Szépség

Szex, séta, autómosás: melyik hány kalóriát éget?
Kalóriákat viszel be és adsz le egész nap: ám nem mindegy, hogyan! Leadni őket nem csak sporttal lehetséges.

A fogyás, illetve általában az egészséges testsúly megtartásának alapja egy olyan rendszer, amely energiafelvételen és -leadáson nyugszik. Mint a szervezetedben mindennek, ennek is az a jó, ha egyensúlyban lehet. Annyi energiát kell levezetned, amennyit felveszel – ám ez korántsem ilyen egyszerű.

Az energiák egyensúlya függ nemtől, kortól, időjárástól, évszaktól, és természetesen a mozgás mennyiségétől is. Mindezen még az egyénenként változó alapanyagcsere sebessége is változtathat. Az, hogy mennyi energiára van szükséged naponta, s hogy ebből mennyit milyen mozgással adhatsz le, sok mindentől függhet, nincsenek univerzális szabályok. Figyelned kell magad és a körülbelüli irányadó értékeket. A kalóriaszámlálás idegölő harc lehet, nem érdemes belekezdeni: mindezt csak azért kell átgondolnod, hogy tudd, mennyi és milyen jellegű mozgásra van szükséged egy nap ahhoz, hogy fenntartsd az egészséges kalória-egyensúlyt a szervezetedben. Ha pedig fogyásra van szükséged, tudnod kell, körülbelül mennyivel kell csökkentened a kalóriabevitelt, és növelned a testmozgást.

Hő és energia viszonya a testedben

Az élelmiszerekben található különböző tápanyagok energiájának mennyisége eltérő: kcal-ban vagy kJ-ban mérhetjük, mennyire könnyű leadni az általuk termelt energiát. A szervezet a tápanyagot elégeti, ekkor lesz belőle energia, s ettől kezdve mérhetjük az említett mértékegységekkel. Ennek fényében 1 gramm zsír körülbelül 9,3 kcal és 38,8 kJ. 1 gramm szénhidrátból és fehérjéből körülbelül feleennyi, 4,1 kcal és 17,1 kJ energia lesz.

Mennyire van szükséged?

Hogy mennyi energiára van szükséged, azt a következőképpen számolhatod ki: ha átlagos, egészséges felépítésű vagy, szervezetednek naponta testtömeged kilogrammjaiként 35 kcal-ra van szüksége. Fontos tudnod azt is, hogy ez az érték ötvenen túl fokozatosan csökken – átlagosan tízévente 3 százalékkal kevesebb energiára van reális igénye a szervezetnek.

Hőtermelés mozgással

Testednek csak egyetlen módon segíthetsz a kalóriák égetésében: azzal, ha magasra emeled belső hőmérsékletedet, ez pedig csakis mozgással lehetséges. Ehhez azonban nem feltétlenül szükséges naponta sportolnod: más intenzív tevékenységgel is hatékonyan termelhetsz kalóriaégető hőt a szervezetedben. Ötleteinket követve mindennap égethetsz a felvett energiákból, ami természetesen nem helyettesíti a sportolást. Az alább közölt értékek egy átlagos testalkatú és edzettségű, kb. 65 kg-os nőre vonatkoznak.

  1. Nyírj, kapálj, szüretelj, ültess! Kertészkedéssel akár óránként 500 kcal-t is elégethetsz.
  2. Ha biciklivel jársz dolgozni, és átlagosan 16 km/h sebességgel hajtasz, akár 400 kcal energiát is felhasználhatsz egy óra alatt.
  3. Táncolj! Hívd el párodat vagy barátnőidet táncolni, és dolgozz le óránként 406 kcalt!
  4. Talán nem gondolnál rá, de a házimunka is sport. Ha egy teljes órán át intenzíven takarítasz, 250 kcal-t égetsz el. A vasalás, a főzés és az egyéb házimunkák hasonlóan nagymértékű kalóriaveszteséggel járnak, ezeket se hagyd ki!
  5. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a szerelem milyen egészséges! Félórányi intenzív szerelmeskedéssel 200 kcal-t égethetsz el!
  6. Lepd meg párodat, és mosd le az autóját egy napsütéses vasárnap délelőtt! Ezzel a nem megerőltető mozgással 300 kcal-t is elégethetsz!
  7. Bevásárolni gyakran kell: ha autó nélkül csinálod, és beszerzel hozzá egy erős hátizsákot, ezt a tevékenységet is igazi sporttá varázsolhatod! A cipekedés, rohangálás és válogatás egy óra alatt 200 kalóriát éget el.
  8. Hétvégéken kirándulj! A táj, a levegő és a fények hamar elterelik a figyelmedet arról, hogy valójában éppen intenzív testmozgást végzel. Óránként 400 kcal tűnhet el ilyenkor!
  9. Emeleten laksz? Néha hagyd a liftet, és mássz fel a lépcsőn – fél óra lépcsőzéssel 260 kalória is lemehet rólad!
  10. Ha maradt némi szabad időd, és nincs kedved felszállni a zsúfolt buszra, sétálj le néhány megállót – fél óra alatt 100 kalóriától is megszabadulhatsz!
szerző: M. Kovács Szilvia
éppen olvassák
01
Szépség 2023. MÁRCIUS Szerelmi vágykeltő a paradicsomból
Az érzéki illatú, édenkerti fűszer, a vanília erotikussá varázsolja a parfümöket és varázslatos erőt kölcsönöz a kozmetikumoknak.
02
Szépség 2023. MÁRCIUS Meglepő, de létező betegség: a hajfesték-allergia
Viszkető, égő érzés, vörös kiütések és hajhullás – a hajfesték összetevőire bármikor kialakulhat allergia.
03
Szépség 2023. MÁRCIUS Meglátszik rajtad a stressz?
A stressz hatása megmutatkozhat a bőrödön, árthat szépségednek. Segítünk ezeket helyrehozni.
Menu