Pénzügyek

Spórolj, ahol tudsz!
Hiába a patyolattiszta ígéret, a méregdrága folttisztító csak nem hozza ki a bort az abroszból? Ne hagyd magad átverni, rég bevált tippjeink segítenek!

Szüleink, nagyszüleink idejében is gyakran esett pecsét az abroszon. Ám akkoriban nem voltak tele az üzletek a hipp-hopp, szinte varázsütésre ható folttisztító szerekkel, amelyek csak a reklámokban működnek. Igaz persze, hogy nem is tudtak minden foltos ruhából azonnal újat beszerezni.

Ők megmentették azt, ami megmenthető volt, méghozzá a háztartásban rendelkezésre álló szerek segítségével, na meg némi időráfordítással. Az eredmény: hosszú ideig szolgáló textíliák, kevesebb szennyezett élővíz, kevesebb hulladék, és több pénz a családi kasszában. Ugye nem kérdés, hogy érdemes tanulnod tőlük?

A folttisztítás alapszabályai

  1. Keletkezése után rögtön láss hozzá a folt eltávolításához! Minél frissebb a szennyeződés, annál könnyebben tisztítható.
  2. Sose mosd forró vízzel, mert csak beleégeted a foltot a textíliába!
  3. A régi foltot tanácsos mindkét oldalról kezelni.
  4. Ha egyszeri kezeléssel nem sikerül kiszedned, de halványodik, ismételd meg többször a műveletet.
  5. Csak olyan szert használj, amelyikben a folt oldódik, s az is számít, milyen anyagon keletkezett a pecsét! Ezért olyan csodaszer, amely minden foltot eltávolít, nem létezik. Ha nem ismered a folt eredetét, vagy a tisztítandó anyag reakcióit az oldószerre, végezz próbatisztítást: először a ruha kevésbé látható részein próbáld ki a tisztítószert. Ha a szövet felületén vagy a színében elváltozást okoz, ne használd a látható részeken!
  6. Foltot nyomtalanul csak viszonylag tiszta ruhából vehetsz ki, koszos anyagon még a jól megválasztott tisztítószer is nyomot hagy.

Minden legyen kéznél!

Ahhoz, hogy a foltot azonnal eltávolíthasd, a folttisztító szereknek és eszközöknek kéznél kell lenniük. Tartsd őket egy dobozban a takarítószerek mellett. A következőkre lehet szükséged: ruhakefe, finom dörzspapír vagy szarvasbőr a dörzsöléshez, mosószóda, glicerin, denaturált szesz, tiszta szesz, bórax, ecetesszencia. Az üvegekre írd rá, melyik mit tartalmaz. Előnyös lehet még, ha ugyanitt kéznél vannak különböző nagyságú szivacsok, pamutrongy vagy vatta a folyadékok felitatásához és papír zsebkendő, melyet a tisztítandó folt alá vagy mögé tehetsz.

Lássunk néhány példát, milyen foltot mivel érdemes eltávolítani?

Bogyós gyümölcsök nyomai – a foltot azonnal tejbe vagy savóba kell áztatni. Akkor is kijön, ha szappanos vízben mosod, majd bedörzsölöd citromlével, ezután öblíted.

Frissen lecseppentett fehérbor – szódavizes átöblítéssel hamar kijön.

Vörösbor
– foltját azonnal szórd be bőségesen sóval. Ezután csepegtess rá citromlevet, majd néhány óra múlva hideg vízben mosd ki az anyagot.

Viaszfolt – a ruhát vagy abroszt tedd a mélyhűtőbe, két óra múlva a viaszt könnyen leszedheted.

Zsírfolt
– önts rá lobogó, forró vizet, aztán szórd meg száraz szódabikarbónával, és sikáld ki. Ezt a módszert csak természetes alapanyagú textílián alkalmazd!


Fűfolt
– többszöri glicerines dörzsöléssel ki lehet venni.


Rágógumi
– ha a rágógumi foltos anyagot műanyag zacskóban beteszed a mélyhűtőbe, a szennyeződés nagyjából fél óra múlva könnyedén ledörzsölhető.


Illatszerek maradványai
– dörzsöld be glicerinnel, hagyd állni három-négy órát, majd szappanos hideg vízben mosd ki.


Izzadságszagú ruhadarab
– áztasd langyos vízben, amelybe előzőleg egy csésze ecetet vagy egy maroknyi szódabikarbónát tettél.


Kávéfolt
– tojássárgájával kevert langyos vízzel dörzsöld meg. Az is jó, ha először hideg vízzel, aztán ecettel mosod ki, végül kiöblíted a ruhát.


Mustárfolt
– glicerines ronggyal dörgöld. Hagyd néhány órát állni, aztán mosd ki szappannal és hideg vízzel.


Rozsdafolt – a ruhát áztasd savanyú tejben vagy citromlében, és dörzsöld be sóval, majd tedd ki tűző napra száradni. Csak ezután mosd ki.


Rúzsfolt
– hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöld be, majd mosószódával mosd ki.


Vérfolt
– a ruhát hideg, sós vízben áztasd tíz percig, majd mosd ki szappannal. Ha régebbi a folt, keverj össze keményítőt és hintőport, esetleg keményítőt és lisztet egy kis vízzel. A pépet hagyd rászáradni a foltra, majd keféld ki.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szépség 2023. ÁPRILIS Természetes szépségtippek
Megváltozott a hajad és a bőröd állapota? Vegyszerek és sebészkés helyett természetes megoldásokra vágysz? Tippjeink neked szólnak!
Pénzügyek 2022. AUGUSZTUS Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
Egészség 2022. FEBRUÁR Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2024. JÚNIUS Segítség, betörők! Nem vicces
Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett: minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.
02
Bátor Újrakezdők 2024. JÚNIUS Az életközepi válság jelei
Életed feléhez érve gyakori a életközepi krízisnek nevezett jelenség. Szorongás, bizonytalanság, depresszió keríthet hatalmába.
03
Bátor Újrakezdők 2024. MÁJUS Újrakezdők ötven fölött
Ha valamihez pozitívan állsz hozzá, az sikerül. Ha nem is kizárólag ezen múlik a siker, a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az ember hozzáállásán sok múlik. Most megmutathatod a saját történeted. Igen, ötvenen túl is!
Menu