Egészség

Hatékony megoldás rák ellen
A természet szépsége és az egészséges táplálkozás, valamint az antioxidánsok megjelenése, szerepe az élettani folyamatokban.

A növények egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a ragyogó színek széles skálája. Akinek az ételek tálalása is számít, annak el kell ismernie, hogy egy tál zöldséget vagy gyümölcsöt nehéz felülmúlni. A piros, zöld, sárga, lila és narancsszínekben pompázó növényi étkek csábítóak, ugyanakkor roppant egészségesek. A zöldségek szemet gyönyörködtető színe és az egészségre gyakorolt jótékony hatásaik közötti összefüggést már számos alkalommal megfigyelték. Kiderült, hogy a szín-egészség kapcsolat hátterében gyönyörű, tudományosan megalapozott összefüggés húzódik meg.

A zöldségek és gyümölcsök színei az antioxidánsoknak nevezett változatos vegyületekből vezethetők le. E kémiai anyagok szinte kizárólag a növényekben fordulnak elő. Az állati eredetű táplálékokban csakis akkor mutathatók ki, ha az állat növényi táplálék formájában elfogyasztotta, és kis mennyiségen saját szöveteiben tárolta őket.

A természet atomreaktora

Az élő növények a természet szépségét illusztrálják mind színükkel, mind kémiájukkal. Energiát nyernek a napból, majd életté változtatják a fotoszintézis folyamatának segítségével. Ennek során a napenergia először egyszerű cukrokba, majd összetettebb szénhidrátokba, zsírokba és fehérjékbe épül be.

E komplex folyamathoz nagy energiaigényű műveletekre van szükség a növények belsejében, amelyeket a molekulák közötti elektroncsere működtet. Az elektronok az energiaátadás közvetítői. A helyszín, ahol a fotoszintézis végbemegy, atomreaktorra hasonlít. A növény belsejében száguldó elektronokkal, amelyek a napenergiát kémiai energiává alakítják át, nagyon körültekintően kell bánni. Ha a folyamat valamilyen irányban félresiklik, szabad gyökök képződhetnek, amelyek nagy pusztítást végezhetnek a növényi sejtekben. Olyan ez, mintha az atomreaktor magjából szivárognának a radioaktív anyagok, és rendkívüli veszélynek tennék ki a környezetet.

Hogyan irányítják tehát a növények ezeket az összetett reakciókat, hogyan védekeznek az eltévedt elektronok és szabad gyökök ellen? A potenciálisan veszélyes reakciókat pajzzsal veszik körül, amely útját állja e rendkívül reakcióképes anyagoknak. A pajzs antioxidánsokból áll, amelyek elfogják és semlegesítik a pályájukról elkószáló elektronokat.

Állatok hátrányban

Az antioxidánsok általában színesek, mivel a többletelektronok elfogásának képessége többnyire látható színekkel párosul. Az antioxidánsok egyik típusát karotinoidoknak nevezzük, ezekből több száz féle létezik. Színük lehet sárga, például a béta-karotin esetében (sütőtök), vagy piros, mint a likopin (paradicsom), esetleg narancssárga, mint a furcsa nevű kriptoxantin (narancs) esetében. Más antioxidánsok színtelenek, közéjük tartozik az aszkorbinsav (C-vitamin) vagy az E-vitamin, amelyekre a növények más részeiben van szükség az öntörvényű elektronok elleni védelemhez.

Ez a figyelemre méltó folyamat számunkra és az állatvilág számára azért lényeges, mert életünk során bennünk is folyamatosan keletkeznek kis mennyiségben szabad gyökök. A nap sugárzása vagy bizonyos ipari szennyező anyagok, esetleg tápanyagbevitelünk kiegyensúlyozatlan volta teremti meg a szabad gyökök okozta károsodások feltételeit. A szabad gyökök igen komiszak. Képesek elmerevíteni a szöveteket, ezáltal funkcióikat beszűkítik. Kicsit olyan ez, mint az öregedés, melynek során csikorogni kezdenek és elgémberednek a tagjaink. Tágabb értelemben ez áll az öregedés hátterében is. Részben a kontrollálatlan szabad gyökök okozta károsodás felelős a szürke hályog-képződésért, az érelmeszesedésért, a rák, a tüdőtágulás, az ízületi gyulladás és számos egyéb baj kialakulásáért, amelyek a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak.

Növényi kölcsön

Van itt egy kis bökkenő. Mi nem hozunk létre természetes védőpajzsot, hogy megvédjük magunkat a szabad gyökökkel szemben. Mivel nem vagyunk növények, nem fotoszintetizálunk, így nincsenek saját antioxidáns molekuláink sem. Szerencsére azonban a növényekben található antioxidánsok bennünk is ugyanúgy működnek, mint a növényekben. Ez is csodálatos harmóniára utal. A növények létrehozzák az antioxidáns pajzsokat, amelyek gyönyörű, étvágygerjesztő színekkel csábítanak bennünket. Mi pedig szívesen fogyasztjuk a növényeket, így kölcsönvesszük tőlük az antioxidánsokat egészségünk védelmében. Akár Istenben, akár az evolúcióban, akár a vakszerencsében hiszünk, el kell ismernünk, hogy ez a természet bölcsességének gyönyörű, szinte spirituális példája.

Az egészség diadala természetesen nem az egyedi tápanyagokon áll vagy bukik, hanem a teljes táplálékon, amely mindezeket tartalmazza, vagyis a növényi eredetű étrenden. Egy tál spenótsalátában találunk például rostokat, antioxidánsokat, valamint megszámlálhatatlan további tápanyagot, amelyek mindegyikének megvan a maga szólama az egészség bámulatos szimfóniájában. Az üzenet nem is lehetne ennél egyszerűbb: fogyasszunk annyi teljes gyümölcsöt, zöldséget és gabonafélét, amennyit csak tudunk, így kiaknázhatjuk az említet jótékony hatásokat számtalan további mellett.

Cikkünk T. Clink Campbell, PhD – Thomas M. Campbell II.: Kína-tanulmány című könyv alapján készült. A Kína-tanulmány a táplálkozás és a betegségek kapcsolatát vizsgáló eddigi legátfogóbb orvosbiológiai kutatás. A projekt a Cornell Egyetem, az Oxford Egyetem és a Kínai Megelőző Orvostudományi Társaság összefogásával 1983-ban kezdődött, és a mai napig tart. A vizsgálatokat Kína vidéki területein, majd Tajvan 170 falujában végezték.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2022. FEBRUÁR 5 hihetetlen tévhit a férfiasságról
Az idők során sok olyan hiedelem terjedt el a férfiassággal kapcsolatban, amely manapság már alig vagy egyáltalán nem állja meg a helyét. Most megtudhatod, melyek ezek!
Egészség 2021. FEBRUÁR Megdöbbentő! A fogmosás csökkenti a rákkockázatot
A fogmosás nemcsak meggátolja a fogszuvasodást, hanem a rák kockázatát is csökkentheti.
Egészség 2019. SZEPTEMBER A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális védelem, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat tehetsz a megelőzésért.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JÚNIUS Elképesztő, mi minden van a véredben
A legbelsőbb védelmi vonalunk anyaga, a szervezet oxigénellátásának közege, testtömegünk 8 százaléka: a vér.
02
Egészség 2022. JÚNIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Menu