Szépség

Napozz okosan!
Örülsz a jó időnek és napsütésnek, de a bőrödnek ez sajnos káros is lehet. Élvezd a napfényt, de csak óvatosan!

Fény nélkül nincsen élet, minden élőlény számára elengedhetetlen az életben maradáshoz, vitalitáshoz. A természetes fény nemcsak a csontjaid, bőröd egészségét segít megőrizni, de a hosszú téli napok alatt megbizonyosodhatsz arról is, milyen nagy szüksége van rá a lelkednek is.

A környezetszennyezés hatására azonban veszélybe kerül bőröd szépsége. Az elvékonyodott, néhol szakadozott ózonpajzs azonban már nem nyújt elegendő védelmet a napsugárzás ellen. A nap sugarai különböző mértékben károsítják a bőrt. Így jobb, ha minden lehetséges veszély ellen felvértezed szervezeted pajzsát, a bőrödet. A káros sugaraknak jelenleg két spektruma ismert: az UVA és az UVB sugarak.  A bőrbe hatolva ezek a sugarak többféle módon károsíthatják azt. Íme, a legfőbb érvek az ellen, hogy hosszú időt tölts a napon.

Miért kell vigyázni a napfénnyel?

A napsugarak elszaporítják a testben védelmi funkciót ellátó szabadgyököket, melyek feladata, hogy a káros anyagokat elpusztítsák. Elszaporodva azonban sajnos az egészséges sejteket is megtámadják.

A bőr a nap hatására kiszárad, a dehidratáltság miatt pedig ráncosodik a bőr. A bőr, hogy megvédje magát, megvastagszik, durva tapintásúvá válik. Az UVA sugarak a bőr mélyére hatolva károsítják a kötőszövetet, akadályozzák a kollagéntermelődést. Szintén ezek a sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolva égési sérüléseket idézhetnek elő. Az UVB sugarak felelősek a leégésért, a bőr felületének károsodásáért. A felszaporodott szabadgyökök akár bőrrákot is okozhatnak.

Mi is az a szabadgyök?

Ideális körülmények között a szervezet szabályozza a szabadgyökök számát. Túl sok szabadgyök keletkezése esetén azonban az őket lebontó enzimeknek szüksége van külső segítségre. Az antioxidánsok segítenek megállítani a káros folyamatokat.

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a nagy mennyiségben előforduló szabadgyök okozta károktól. Az antioxidánsok a bőr fiatalságának megőrzésében is nagy szerepet játszanak, hiszen a ráncok elsősorban a szabadgyökök miatt keletkeznek.

Következő cikk

A fotoöregedés a napfény kiváltotta öregedés. Azért van szükség megfelelő napvédelemre, mert a következményekkel csak évek múltán szembesülsz, amikor már nem sok mindent tudsz tenni. A korlátlan napozásért és barnulásért később bőröd benyújtja a számlát.

Honnan pótold az antioxidánsokat?

Különösen a sötét színű zöldségek, gyümölcsök hatékony antioxidánsok, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak klorofillt és flavonoidokat. Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz a zöldségfélék közül a paprika, amelyben tízszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. Antioxidánsban gazdag még a narancs, az áfonya, a földieper, a meggy és a szőlő.

Hogyan védheted a bőröd?

  1. Amit a legtöbbször elmondanak- okkal-, hogy ne menj napra napvédő használata nélkül. Olyan terméket válassz, ami az UVA és UVB sugarakat is kiszűri.
  2. Ne menj a napra délelőtt 11 és délután 4 óra között. A napfény ilyenkor a leggyilkosabb.
  3. Ha vízparton vagy, akkor a szokott faktorszámnál erősebbet használj. A víz visszaveri a napsugarakat, és kétszer annyi éri a bőrödet.
  4. Egyél bétakarotinban gazdag ételeket, például sárgabarackot, répát, így megerősíted a bőr természetes védekezőképességét.
  5. Szedhetsz külön erre a célra készített bronzosító kapszulát is. Ezzel nemcsak védettebb lesz a bőröd, hanem barnább is.
  6. Viselj napszemüveget. Az állandó hunyorgástól mélyülnek a szarkalábak.
  7. Igyál elég folyadékot, így nem szárad ki a bőröd a napfénytől és a melegben fokozottabb izzadástól.
szerző: M. Kovács Szilvia
Szépség 2020. MÁJUS A bőr három ismeretlen ellensége
Nemcsak a dohányzás és a napfény árt a bőrnek, hanem a krémek is tartalmazhatnak károsító anyagokat.
Egészség 2019. AUGUSZTUS A leégés veszélyei
A túlzott napozás veszélyei közül legtöbben a bőrrákot ismerik. Pedig ennél jóval hosszabb a káros hatások listája.
Egészség 2019. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
éppen olvassák
01
Szépség 2021. JANUÁR Csodakrém sarokra, ajkakra, könyökre
Sok cég gyárt "csodabalzsamot", olyan univerzális krémet, amit a testen mindehol lehet használni. Nem kell feltétlenül drága termékekre költened, természetes testápolót könnyen készíthetsz otthon is!
02
Szépség 2021. JANUÁR Miért hullik a férfiak haja?
Az androgén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás nagyon gyakori, öt férfi közül körülbelül négynél jelentkezik.
03
Szépség 2020. DECEMBER Meglepő, de létezik: a műköröm-allergia
A műköröm története az időszámítás előtti időkbe nyúlik vissza. Pedig viselése nem teljesen veszélytelen.
Menu