Szabadidő

A felejthetetlen Deep Purple ismét Magyarországon!
A Deep Purple 1987-ben járt először Magyarországon, immáron tizenkettedik alkalommal térnek vissza. Koncerten hallani őket felejthetetlen élmény: hetven fölött is töretlen lelkesedéssel és energiával ontják magukból az örökzöldeket.

Deep Purple a heavy metál és a modern hard rock műfajok egyik úttörője, noha eredetileg progresszív rockbandaként kezdték zenei pályafutásukat, és csak 1970-ben váltottak keményebb hangzásra.

A Led Zeppelinnel és Black Sabbath-tal együtt a “70-es évek brit hard rock és heavy metál szentségtelen háromsága” néven is emlegették őket. A csapat számtalan rock és metál zenekarra volt hatással; többek között a Metallica, a Judas Priest, a Queen, az Aerosmith, a Van Halen, az Alice in Chains, a Pantera, a Bon Jovi, a Rush, a Motörhead, valamint az angol újhullámos heavy metál bandák közül az Iron Maiden és a Def Leppard is őket nevezi meg, mint az egyik legfőbb inspirációt zenéjükre.

A legenda Magyarországra jön

Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Steve Morse és Don Airey, azaz a Deep Purple folytatja útját a hard rock világában. Minden idők egyik leghíresebb rockbandája fergeteges koncertet ad 2019. december 9-én a Papp László Budapest Sportarénában. A Deep Purple rajongói bázisa folyamatosan növekszik, világszerte újabb hallgatókat vonz. Aki már látta őket élőben, állítja, hogy egy vérbeli, zúzós Deep Purple-koncert igazi adrenalinbomba: az élmény hatása napokig az emberben marad.

A heavy metal előfutárai

A Deep Purple a stílus egyik legismertebb és legnagyobb hatású zenekara, amelyet sokan a Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett a heavy metal előfutárának tartanak. Az együttest alapvetően hard rock zenekarként tartják számon, emellett azonban több zenei stílus is megtalálható a zenéjükben. Az 1960-as évek végén készült lemezeiket a progresszív rock, a pszichedelikus és blues-rock, a klasszikus zene, valamint a korszak popzenéje jellemezte. Az 1970-es évek elején készült albumaikkal egy keményebb zenei világ felé fordultak, emiatt a világ egyik legnépszerűbb hard rock zenekarává nőtték ki magukat. Az együttes első korszaka az alapítástól, vagyis 1968-tól 1973-ig tartott. Olyan klasszikus rockdalok születtek ekkor, mint a Black Night, a Fireball, a Highway Star, a Child in Time, vagy a minden idők egyik leghíresebb gitár-riffjével indító Smoke on the Water. Ezt követően az együttes még kiadott néhány lemezt az 1970-es évek derekán, de 1976-ban feloszlott a formáció. 1984-ben újra összeállt a klasszikus Paice–Lord–Gillan–Blackmore–Glover felállású Deep Purple, de újra tagcserék sújtották a zenekart.

1994-ben Steve Morse lett az együttes gitárosa, 2001 óta pedig Don Airey kezeli a billentyűs hangszereket. Az alapítók közül ma már csak Ian Paice tagja az együttesnek.

A leghangosabb popzenekar

A világszerte több mint 100 millió lemezt eladó együttes a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a leghangosabb popzenekarként és 2016-ban beiktatták őket a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. 1975-ben a világ “leghangosabb bandája” címen bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is, az 1972-es londoni Rainbow színházban tartott koncertjük alapján. Az együttes a VH1 zenei televízió által közreadott listán minden idők 22. legnagyobb hard rock előadójaként szerepel.

A Deep Purple a világ egyik legintenzívebben koncertező zenekara: az 1976 és 1984 közötti szünetet leszámítva gyakorlatilag 1968 óta megállás nélkül turnézik.

A budapesti koncertre belépőjegyek vásárolhatók a szervező Live Nation weboldalán.

szerző: Ötvenentúl.hu
éppen olvassák
01
Szabadidő 2020. ÁPRILIS 5 kreatív tojásfestő módszer
A tojásdekorálás az egyik legélvezetesebb húsvéti hagyomány. Íme, öt látványos eredménnyel járó technika!
02
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Egy film, amit látnod kell
Sajátos aktualitást ad a jelenlegi helyzet arra, hogy újra megnézzük Magyarország első modern gyógyszeripari vállalatának alapítójáról, Richter Gedeonról készült dokumentum-játékfilmet. A film ingyenesen elérhető az interneten. (x)
03
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Szuper tippek a tavaszi nagytakarításhoz
Valamit valamiért – tartja a mondás. Ha itt a mesés tavasz, eljön a nagytakarítás ideje.
Menu