Pénzügyek

Miért alkusz a bróker?
Nehéz dolog a választás, főleg ha pénzügyekről van szó. Brókerrel, alkusszal, függő vagy többes ügynökkel jársz a legjobban? Segítünk, hogy megtaláld a megfelelő szakembert.

Egy-egy pénzügyi döntés előtt biztosan téged is foglalkoztat a gondolat, hogy kire bízhatnád pénzügyi „titkaidat”. Ki képviselhetné legjobban az érdekeidet, ki az, aki a legjobb megoldást kínálhatja számodra? Hová, kihez fordulj kérdéseiddel?

Ez a döntés valóban nem könnyű, ráadásul sok tévhit kering vele kapcsolatban. A pénzintézetek óriási, változó kínálata, versenye a döntés előtt álló ember számára akár kétségbeejtőnek is tűnhet, főleg ha még az innen-onnan hallott híreszteléseket is végiggondolja.

Pedig ez a bőség kifejezetten előnyös számodra, hiszen egyre jobb feltételek mellett „adósodhatsz” el, vagy helyezheted el szabad forintjaidat.  A számtalan lehetőségről szóló híradások labirintusában azonban megfelelő pénzügyi és jogi háttérismeretek nélkül könnyen eltévedhetsz. Ahhoz, hogy valóban a legmegfelelőbb lehetőségek közül válassz, a szükséges információkat csak egy minden pénzintézettől független szakember biztosíthatja számodra.

Függő és többes ügynökök

A szakmámban dolgoznak függő, többes ügynökök, illetve brókerek, azaz alkuszok. A függő ügynök egy pénzügyi szolgáltatóval szerződést kötő, annak nevében eljáró személy, aki munkaadóját képviseli egy adott ügyben. Ezzel a tevékenységgel rokon a többes ügynök szerepe, azzal a különbséggel, hogy ő már több – jellemzően három-négy – céget képvisel. Ettől eltérően a bróker – magyarul: alkusz – lefedi – a jogosítványaiban szereplő lehetőségek mellett – szinte a teljes hazai kínálatot.

Bróker

Lényegi különbség a függő, a többes ügynökök és a bróker munkája között, hogy a bróker az ügyfele érdekében jár el, annak megbízásából végzi tevékenységét, „alkuszik”. Megbízás alapján elemzi a már meglévő szerződéseket (hitel, befektetések, biztosítások), javaslatot tesz esetleges módosításukra. Munkája során egyénre szabott programot készít, amelyhez több megoldási lehetőséget kínál.

A bróker aktívan kezeli ügyfele szerződéseit, és az állandóan változó környezetben mindig az optimális kondíciók között tartja őket. Fontos azt is tisztázni, hogy ez a tevékenység ügyfele számára térítés- és kötelezettségmentes, ő pedig jutalékát attól a pénzintézettől kapja, amelynek termékét kiválasztották. A bróker feladata mindig a kliensének leginkább megfelelő, legrugalmasabb, legkisebb költséggel járó konstrukció megkeresése, bemutatása.

Hogyan válasszak?

A legtöbb európai országban az a tendencia, hogy a pénzintézetek egyre inkább brókerekre bízzák pénzügyi megoldási lehetőségeik értékesítését. Több nagy cégnél ez a külsős kereskedelem már elérte a  80-85 százalékos arányt.

Sokan a szomszédok, rokonok tapasztalataira támaszkodnak a tanácsadó kiválasztásakor. Ez a gyakorlat csak kiindulási alapnak megfelelő. Mielőtt az ismerőseink által javasolt brókerhez fordulunk, nem árt egy kis ellenőrzés. Érdemes megtudni, kit képvisel a tanácsadó, milyen jogosítványokkal rendelkezik. A Magyar Nemzeti Bank honlapján  ellenőrizheted a tanácsadódat, milyen cégformában dolgozik, mire terjed ki az engedélye, van-e regisztrációs száma.

Ez egyfajta minőségellenőrzés lehet, viszont nem pótolhatja a személyes benyomást, rokonszenvet, empatikus képességeket. Ennek megtapasztalása már a te feladatod!

szerző: Ötvenentúl.hu
Pénzügyek 2019. ÁPRILIS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak akkor tud előrelépni, ha megtanulja, hogyan kell a pénzt kezelni.
Pénzügyek 2018. DECEMBER Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
Szabadidő 2018. DECEMBER Spórolj, ahol tudsz!
Hiába a patyolattiszta ígéret, a méregdrága folttisztító csak nem hozza ki a bort az abroszból? Ne hagyd magad átverni, rég bevált tippjeink segítenek!
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2019. ÁPRILIS Módszertan, hogy ne folyjék ki a pénz a zsebedből
Akinek adósságai vannak, és tartalékokkal sem rendelkezik, csak akkor tud előrelépni, ha megtanulja, hogyan kell a pénzt kezelni.
02
Pénzügyek 2019. MÁRCIUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
03
Pénzügyek 2019. JANUÁR Ez a sikeres emberek titka!
A kemény munka mellett van néhány hétköznapi szokás, melyet pszichológusok szerint érdemes betartani, ha nem szeretnénk a kiégés tüneteivel találkozni!
Menu