Szabadidő

Ki ölette meg John Lennont?
Negyvenkét éve halt meg a zenetörténet egyik legnagyobb ikonja, John Lennon.

Amíg van a Földön Beatles-rajongó, addig december 8-a gyásznap lesz. Még most sem telik el úgy év, hogy ne emlegetnék fel John Lennon halálának homályos körülményeit, és ne születnének újabb és újabb verziók meggyilkolásáról.

Meg kellett halnia?

Azon a decemberi napon John és Yoko a Walkin’ On Thin Ice nevű új dal felvételéről tartott hazafelé New York-i lakhelyükre, az impozáns Dakota-házba, amely már nyolc éve volt a pár és kisfiuk otthona. A fehér limuzinból az épület előtt szálltak ki: John minél hamarabb szeretett volna hetedik emeleti lakosztályukba érni, hogy lássa az ötéves Sean Lennont, mielőtt ágyba parancsolják. Yoko előreszaladt, és ekkor látott is egy árnyat a sötétben, de ez nem keltette fel a gyanúját, hiszen a Dakota-ház előtt mindig sok rajongó várakozott: napokon keresztül lesték, hogy Lennonék pár pillanatra feltűnjenek a bejáratnál. John néhány másodperccel lemaradva követte feleségét. Már majdnem a kapuhoz ért, amikor csak annyit hallott, hogy valaki a nevén szólítja: „Mr. Lennon?” – mondta a férfihang. John odafordult, és talán még az is átfutott rajta, hogy a fegyvert rászegező férfi ismerős, hiszen aznap már láthatta őt ugyanott, csak délelőtt egy lemez volt a kezében, este pedig egy 38-as. Akkor autogramot kért, most gondolkodás nélkül tüzelt. Négy lövés fúródott minden idők egyik legnagyobb fenoménjának testébe. Lennonnak csak annyi ideje maradt, hogy sérülten az épület kapujáig vánszorogjon, és segítségért kiáltson. Másfél órával később John Lennont halottnak nyilvánították.

John Lennon éppen autogramot ad későbbi merénylőjének

Mark Chapman akkoriban 25 éves volt, és az eset után J. D. Salinger A Zabhegyező című regényét kezdte lapozgatni. A rendőröknek csak annyit mondott: „Lennonnak meg kellett halnia.” Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Chapman őrült, addigi élettörténete is alátámasztotta ezt a feltételezést. Vannak azonban szép számmal, akik ennél többet feltételeznek. Ki volt volt Mark David Chapman, és kinek a megbízásából dolgozott?

Vajon a CIA gyilkosokat programozott?

Az egyik legutóbbi, összeesküvés-elmélettel előrukkoló könyv Phil Strongman nevéhez fűződik, aki újabb tényeket hoz fel annak megerősítésére, hogy Chapman a CIA egyik „robotgyilkosa”, vagyis egy „mandzsúriai jelölt” volt. Ez a teória már régóta forog az amerikai sajtóban: sokan meg vannak győződve róla, hogy a CIA-nak valóban létezett olyan programja, amelyben agymosott, hipnotizált emberekkel végeztették ki a politikailag nem kívánatos személyeket – például John F. és Robert F. Kennedyt.

Lennon régóta a CIA fókuszában volt, hiszen lázadó személye, szembenállása a vietnami háborúval, békehirdetése és mozgósító ereje nem volt ínyére az akkori kormányzatnak. Ma már nem titok, hogy figyelték őt, számos felfedett akta bizonyítja, hogy a CIA emberei gyakran követték, telefonját lehallgatták. Különösen hetvenes évek elején álltak rá komolyabban a házaspárra. Innen pedig már csak egy ugrás a feltételezés, hogy a kormányzatnak olyannyira tyúkszem volt a lábán Lennon, hogy likvidálása mellett döntöttek.

Az állítólagos tények

Phil Strongman korábban megjelent John Lennon and the FBI Files c. könyve szerint az egész Chapman-história sántít. Az őrültnek titulált férfi köztudottan Lennon-rajongó volt, aki idealizálta a zenészt, mégis végzett vele, állítása szerint azért, mert hírnévre vágyott. Strongman szerint azonban más áll a háttérben, és Chapman a CIA egyik zombija volt. Ott van rögtön az a számos utazás, amelyet a fiatal férfi a legkülönfélébb országokban tett – Japán, Anglia, Nepál, Korea, Vietnam, Kína – úgy, hogy állandó munkája nem volt, sőt kifejezetten szegénynek számított. A legfigyelemfelkeltőbb a bejrúti utazása és a hosszabb hawaii tartózkodása, hiszen az előbbi akkoriban a CIA egyik titkos kiképzőközpontja volt, és Hawaiin is kiképzőbázis működött. A könyv írója szerint ez több puszta véletlennél, ráadásul kizárt, hogy ilyen túrákat megengedhetett volna magának, kivéve ha a CIA pénzén és megbízásából történtek. Strongmanen kívül sokan vélik úgy, hogy Chapman programozott gyilkos volt, akinek Zabhegyező-mániája is a programhoz tartozott, mivel így „aktiválták” őt. A könyv a hipnózis által rögzített parancsszó volt, amelyet akár telefonos beszélgetésben is „aktiválni’ lehetett. Bár elrugaszkodottnak tűnhet ez a fajta szó szerinti agykontroll, vannak, akik látnak rá esélyt. „Nem mindenkivel, és nem folyamatosan lehet megtenni, de lehetséges. Ma már kétségkívül léteznek olyan kifinomult technikák, amelyekkel ez véghezvihető” – nyilatkozta Milton Kline pszichológus, az amerikai Klinikai és Kísérleti Hipnózis Szövetség egykori elnöke.

Strongman szerint az ügyet túl hamar lezárták, és a ballisztikai eredmények sem voltak kielégítők, a golyók ugyanis állítólag olyan közelről csapódtak Lennonba, hogy az orvosok később csak nehezen tudták megállapítani, milyen szögből fúródtak bele. A találatok balról érték, de Chapman állítólag a jobb oldalán állt. Az író szerint volt még valaki a Dakota-háznál, aki tüzelt – természetesen a CIA részéről –, és aki az igazi gyilkos volt.

Chapman nyugodt viselkedése, amelyet a gyilkosság után a kiérkező rendőrök tapasztaltak, Strongman szerint ugyancsak különös. Feltehetően valamilyen szer hatása alatt állt, de akkor miért nem végeztek rajta vérvizsgálatot? Az író egyébként az egész nyomozást felületesnek tartja, számos ellentmondást nem tisztáztak akkoriban, amelyek a mai napig táplálják a CIA-féle összeesküvés-elméletet. A konspiráció lehetőségét egyébként nemcsak bestsellerekre áhítozó írók vallják, hanem számos, az ügyben érintett személy is: még az akkor szolgálatban lévő kerületi rendőr is úgy véli, hogy a Chapman-sztori csak álca. A rejtély valószínűleg már soha nem oldódik meg. Akárki is akarta vagy rendelte el halálát, John Lennon kétségkívül a 20. század egyik legnagyobb vesztesége volt.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2020. NOVEMBER Tíz év után tér vissza a legendás zenekar
A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2022. december 6-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.
Szabadidő 2020. FEBRUÁR Utolsó turnéján a legendás KISS!
Magyarországon is elbúcsúzik rajongóitól a világ egyik legkülönösebb rockbandája.
Szabadidő 2020. FEBRUÁR Budapesten lép fel az Aerosmith
28 év után tér vissza hazánkba a legendás rockegyüttes! Az Aerosmith fellépésével debütál koncerthelyszínként a vadonatúj Puskás Aréna.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. DECEMBER 4 lenyűgöző irodalmi kávéház Európában
Különleges kávéházak, ahol a friss kávéillat mellé patinás múlt jár.
02
Szabadidő 2023. DECEMBER 5 olcsó tipp az adventi előkészülethez
Bármennyire hihetetlen is, hamarosan itt a karácsony – ma van advent első vasárnapja.
03
Szabadidő 2023. NOVEMBER Apró trükkök tésztafőzéshez
Nem a tészta, hanem a nagy mennyiségű tészta az egészségtelen. Ismerkedj meg egy egyszerű, ám kihagyhatatlan étellel.
Menu