Egészség

Naponta használod, pedig rákkeltő hatású
A konyhai tűzhely nem megfelelő használata komoly egészségügyi kockázatokat hordoz.

A villanytűzhelyeknek sokáig nem volt esélyük a gáztűzhelyekkel szemben. A gázár elszabadulásával már egyértelmű, melyik típus hagy kevésbé fájó nyomot a rezsiszámlán. Most mégsem a választás anyagi megfontolásait, inkább az egészséges életmód szempontjait vesszük górcső alá.

A kísérlet

Néhány évvel ezelőtt látott napvilágot egy kutatási eredmény, amely a gázon sült ételek károsanyag-tartalmával foglalkozott. A Nemzetközi Rákkutatási Intézet által megrendelt vizsgálat eredményét az Occupational and Environmental Medicine című szaklapban publikálták – nem kis meghökkenést keltve a nemzetközi közvéleményben.

A kísérletet végző szakemberek 400 grammos hússzeleteket sütöttek 15 percig elektromos, illetve gáztűzhelyen. A sütéshez többféle olajat, margarint, zsiradékokat használtak, majd a levegőben és az ételekben is mérték a felszabadult rákkeltő anyagok mennyiségét. A kísérlet következtetéseként a kutatók megállapították, hogy a magas hőmérsékleten való sütés során keletkezett füst rákkeltő hatású. Az ultrafinom porrészecskék – melyek könnyebben bekerülnek a tüdőbe, így közvetetten daganatképző hatásúak lehetnek – mennyisége a gáztűzhely körül jóval nagyobb, körülbelül duplája volt a villanytűzhely körül mért mennyiségnek. A főzés során keletkezett füstben található rákkeltő anyagok esetében még nem létezik megállapított határérték, így nem állítható egyértelműen, hogy valóban rákkeltőnek minősíthető-e a sütés során mért károsanyag-kibocsátás – hangzik a kutatás végkövetkeztetése.

Nagy lángon, jól átsütve

A nagy lángon, jól átsütött húsoknak ma már köztudottan nincs helyük az egészséges életmódra berendezett konyhában. Nem a tűzhely jelenti az egészségkárosító tényezőt, hanem a helytelen használat. És hogy milyen rákkeltő anyagokat „gyárthatsz” a konyhai eszközödön?

A családi asztalnál a benziprén nevű anyag jelenti a legnagyobb veszélyt. Több kutatás is bizonyította erősen karcinogén hatását, ami annyit jelent, hogy különösen veszélyes, rákkeltő vegyület. A benziprén – ami egyébként csupán szénből és hidrogénből áll – a szervezetbe jutva több átalakulás után nyeri el végső, igazán veszélyes formáját (benzpirén-diol-epoxid), ami aztán közvetlenül is felelős a rosszindulatú daganat kialakulásáért. Benziprén keletkezhet a megégetett húsban, pirítósban és különösen nagy mennyiségben mérhető a szabad tűzön sütött, grillezett ételekben. A benziprén nagy része kiürül a szervezetből anélkül, hogy nyomot hagyna a bélcsatorna valamely részén, ám minél nagyobb mennyiségben van jelen az ételekben, annál nagyobb az esélye a daganat kialakulásának.

Megfelelő beállítás

Nem csupán a gázszámla mérséklése miatt, de egészséged szempontjából sem ajánlott a legnagyobb lángon sütni az ételeket. Ezenkívül érdemes figyelni a láng „minőségére” is, hiszen a tűzhely a rossz beállítás miatt is füstölhet, a rendszeresen belélegzett égéstermék pedig garantáltan nem támogatja a hosszú életet. Hogy megfelelő-e a gázégő beállítása, arra a gázláng színéből következtethetsz. A jól beállított készülék lángjának színe kék, a csúcsoknál enyhén lilás árnyalatú. Ha a láng színe egyértelműen világoskék, esetleg nem is látszik, az arra utal, hogy a szükségesnél nagyobb oxigénmennyiséggel ég. Ha vörös vagy narancssárga, akkor viszont kevés az oxigén az égéshez – ez elsősorban nem az egészségeden, hanem a pénztárcádon látszik majd. Akár túl sok oxigénnel, akár túl kevéssel ég a gázláng, az égés hatásfoka kisebb.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2022. MÁJUS Hatékony megoldás rák ellen
A természet szépsége és az egészséges táplálkozás, valamint az antioxidánsok megjelenése, szerepe az élettani folyamatokban.
Szabadidő 2021. JÚLIUS 3 csodálatosan finom recept, hús nélkül
Rengeteg zöldség van, amelyről csak hiszed, hogy nem szereted, de valójában még meg sem merted kóstolni? Most próbáld ki őket!
Egészség 2019. DECEMBER Konyhai tippek az influenza megelőzésére
Az influenzajárvány a tél folyamán bármikor megérkezhet. A megelőzésben minden hasznos tanácsra érdemes odafigyelned.
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁRCIUS Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
02
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
03
Egészség 2023. MÁRCIUS Elképesztő ötletek, fontos újítások
Ünnepélyes gálán adták át az idei Richter Anna Díjakat. Űrutazássá váló sugárterápia, különleges segítség az otthonápolásban, magzatfejlődési ismeretterjesztés az élményalapú labirintusban, közösségi média a véradás népszerűsítésében. Fantasztikus ötletek valósulhatnak meg a magyar gyógyszercég jóvoltából! (x)
Menu