Szabadidő

Így nyerheted vissza a mozgás örömét
A testedzés módszere eltérő a keleti és nyugati kultúrákban. Találd meg, melyik ideális számodra! (x)

Testedzési törekvéseid akkor lesznek eredményesek, ha hosszú távon szívesen maradsz a választott mozgásforma mellett. Egyéniséged, alkatod, napirended is befolyásolja, melyik irányzat a legkedvezőbb. A keleti és nyugati eredetű mozgásfajták elmélete és gyakorlata számos ponton különbözik. Ismerd meg a módszereket, hogy könnyebb legyen döntened.

Fókuszban a teljesítmény

A nyugati országokban és az Európa nagy részén kialakult edzésformák közös jellemzője, hogy a fizikai állóképességre, fejlődésre, minél gyorsabb sikerekre helyezik a hangsúlyt. Ha alakformálásra, izomerőd növelésére összpontosítasz, talán ezek a sportok jutnak először eszedbe. Céljuk az optimális testsúly elérése, a gyorsaság, erő fokozása. Ide tartoznak a kardio jellegű edzések, mint a futás, úszás, kerékpározás, valamint a statikus, izomtömeg-növelő edzőtermi sport és a legtöbb csapatjáték. Fontos, hogy mielőtt bármelyikbe belekezdenél, kérj véleményt háziorvosodtól, és tartsd be a fokozatosságot – főként, ha valamilyen krónikus betegséggel élsz együtt, vagy jelentős túlsúlyod van.

Milyen szempontok szerint válassz?

  1. Ha főcélod a fogyás, akkor ötvözd az aerob sportot a súlyzós edzéssel.
  2. Ha izomerődet szeretnéd növelni, és vékony alkatú vagy, akkor a hosszas kardioedzések helyett az edzőtermi erősítő gyakorlatokkal vagy a callaneticsszel barátkozz.
  3. Szabad levegőn tudsz leginkább kikapcsolódni? A gyors gyaloglás, futás, tenisz neked való sportok.
  4. Fontos számodra az edzés során a jó hangulat, a társaság? A csoportos aerobic, gerinctorna, alakformáló órák erre is kiválóak.
  5. Kevés a mozgásra fordítható időd? Válogass az interneten könnyen elérhető online edzések közül, ahol találsz kezdők és haladók számára is alkalmas változatokat.

A leggyakrabban elkövetett hiba, ha túl gyors eredményekre törekszünk. A fogyás beindulásához éppúgy idő szükséges, mint az izomerő növeléséhez. A regenerálódásra szánt napokon láthatatlanul, ám hatékonyan zajlik a fejlődés. Túledzéssel nem csak a lelkesedésed fog csökkenni, hanem akár komoly izom és ízületi sérüléseket kockáztatsz.

Figyelj az ízületeidre!

A mértékletesség és a fokozatos terhelés megvéd az izmok és ízületek sérülésétől. A megfelelő óvintézkedéssel akár valamilyen mozgásszervi panasszal is végezhető rendszeres testedzés. Igaz, nem mindegy, melyik fajtáját választjuk, és milyen módon végezzük, miként az sem, hogy milyen óvintézkedést teszünk ízületeink védelmében.

Az Actimove Sport termékcsalád a legsérülékenyebb ízületek, a könyök, a térd és a boka védelmét és fájdalommentességét segítik. Az Actimove Sport térdtámasz stabilizálja a térdízületet sportolás közben, és kisebb sérülések esetén akár megszüntetheti a fájdalmat a térdízületben. Megfelelő orvosi kompressziót és egyenletes terápiás hőhatást nyújt, segítve ezzel a fájdalomcsillapítást és a gyógyulást.

Kattints ide további részletekért!

Az Actimove Sport állítható könyöktámasz könnyen felhúzató, és kialakításának köszönhetően használata és beállítása is egyszerű. Egyaránt használható a bal és jobb könyök védelmére, könyöksérülések esetén vagy rándulások, zúzódások megelőzésére.

Az Actimove Sport bokatámasz – a térd- és könyöktámaszhoz hasonlóan – neoprénmentes, gyorsan száradó perforált anyagának köszönhetően jól szellőzik, biztosítva ezzel a bőr szabad légzését és átlagon felüli kényelmét.

Az Actimove Sport termékek megvásárolhatók a webshopban és a patikákban.

Test és lélek összhangja

A mozgásterápia elmélete a keleti mozgásfajták közé sorolja a jógát, a csikungot, taj-csit, a do-in gyakorlatokat. Ezek mindegyikénél hangsúlyos a test, a lélek és a szellem egységének megteremtése. Míg a nyugati sportoknál fontos a minél gyorsabb teljesítménynövekedés, a keleti irányzatok a harmóniára, egyensúlyra helyeznek nagyobb hangsúlyt.

A mozdulatok lassúak, összpontosítva a helyes kivitelezésre. Fontos szerepe van a légzőgyakorlatoknak, ez minden esetben kapcsolódik a mozgássorozatokhoz. Filozófiájuk lényege az energia szabad áramlásának megteremtése.

Akkor is érdemes elkezdened valamelyik keleti mozgásfajtát, ha egyáltalán nem vagy hajlékony. Meglepően gyorsan tapasztalod, hogy ízületeid rugalmasabbá válnak. Legjobb, ha néhány alkalommal csoportos órákat látogatsz, ezután már otthon is elvégezheted a gyakorlatokat. Nagyon fontos a rendszeresség, már napi 30 perc is látványos sikerhez vezet.

A fitneszközpontok, művelődési házak mindkét irányzatra kínálnak lehetőségeket. Emellett tájékozódhatsz az interneten, a közösségi oldalakon, hogy a lakóhelyed közelében felfedezhesd a számodra szimpatikus mozgásprogramokat.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szépség 2022. JÚNIUS Szex, séta, autómosás: melyik hány kalóriát éget?
Kalóriákat viszel be és adsz le egész nap: ám nem mindegy, hogyan! Leadni őket nem csak sporttal lehetséges.
Egészség 2021. MÁJUS Hogy ne fájjon a kerti munka
Itt a jó idő, minden csupa zöld. Ez a kerti munkák és a derékfájdalom szezonja. (x)
Szabadidő 2020. OKTÓBER A séta a legjobb mozgásforma
A séta egy olyan egyszerű és olcsó testmozgás, amely bizonyítottan kedvező hatást gyakorol a csontokra, az izmokra és az ízületekre.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
02
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone
Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.
Menu