Egészség

Miért jó a tönkölybúza? – Isteni receptekkel
Sokat hallani a tönkölykenyerekről, de vajon tudod-e, miért olyan egészségesek? Ismerd meg a tönköly kedvező hatásait!

A tönkölybúzát a nyolcvanas évek végén „fedezte” fel egy agrármérnök, Kalmár Gergely. Ezzel az ősbúzával táplálkozott a világ egészen 1860-ig, majd évtizedeken át nem került ki a kutatólaborok génbankjaiból. Aztán a csernobili katasztrófa után szükség volt olyan búzára, amely egészen biztosan nem kapott sugárszennyezést. És bár a termesztés indítéka a sugárszennyezettség volt, idővel bebizonyosodott, hogy a tönkölybúzából készült kenyér összehasonlíthatatlanul egészségesebb a hagyományos búzakenyereknél.

Miért egészségesebb a tönkölykenyér?

A szakemberek szerint a hagyományos gabona emészthetősége adalékanyagok és ízfokozók nélkül is csak 24-30 százalékos. Sok benne a ballasztanyag, amely jelentős mértékben felelős bizonyos allergiák és hasnyálmirigy-megbetegedések kialakulásáért. A tiszta tönkölybúzából készült kenyér viszont kevesebb ballasztanyagot és sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz.

Tíz deka tönköly fehérkenyér tartalma:

19 gramm fehérje,
44 gramm szénhidrát,

3 gramm zsír.

A teljes kiőrlésű lisztből készült tönkölykenyeret viszont még ennél is jobb adatok jellemzik: miközben magasabb a fehérjetartalma, kisebb a szénhidrát- és még alacsonyabb a zsírtartalma. Ráadásul B1-, B2- és B6-vitamint is tartalmaz, de a B12 jelenléte is kimutatható.

Fontos, hogy sokáig eltartható, és tíz deka kenyér fedezi egy felnőtt teljes napi fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Vegetáriusok számára különösen fontos táplálék, mivel rendelkezik azzal a teljes értékű aminósavval, amely a húsban található. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott, hiszen klinikai kísérletek igazolják, hogy a tiszta tönkölybúza fogyasztói körében javul a diabetesben szenvedők állapota, egyes esetekben a gyógyszeradag is csökkenthető. Természetesen mindig ki kell kérni az orvos tanácsát, mielőtt a beteg tönkölykúrába kezdene.

A tönkölybúzát nem csak kenyerek alapanyagaként lehet használni. Tönkölykóstolókon például előételként gabonaszalámit tálalnak, majd búzából készült szeitánt „rántott húsként”, az ebédhez gabonasör szolgálja a felfrissülést, majd a desszertet gabonakávéval lehet leöblíteni. Ezenkívül sok bioboltban kapható a tönkölybúza szárított héjával töltött párna, amelyen azért megnyugtató az alvás, mert a héj még sokáig őrzi a mag egészséges energiáját.

Két egyszerű, de finom tönkölyrecept

Szeretnéd te is kipróbálni a tönkölykenyeret? Megtapasztalnád jótékony hatásait? Vigyázz, nem minden tönkölykenyér mentes az adalékanyagoktól! Ha biztosan tökéletes minőségű kenyeret szeretnél fogyasztani, a legegyszerűbb, ha te magad készíted el otthon. A recept pofonegyszerű, és villámgyorsan elkészíthető. A hétköznapi villany- vagy gáztűzhely sütőjében megsüthető.

Tönkölykenyér (3 főre)

Hozzávalók:
fél kiló tönkölyliszt (lehet tisztán fehér vagy teljes kiőrlésű, de keverve is jó)

fél csomag élesztőpor
1 kávéskanál só
1 evőkanál jó minőségű étolaj

Annyi víz, amennyit a liszt felvesz ahhoz, hogy tömör kenyértésztát gyúrhass. Ízlés szerint tehetsz a tésztába akár magvakat, akár őrölt rozmaringot, vagy provence-i fűszerkeveréket.

A kenéshez ajánlott:
1 kávéskanál víz

2 kávéskanál olívaolaj
csipetnyi só

Miután a hozzávalókat összegyúrtad, fél órát hagyd pihenni a tésztát, majd sütőpapírral bélelt formában 180 fokon süsd 1 órán át. Félidőben érdemes a tetejét megkenni, hogy ropogósabb, fényesebb legyen.

Egybesült fasírt tönkölybúzából

Hozzávalók:
1 csomag tönkölybúza-hús (natúr)

4-5 száraz szójaszelet
3 evőkanál szójás fasírtpor
3 tojás
1 tönkölyzsömle
2 dl tej
fél fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
csipet bors
1 mokkáskanál őrölt majoránna
1 teáskanál őrölt pirospaprika
2-3 kanál olívaolaj
3 kanál étolaj

A zsömlét áztasd be a tejbe, a száraz szójaszeleteket sós-fűszeres forró zöldséglevesbe. A búzahúst vágd csíkokra, daráld le húsdarálón, a megpuhult szójaszeletekkel, a fél hagymával és egy fokhagymával együtt. A darálékba keverd bele a tejtől kinyomkodott zsömlét, üss bele 1 tojást, sózd meg, szórd bele a fűszerkeveréket, a fasírtport, és az egészet gyúrd össze, majd formázd olajjal bőven meglocsolt tepsibe. Ez idő alatt főzd keményre a másik két tojást. A meghámozott tojásokat nyomd a kész masszába úgy, hogy a massza befedje őket. 180 fokos sütőben süsd az egészet pirosra.

szerző: Zoltán Annamária
Egészség 2021. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
Szabadidő 2021. JÚLIUS 3 csodálatosan finom recept, hús nélkül
Rengeteg zöldség van, amelyről csak hiszed, hogy nem szereted, de valójában még meg sem merted kóstolni? Most próbáld ki őket!
Szépség 2020. FEBRUÁR Fűszertár a szépségápolásban
A fahéj, a szegfűszeg gyakori fűszerek a konyhában. De azt tudtad, hogy legalább ilyen fontosak a szépségápolásban?
éppen olvassák
01
Egészség 2021. NOVEMBER Öregedés! Természetes?!
Az öregedési folyamatok mindenkit utolérnek. De nem mindegy, hogy előbb vagy utóbb. (x)
02
Egészség 2021. NOVEMBER 6 érdekes tény az emésztésről
Az emésztés csak akkor jut eszünkbe, ha nem működik jól, pedig érdemes minél többet megtudni egészséges működéséről. Miért?
03
Egészség 2021. NOVEMBER Őszi betegségek ellen, gyógynövényekkel
Beköszöntött a tartósan hűvös idő, ezzel együtt pedig az őszi betegségek szezonja. Készülj fel és előzd meg gyógynövénypatikával.
Menu