Szabadidő

3 különleges halottak-napi népszokás
Te sem tudsz mit kezdeni a haloween-őrülettel? Adunk néhány tippet, hogyan tedd emlékezetessé a mindenszenteket, magyar módra.

A halál és a halott körüli hagyományok és hiedelmek kialakulását és fennmaradását a halál tényének megmagyarázhatatlansága okozza talán. Számtalan kérdés vetődhet föl ezen a napon, egy azonban biztos: a temetéshez és a halottak emlékezetéhez kötődő hagyományok igen régiek, kultúránként, vallásonként, földrészenként változatosak, jelentőségüket és jelentésüket illetően is. A történelmi Magyarország területén ugyanakkor viszonylag kevés variánsa jött létre a halottak-napi népszokásoknak. Ilyenek a következők.

Családi vacsora a sír körül

Már a 2. századi emlékek is arról tanúskodnak, hogy a keresztények Európában nem virágot vittek a sírra, hanem mécsest vagy fáklyákat helyeztek el a sír körül. Ezzel fejezték ki: a lélek él, a lélek halhatatlan, és hiszik a test föltámadását. Az ókeresztény szövegek azt is hangsúlyozzák, hogy nem sírva, nem jajgatva kell búcsút venni a halottól, hanem zsoltárokat énekelve.

Ez lehet az alapja annak a jelenségnek is, amelyet egy erdélyi temetőben láttam halottak napján, ahol (elsősorban roma családok) a néma gyertyagyújtás helyett körbeülték elhunyt szerettük nyughelyét, bort vagy pálinkát, kenyeret, süteményeket adtak körbe, mint egy családi ünnepen. A közös vacsorát ilyenkor szimbolikus asztalközösségben a szeretett családtaggal (illetve annak emlékére) költik el, évről évre, miközben arcukat csak az emlékezet lángjai világítják meg.

Mit tehetsz ma? Nem kell kivinned az egész menüt a temetőbe, ha attól tartasz, hogy furcsán néznének rád. Készítsd el vacsorára elhunyt szeretted kedvenc ételét, és gondolatban oszd meg vele ezt a vacsorát.

A kolduskenyér

Amit akkor az erdélyi temetőben láttam, nem egyedülálló jelenség, régebben és ma is sokfelé megterítenek a halottak szellemének, gyakran a temetőbe is visznek ételt, főként Bukovinában. A maradékot pedig régebben a szegényeknek adták. Szeged környékén „kolduskalácsot” sütöttek: üres kalácsot, amelyet a szegényeknek adományoztak. A székelyek egy egész kemencényi kenyeret sütöttek, amelyet a templom előtt szétosztottak a szegények közt.

Mit tehetsz ma? Adj enni egy koldusnak, vagy szervezz közös kalácssütést, amelynek végeredményét osszátok szét a rokonság, a szomszédság vagy a tágabb baráti kör tagjai között – az önzetlenség életben tartása az utódok számára is legszebb néphagyománnyá válhat. A frissen sült kalács illata pedig átjárja az egész lakást, és óhatatlanul nagyanyáink szellemét idézi.

A gyertyagyújtás

A gyertyagyújtás keresztény olvasatát már említettük, a hagyománynak van azonban egy másik, ősibb eleme is: a néphit szerint ilyenkor a halottak hazalátogatnak – a gyertyák fényénél a „véletlenül kiszabadult lelkecskék” újra visszatalálhatnak a sírba, nem kísértenek, és nem nyugtalanítják az élőket.

Többfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a halottak miséznek a templomban, s amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. A hagyományos paraszti közösségek egy részében „a halottak hetén” munkatilalom van: nem szabad földet művelni, mosni, meszelni, káposztát sózni, hogy „ne zavarják a holtakat”, mindez bajt hozhat a ház népére.

Mit tehetsz ma? Gyújts gyertyát (akár a lakás minden helyiségében), és a gyertya fényénél gondolj szeretteidre. De ne szomorkodj, inkább arra szánj időt, hogy felelevenítsd: mennyi mindent kaptál tőlük, és mit viszel tovább magaddal mindebből.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2021. OKTÓBER Halottak napja és Mindenszentek. Két ünnep vagy egy?
Október utolsó és november első napján a keresztény világ a halottakra emlékezik. A megemlékezés azonban nem mindig ekkor és nem mindig a ma ismert formájában történt.
Egészség 2021. OKTÓBER 4 finom recept az őszi betegségek ellen
Szeretnéd az őszt tüsszögés nélkül megúszni? Töltsd fel vitaminraktárad különleges immunerősítő receptjeinkkel!
Szabadidő 2020. AUGUSZTUS Mit ünneplünk augusztus huszadikán?
Ne feledd: a szokásos tüzijátékon kívül – ami idén elmarad – e naphoz kötődik István király szentté avatása, a Szent Jobb-körmenet, az új kenyér ünnepe.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Természeti kincsek az ős-Alföldön
Közel negyven éve, 1982-ben jött létre a Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet, amely az ősi Alföld egyetlen fennmaradt darabját őrzi.
02
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Ásó, kapa, féltékenység
Boldogan éltek, míg… pontosan meddig is? Míg ásó, kapa, nagyharang el nem választotta őket? És ki fogta az ásó nyelét: a kaszás vagy a zöldszemű szörny?
03
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
Menu