Egészség

3 bizonyíték, hogy lehet 100 évig élni - Hogyan?
Ritka ünnep, ha száz gyertyát fújhatsz el tortádon. Néhány népcsoportnál természetes az ennél is hosszabb életkor. Mi a titkuk?

Orvosi rendelő ajtaja előtt várakozol, jobbról-balról panaszos mondatok. Gyógyszertárban sorakozva kezedben számtalan recept, megjegyezni sem győzöd, melyik milyen bajra ígér megoldást. Beletörődve sóhajtasz: „Igen, ez a korral jár…”

Fogadjuk el, hogy ötven fölött utolér jó pár krónikus betegség, melyek az idővel csak szaporodnak? Élnek a világon olyan kis közösségek, amelyek tagjai bizonyítják, ez a sors nem törvényszerű. Ismerd meg életmódjukat!

Hunzák, elszigetelt békében

A Himalája völgyében, Pakisztán északi csücskén bújik meg a Hunza-völgy. Megközelíteni is nehéz az itt élők lakóhelyét, így a civilizáció hatásai számukra ismeretlenek. Hogyan telnek mindennapjai a gyakran 90-110 évet elérő, maroknyi népnek?

Természethez kötődő életmódjuk reggeltől estig mozgásban tartja őket. Edzőtermek helyett a szabad levegőn, növénytermesztéssel tartják karban izmaikat, a tűző nap ellenére bőrükön nincs daganatos elváltozás. Fő táplálékuk a nyers zöldség és gyümölcs, valamint a gabonafélék – kevés tejtermékkel és hússal kiegészítve. Miért nem hallottak magas koleszterinszintről, szívbetegségről? Szervezetükbe vitaminok és ásványi anyagok sokszorosa kerül, mint amit egy átlagember elfogyaszt. Ételeiket nem teszik tönkre hosszas sütéssel-főzéssel. Sárgabarack-ligeteik gondoskodnak a bőrvédő karotinról, melyet nemcsak táplálékként, de a magból nyert olaj formájában, bőrápolóként is használnak. Hegyi patakokból, gleccserekből nyerik az ivóvizet, az ebből kioldódó értékes anyagok többet érnek bármilyen szintetikus készítménynél.

Vilcabamba, a mosoly városa

Felbosszant a szomszéd, késik a busz, kifut a tej, és érzed: vérnyomásod az egekben. Órákig őrlődsz bizonyos sérelmeken, még éjjel is álmatlanul forgolódsz. Ezek az érzések ismeretlenek az Andokban élő inka nép számára. Veszekedésre nem találnak okot, a nevetésre annál gyakrabban! Kiegyensúlyozott életritmusuknak köszönhetően magabiztosan és egészségesen élik meg a nálunk ritkaságnak számítóan magas életkort.

Ha megéheznek, nem dobozokat nyitnak, zacskókat bontanak, hanem zöldségeket, gumókat, értékes gabonákat fogyasztanak. Desszertként érett gyümölcsöt szakítanak a fáról. Mesterséges adalékok nem terhelik szervezetüket, hiszen tudják, a természet a legnagyszerűbb gyorsétterem!

Nyugdíj helyett hegymászás

Arcán barázdák, de a lába nem hagyja cserben. Fürgén kaptat a hegyoldalon, hogy a szántóföldről hazatérjen. Ő a Kaukázusban élő abház népcsoport tagja, akinek hosszú kilométerek fogynak el talpa alatt nap mint nap. Nem fullad ki, hátát sem fájlalja estére. A hegyi levegő épségben tartja tüdejét, az emelkedők megmászása kitűnő vérkeringéséről gondoskodik. Sokfogásos lakomák helyett élvezi az ételek ízét, nem tömi degeszre a gyomrát. Reggelije birkatejből erjesztett ital, friss zabkásával. A zöldség, gyümölcs sem utazik hetekig, míg a tányérjára kerül. Dió- és mogyorófélék jelentik a zsírforrásokat, így sosem figyelmeztetné az orvos magas koleszterinszintjére. Ha megkérdeznéd, hol tartja a sót és a cukrot, értetlenül nézne rád: az micsoda? Karcsú, vidám, társaságkedvelő – ő a kaukázusi kortalan öregember.

Lépj a nyomukba!

Bár a városi életformát nem feltétlenül cserélheted kunyhóra, és mangócserje sem terem a teraszon, de néhány értékes szokást átvehetsz ezektől a rendkívüli életkort megélő népektől. Mindannyiuknál közös a minél egyszerűbb, természetes táplálkozás. Hogyan valósítsd meg ezt a mindennapjaidban?

Fedezd fel a kevéssé ismert gabonafajtákat, a quinoát, amarántot, hajdinát! Változatosan, ízletesen elkészíthető fogásokat varázsolhatsz asztalodra. Édesség helyett friss vagy aszalt gyümölcsöt válassz, csemegének dióféléket. A mérsékelt húsfogyasztást egészítsd ki növényi fehérjékkel, a hüvelyesek gazdagon tartalmazzák. Előre gyártott, félkész termékek helyett főzz valódi nyersanyagokból – ugye mennyivel csábítóbb egy friss sárgarépa, mint néhány kanál szürke por?

Egyszerű, hatásos és fiatalon tart – a gyaloglás. Minden életkorban biztonságos, gyakorold naponta! Az apró bosszúságok mellett vedd észre a szívderítő pillanatokat is, egy mosolynál nincs jobb recept. Életerő élethosszig: a kulcs a kezedben rejlik.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2022. JÚLIUS 4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.
Egészség 2020. NOVEMBER 5 elképesztő tévhit a konyhában
Az ételek és konyhai alapanyagok között vannak olyanok, amelyekhez meglepő tévhitek kötődnek. Lerántjuk a leplet!
Egészség 2020. NOVEMBER Itt élnek a világon a legtovább!
A most következő helyeken nem ritka, hogy az emberek akár a 100 éves kort is megérik, időskorukban pedig boldogságban és egészségben töltik mindennapjaikat.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁJUS Kertben nő a szorongás ellenszere
A stressz, a szorongás ellen nem csak gyógyszerekkel lehet küzdeni. Következő tippjeink természetesek, olcsók és hatékonyak.
02
Egészség 2023. MÁJUS Újra Egészségváros
Richter Egészségváros júniusban újabb két helyszínen: Szegeden és Mátészalkán! (x)
03
Egészség 2023. MÁJUS Jól álcázott halálos mérgek a kertünkben
Émelygés, hányás, hasmenés, allergiás reakciók, görcsök – az enyhébb növényi mérgezések leggyakoribb tünetei.
Menu