Pénzügyek

Így verhetnek át az étteremben
Ahol a pénz az első, csupán a gátlástalanság mértéke és a fantázia szab határt az éttermi átveréseknek.

A vastagon fogó ceruza, a többszörösen felszámított ár olyan trükkök, amellyel ma már nem célszerű élniük az éttermeknek. Az interneten pillanatok alatt rossz hírüket keltik, a rövid távú haszonból így hosszú távon jókora veszteség származhat. Az igazi üzlet az, amikor a vendég nem tudja, hogy átvágták, talán még elégedett is az adott hellyel. Az igazi trükkök tehát a konyhában kezdődnek. Egy neve elhallgatását kérő pincér számolt be arról, milyen fogásokkal tehető költséghatékonyabbá egy vendéglátó-ipari vállalkozás.

A legnyilvánvalóbb fogás, ha a drága alapanyagot olcsóbbra cserélik. Vendéglátósunk szerint közismert trükk, miszerint a libamáj kacsamájjal helyettesíthető, igazán amatőr és lebukásveszélyes módszer. Ha ízre mindenki nem tud is különbséget tenni, színre, méretre könnyen felismerhető, melyik máj milyen szárnyasból származik. A borjúpörkölt alapanyaga viszont remekül kiváltható pulykacombbal, persze jó adag vörösborral csapva el a jellegzetes ízt. Ezzel a trükkel vendéglátósunk szerint tíz vendégből kilenc megvezethető, de előfordult olyan is, hogy az elégedett ügyfél a busás borravaló mellett külön megjegyezte: „Ilyen jó borjúpörköltet még életemben nem ettem.”

A marha és a vendég

A hagymás rostélyos receptje a világon mindenhol marhahúst említ alapanyagként. Nem így a trükkös szakács kézikönyve. A marhahús könnyen és észrevétlenül helyettesíthető jól bemustározott tarjával, a vendég a „pikáns” ízen túl nemigen érzi, mit eszik a pénzéért.

Hamis gulyás

Nem túl elegáns, ám bevett szokás a bográcsgulyás „hibridelése”. Ha az étlapon szerepel, de a konyhában már elfogyott, könnyen pótolható marhapörkölt, főtt krumpli és maradék csontleves elegyítésével. Elsősorban a hungarikumra áhítozó külföldiek csaphatók be ezzel a módszerrel, kellő viszonyítási alap híján.

Hamis borjú

Az átlagvendég számára hasonlóan kiszúrhatatlan a borjúbécsi szűzpecsenyéből készített változata. A szűzpecsenye ízre, színre is nehezen különböztethető meg – informátorunk szerint több neves étteremben is élnek a lehetőséggel, és ily módon sertéshúst rejtenek a panír alá.

Maradék nélkül

Amit nem tálalunk fel, az veszteség – szól a vendéglátós aranyszabály. A fel nem használt vagy állott alapanyag és az asztaltól visszavitt ételmaradék egyaránt felhasználható, csak ismerni kell a szükséges trükköket. Nincs állott hús, csak kevés fűszer – szól a másik aranyszabály. A fűszerezés valóban elcsapja az állott húsízt, ám a művelet az alapos átmosással, majd besózással kezdődik. Ezt követően a legjobb, ha a húst tárkonnyal itatják át, a trükköt szinte garantáltan nem veszi észre a vendég – állítja éttermi kalauzunk.

Bedarálva

Az pedig talán nyílt titok, hogy darált húsból készült ételt merészség rendelni – legalábbis egy sokadosztályú étteremben. A darált hús valójában az előző napi maradék bedarálását jelenti: kellő fűszerezés mellett alig sejthető, hogy darált rántott szeletet, rostélyost vagy éppen pörköltet eszel, amikor fasírtba harapsz.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2023. OKTÓBER A legsúlyosabb konyhai sérülések
A magyar háztartásokban évente negyedmillió embert ér kisebb-nagyobb testi trauma. Úgy tűnik, más uniós országokban sem jobb a helyzet: évente közel húszmillió otthoni sérültet látnak el az orvosok.
Pénzügyek 2022. AUGUSZTUS Így csalják ki a pénzed. Megtörtént esetek!
Veled is megtörténhet! Történetek hihetetlen átverésekről, és tanácsok, hogyan előzheted meg őket.
Szabadidő 2020. DECEMBER Utazás az utolsó pillanatban. Vigyázz!
Tízezreket spórolhatsz meg, ha a last minute utak kínálatából választasz. Ha azonban nem kérdezel meg néhány apróságot, előfordulhat, hogy sokat veszítesz.
éppen olvassák
01
Pénzügyek 2025. JANUÁR Digitálisan is tudni kell elválni
Egy szakításkor életünk digitálisan összefonódó szálainak gondos szétválasztására is ügyelnünk kell, különben nem várt kellemetlenségekkel szembesülhetünk.
02
Pénzügyek 2024. DECEMBER Ne csak a karácsonyfád legyen zöld!
December a költekezés ideje. Advent idején szívesen nyitjuk ki pénztárcánkat, bátrabban csábulunk el. Biztosan jó ez nekünk? És a környezetünknek?
03
Pénzügyek 2024. DECEMBER A palackba zárt befektetés
Ha ígéretes befektetést keresel, esetleg megéri bort vásárolni. Egy jobb évjárat esetében 30-40 százalékos éves hozam is elérhető. Persze nem árt alaposan tájékozódni, mielőtt erre az új terepre merészkedsz.
Menu