Egészség

Hasznos tudnivalók a tojásról
Húsvét közeledtével különösen hasznos néhány praktikus tanácsot meghallgatni a tojás kezeléséről, a főzésről, a tojásvásárlás fortélyáról.

A tojás rossz hírét magas koleszterinszintjének és a szalmonellaveszélynek köszönheti. Pedig a tojás és a minőségi táplálkozás igenis összefügg, hiszen a tojás bőséges fehérjeforrás, és értékes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kulcsfontosságú tápanyagai, mint a D-vitamin, B12-vitamin, folsav és szelén, kapcsolatban állnak az olyan krónikus állapotok megelőzésével, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a kognitív képesség csökkenése és a születési rendellenességek.

A következőkben lássunk néhány tanácsot, amelyek segíthetnek e fontos konyhai alapanyag jobb megismerésében.

Fehér vagy barna?

Vajon min múlik a tojás héjának színe, és melyiket érdemes választani? Nos, a tojás színe a tyúk fajtájától függ. A barna tyúkok tojása általában barna, a fehér tyúké pedig fehér. Sokan azt gondolják, hogy a sápadtabb színű tojás kevésbé jó, de ez tévedés. A tojás héjának színéből nem lehet következtetni a minőségére.

Sárga sárgája

A tojás sárgájának színe viszont már sokat elárul a minőségről. A háztáji tyúkokat általában kukoricával etetik, ettől szebb, sárgább lesz a tojássárgája. A sápadtabb szín azt jelzi, hogy feltehetőleg búzával, táppal etették a jószágot.

Mik ezek a számok?

Biztosan észrevetted már a tojásokra nyomtatott hosszú számjegyeket, de talán még nem gondolkodtál el rajta, mit is jelentenek. Nos, az európai uniós jelzések első arab számjegye a tojást tojó tyúkok tartási módjára vonatkozik. A 0-s jelzés a biotojást jelzi, az 1-es a szabadtartásos tyúkok tojásait, a 2-es az istállózott tyúktojásra vonatkozik, ha pedig 3-ast látsz, a tojást tojó tyúkok bizony kis ketrecekben élnek.

Mennyire friss?

A tojás frissességét egy kis víz és só segítségével könnyen megállapíthatod. Fél liter vízhez keverj 6 dkg sót, várd meg, amíg feloldódik, majd tedd bele a tojást. Ha lent marad az alján, egészen friss tojással van dolgod, ha a teteje felfelé áll, akkor 4-7 napos, ha pedig teljesen feljön a víz felszínére, több mint kéthetes. A főtt tojás sárgájának felszíne akkor zöldül meg, ha a tojás már legalább egyhetes. Kevésbé ad pontos információt, de az állott tojás kiszűrésére alkalmas, ha a tojást megrázod. Ha érzed, hogy határozottan „lötyög” a tojás a héjában, az már nem friss.

Főtt tojás, bosszúság

Ki ne szembesült volna a főzővízben eltörő tojás problémájával? Néhány egyszerű tanácsot megfogadva elkerülheted ezt a bosszúságot. Először is nem szabad forró vízbe tenni a tojást, hideg vízben kezdd főzni, úgy, hogy a víz ellepje. A legpraktikusabb egy evőkanálban ereszteni a lábosba, hogy a koccanástól ne repedjen meg. Ajánlott megsózni a vizet – ilyenkor, húsvét tájékán a sonka levében is lehet tojást főzni –, hiszen a sós vízben kevésbé reped meg a héj. A repedt tojást is meg lehet főzni. Mielőtt vízbe teszed, a repedést kend be citrommal, citromlével, így a fehérje nem „fut ki” a vízben.

A főtt tojás pucolása ugyancsak fogas kérdés, különösen a nagyon friss tojásoknál fordul elő, hogy nehezen válik le a héjuk. A sós víz ebben is segít. Fontos még, hogy a tojást tegyük hirtelen hideg víz alá, így könnyebb lesz pucolni, nem is beszélve arról, hogy kevésbé fájdalmas megfogni a forróra főtt tojást. Jó tudni, hogy a vízben repedt tojást könnyebb pucolni, mivel a héj alá beszűrődő víz miatt könnyebben válik el a héj a tojástesttől. Ha a már kész főtt tojást még a vízben megkocogtatod, és fél percet vársz, a repedt tojást utána könnyebb lesz megpucolni.

Hajra való

A tojássampont száraz, töredezett hajra javasoljuk. Házilag is könnyen elkészíthető, nem kell hozzá más, mint két tojás, 2-3 evőkanál almaecet barna hajúaknak, illetve fél citrom leve szőkéknek. A habosra vert tojásokat először masszírozzuk be a hajba, néhány percig hagyjuk fenn, majd öblítsük le meleg vízzel, végül almaecetes vagy citromlés vízzel, mert a tojás filmszerű bevonata csak így távolítható el.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2022. FEBRUÁR Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
Egészség 2021. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
Egészség 2021. JANUÁR 6 bevált természetes emésztésserkentő
Hiába egyre népszerűbbek a könnyű vacsorák, az ember bizony sokszor túllő a célon egy-egy lakomával. Ilyenkor jól jön néhány természetes emésztésserkentő praktika.
éppen olvassák
01
Egészség 2022. SZEPTEMBER A fertőtlenítés 6 szabálya
Milyen tárgyakat, ételeket érdemes megszabadítani a kórokozóktól, és mikor káros a túlzott tisztaságmánia?
02
Szabadidő 2022. SZEPTEMBER 4 hiper-salaktalanító receptcsoda
Kényeztesd magad ínyenc, kímélő receptjeinkkel! Meglátod, szervezeted meghálálja a könnyebb fogásokat!
03
Egészség 2022. SZEPTEMBER Tanulható-e az optimizmus?
Mitől függ, hogyan gondolkodunk a világról és önmagunkról? Van-e szerepe a boldogulásunkban, valamint egészségünk alakulásában az optimizmusnak?
Menu