Szépség

Küzdelem a pigmentfoltok ellen
A napfény felerősítheti a pigmentfoltokat. Okok és gyógymódok a barnaság eltüntetésére.

A bőrszínt a hámsejtekben lévő barna festékanyag, a melanin, a szaruréteg – a bőr legkülső rétegének – zsírjaiban oldott sárga színű karotin, valamint a vörösvértestekben található hemoglobin adja. Az teljesen természetes, hogy a bőrünk nem mindenhol azonos színű.

Az, hogy a test különböző pontjain árnyalatbeli különbségeket veszel észre, továbbá az, hogy kinek milyen színű a bőre, a hámréteg melanintartalmanától, a szaruréteg vastagságától és a vérkeringéstól függ. Emellett a bőr színét befolyásolhatják más, külső és belső tényezők is. Olykor, mint például a nyári pigmentfoltok megjelenésekor az elszíneződések és a napozás okozta foltok esztétikailag zavaróak lehetnek.

Szeplők, anyajegyek, foltok

A bőrszínt adó melanint festéktermelő sejtek, az úgynevezett melanociták állítják elő. Aktivitásuk mértéke többek között a szervezet hormonháztartásától, különböző kémiai és fizikai behatásoktól (szolárium, napsütés) függ, de a melaninszint megemelkedhet bármilyen irritáció vagy a szervezetben lévő gyulladás nyomán is.

A melanin eredetű festékzavarok- szeplők, anyajegyek, halványbarna, anyajegyre emlékeztető foltok- lehetnek örököltek, velünk születettek, vagy évekkel később alakulnak ki. Ezek a festékzavarok orvosi szempontból általában ártalmatlanok és csupán esztétikai szempontból okoznak problémát, azonban fontos a vizsgálat, mert előfordulhatnak rosszindulatú elváltozásra hajlamos, barna festékes anyajegyek is.

Vigyázz az anyajegyekre!

A legjobb, ha megbarátkozol az anyajegyeiddel, mert eltávolítani csak megalapozott orvosi indokkal lehet, az esztétikai kifogások mellékesek. Mellesleg az anyajegyekben nincsen semmi ronda. Ha mégis zavarnak, halványíthatod őket egy kis korrektorral vagy púderrel. Arra kell csak ügyelni, hogy olyan terméket válassz, amely nem tartalmaz illatosító- vagy konzerválóanyagot (szalicil-anilidot, hexaklorofént, ditionalt vagy para-amino-bensoesavat), mert ezek olyan úgynevezett fototoxikus anyagok, amelyek befolyásolhatják a melanin-termelést.

Azok a fránya pigmentfoltok!

A nők körében a leggyakoribb, festékzavarral magyarázható problémát az arcon, pontosabban a felső ajak felett megjelenő barnás elszíneződések jelentik. Ugyan sokszor kozmetikai beavatkozások, mint például a bajuszgyanta is előidézhetik, a barna foltokról főleg a fototoxikus anyagok tehetnek. A szakemberek véleménye szerint ugyanis ezek az anyagok a bőr pigmentsejtjeit, a melanocitákat túlzott melanintermelésre sarkallják, a száj környékén lévő sejtek pedig ráadásul még inkább érzékenyek az őket aktivizáló anyagokra.

Mit kerülj el?

Számos kozmetikai és szépségipari termék, valamint gyógyszer tartalmaz fototoxikus anyagokat. Gyógyszerek közül többek között ilyenek az antihisztaminok, a szulfamidok, továbbá a fenotiazinok. Ha fotoallergiát kiváltó gyógyszereket szedsz, magától értetődő, hogy a kezelés alatt tartózkodj a túlzott napsütéstől. Ha már megjelentek a foltok, akkor minél előbb keresd fel a háziorvosod, érdeklődd meg, hogyan lehet esetleg másik gyógyszerrel kiváltani a fotoallergén szert.

Meglepően hangzik, de néhány növény is fényérzékennyé teheti a bőrt, mint például a bergamott, az ánizs, a petrezselyem és a zeller. Ha lehet, ezeket kerüld el, különösen akkor, amikor több időt töltesz a napon.

Az erekre is hat a fény

Szintén gyakori panaszt okoznak az elsősorban az arc bizonyos területeit behálózó, pirosas hajszálerek. Ezeket a kötőszövetek és az erek falának gyengesége és rugalmatlansága okozza, de előidézheti a túl erős napfény, az alkohol és a májat, valamint az epét igencsak igénybe vevő erősen fűszerezett ételek is. A piros erecskékre való hajlam, amely főként a nőket érinti, örökölhető. A hajszálerecskék akár gyermekkorban megjelenhetnek: ilyenkor érdemes figyelni az előjelekre, amelyek közül a leggyakoribb a hirtelen erősen kipirosodó arc és a gyenge, rugalmatlan kötőszövet.

Mit tehetsz ellene?

A megoldást a bogyós gyümölcsök színét adó úgynevezett antocianidinek és a C-vitamin jelentik. Ha rendszeresen fogyasztasz belőlük, erősítik az erek falát és megelőzik a hajszálerek megjelenését. A C-vitamin ma már sok kozmetikai szerben is megtalálható, érdemes ezek közül választanod. A már megjelent erecskéket masszírozással, nyirokmasszázzsal halványíthatod el.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szépség 2022. JÚNIUS Napozz okosan!
Örülsz a jó időnek és napsütésnek, de a bőrödnek ez sajnos káros is lehet. Élvezd a napfényt, de csak óvatosan!
Szépség 2022. JÚNIUS Napi 10 perc a 10 évvel fiatalabb dekoltázsért
A nyári napfényben a nyak és dekoltázs különösen gondos ápolást igényel. Add meg ennek a területnek a mindennapi pluszt!
Egészség 2019. AUGUSZTUS A 3 leggyakoribb bőrrák
A nyár vége az egyik legjobb időszak arra, hogy ellenőriztessük bőrünk állapotát, hiszen az UV sugárzás sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja.
éppen olvassák
01
Szépség 2023. MÁRCIUS Szerelmi vágykeltő a paradicsomból
Az érzéki illatú, édenkerti fűszer, a vanília erotikussá varázsolja a parfümöket és varázslatos erőt kölcsönöz a kozmetikumoknak.
02
Szépség 2023. MÁRCIUS Meglepő, de létező betegség: a hajfesték-allergia
Viszkető, égő érzés, vörös kiütések és hajhullás – a hajfesték összetevőire bármikor kialakulhat allergia.
03
Szépség 2023. MÁRCIUS Meglátszik rajtad a stressz?
A stressz hatása megmutatkozhat a bőrödön, árthat szépségednek. Segítünk ezeket helyrehozni.
Menu