszi évadot a Vígszínház.

Merész vállalkozásba fogtak az alkotók, amikor úgy gondolták, színpadra állítják F. Scott Fitzgerald 1925-ben megjelent kultikus regényét. Hosszú éveken át érlelődött bennük a gondolat, hogy zenés átiratot készítsenek a műből. Olyat, amely azonban csak a cselekmény vezérfonalát, hangulatát igyekszik követni, és egyáltalán nem akarja másolni azokat a hollywoodi játékfilmeket sem, amelyek főszereplői például Robert Redford és Leonardo DiCaprio voltak. Ráadásul a próza mellett zenében, dalszövegben szeretné követni, érzékeltetni a drámai történetet.

A színpadi változat zenéjét Kovács Adrián komponálta, a szövegkönyvet Vecsei H. Miklós írta, aki ifj. Vidnyánszky Attilával a dalszövegeket is jegyzi; ifj. Vidnyánszky Attila egyben az előadás rendezője is.

Daisy szerepében Waskovics Andrea, a címszerepben Wunderlich József
(Fotó: Dömölky Dániel)

A középpontban a gazdaggá váló Gatsby és Daisy szerelme áll. A két ifjú elszakadt egymástól, Daisy férjhez is ment, de amikor évekkel később újra találkoznak, kapcsolatunkat már nem folytathatják ott, ahol az annak idején megszakadt. Körülöttük pedig ott éli világát mindenki a felszínes New Yorkban: barátok, ismerősök, ismeretlenek.

Vecsey H. Miklós így összegzi a máig ható, ma is sokatmondó történetet: „A nagy Gatsby a mi jelenlegi, őszinte állapotunk, egyúttal belátása annak, hogy szinte csak kérdésünk van magunk és a világ felé. Fitzgerald személyessége és megdöbbentő tisztánlátása a csillogásban komoly példaként áll előttünk akkor, amikor ellepik életünket a „smalltalkok” és az álarc hordás. Szeretnénk találni egy jó kérdést, ami zavarba ejt és kibillent minket ebből az állapotból. Talán, hogy most mi történik? Vagy, te hol vagy?”

A darab fontos eleme a zene. Kovács Adrián zeneszerző (és az élő zenekar karmestere) nem szabályos dalokat írt, hanem kifejező erejű hangulatzenét. Van, amikor csak pár másodpercre bukkan fel a muzsika, van, amikor hosszú percekig szól. De többnyire ezek sem szabályos, „slágergyanús” dalok, inkább elbeszélő jellegű énekek, aláfestő zenék. Zenés party – így szól a műfaji meghatározás is.

Pusztai Judit bulis jelmezei a felszínes csillogást emelik ki, Peter Sparrow forgószínpadba ágyazott díszletei megidézik New Yorkot. 

Ifj. Vidnyánszky Attila így jellemezte a színészekkel az alkotómunkát, még a próbafolyamat idején: „A legnagyobb és legfontosabb felismerésünk a műhelymunka ereje, amivel az új darab születik. Lehetőségünk van a próbafolyamat közben, az alkotótársakkal együtt kitalálni azt a formavilágot, amit máskor, az olvasópróbára készen kell letennünk az asztalra. Arra teszünk kísérletet, hogy a színház nyelvén keresztül mutassuk meg, hogyan ér el ma, most hozzánk Fitzgerald varázslatos hangulatú, megrendítő története. Kiváltságos a helyzetünk, hogy éppen a Vígszínház nagyszínpadán van lehetőségünk erre az alkotófolyamatra egy ilyen csapattal.”

szerző: Falus Tamás
Szabadidő 2019. SZEPTEMBER James Blunt újra az arénában!
Hatodik stúdióalbuma, a Once Upon A Mind megjelenése október végén várható, amelyet a zenész jövő év elején induló európai koncertsorozattal népszerűsít. A turné egyik állomása Budapest lesz.
Szabadidő 2019. MÁJUS Ötven év rockzene
Több mint 100 millió eladott lemez. Európa egyik legsikeresebb zenekara, a Scorpions novemberben újra Budapesten koncertezik.
Szabadidő 2019. ÁPRILIS A felejthetetlen Deep Purple ismét Magyarországon!
A Deep Purple 1987-ben járt először Magyarországon, immáron tizenkettedik alkalommal térnek vissza. Koncerten hallani őket felejthetetlen élmény: hetven fölött is töretlen lelkesedéssel és energiával ontják magukból az örökzöldeket.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2019. OKTÓBER Télből a nyárba! Indulhatunk?
Influenza, depresszió, nem múló köhögés, sápadtság – hosszan sorolhatnánk, mire gyógyír egy téli nyaralás. A napfény, a tenger, a szabadabb öltözék, a séta és persze maga az élmény testünket-lelkünket pillanatok alatt meggyógyítja, mi több, ellenállóvá teszi.
02
Szabadidő 2019. OKTÓBER Te mit tettél idén az állatokért?
Gondold csak el, mennyi mindent köszönhetünk az állatoknak. Az állatok világnapja alkalmából most te hozz áldozatot értük! Neked semmit, nekik mindent jelenthet egy kis gondoskodás.
03
Szabadidő 2019. OKTÓBER Tippek a gyönyörű őszi kertért
A nyár véget ért, kertünk pedig ilyenkor kezd egyre rendezetlenebbnek látszani. Némi munkával és egy-két hasznos trükkel azonban ismét régi fényében tündökölhet.
Menu