Egészség

Hasznos tudnivalók a tojásról
Húsvét közeledtével különösen hasznos néhány praktikus tanácsot meghallgatni a tojás kezeléséről, a főzésről, a tojásvásárlás fortélyáról.

A tojás rossz hírét magas koleszterinszintjének és a szalmonellaveszélynek köszönheti. Pedig a tojás és a minőségi táplálkozás igenis összefügg, hiszen a tojás bőséges fehérjeforrás, és értékes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kulcsfontosságú tápanyagai, mint a D-vitamin, B12-vitamin, folsav és szelén, kapcsolatban állnak az olyan krónikus állapotok megelőzésével, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a kognitív képesség csökkenése és a születési rendellenességek.

A következőkben lássunk néhány tanácsot, amelyek segíthetnek e fontos konyhai alapanyag jobb megismerésében.

Fehér vagy barna?

Vajon min múlik a tojás héjának színe, és melyiket érdemes választani? Nos, a tojás színe a tyúk fajtájától függ. A barna tyúkok tojása általában barna, a fehér tyúké pedig fehér. Sokan azt gondolják, hogy a sápadtabb színű tojás kevésbé jó, de ez tévedés. A tojás héjának színéből nem lehet következtetni a minőségére.

Sárga sárgája

A tojás sárgájának színe viszont már sokat elárul a minőségről. A háztáji tyúkokat általában kukoricával etetik, ettől szebb, sárgább lesz a tojássárgája. A sápadtabb szín azt jelzi, hogy feltehetőleg búzával, táppal etették a jószágot.

Mik ezek a számok?

Biztosan észrevetted már a tojásokra nyomtatott hosszú számjegyeket, de talán még nem gondolkodtál el rajta, mit is jelentenek. Nos, az európai uniós jelzések első arab számjegye a tojást tojó tyúkok tartási módjára vonatkozik. A 0-s jelzés a biotojást jelzi, az 1-es a szabadtartásos tyúkok tojásait, a 2-es az istállózott tyúktojásra vonatkozik, ha pedig 3-ast látsz, a tojást tojó tyúkok bizony kis ketrecekben élnek.

Mennyire friss?

A tojás frissességét egy kis víz és só segítségével könnyen megállapíthatod. Fél liter vízhez keverj 6 dkg sót, várd meg, amíg feloldódik, majd tedd bele a tojást. Ha lent marad az alján, egészen friss tojással van dolgod, ha a teteje felfelé áll, akkor 4-7 napos, ha pedig teljesen feljön a víz felszínére, több mint kéthetes. A főtt tojás sárgájának felszíne akkor zöldül meg, ha a tojás már legalább egyhetes. Kevésbé ad pontos információt, de az állott tojás kiszűrésére alkalmas, ha a tojást megrázod. Ha érzed, hogy határozottan „lötyög” a tojás a héjában, az már nem friss.

Főtt tojás, bosszúság

Ki ne szembesült volna a főzővízben eltörő tojás problémájával? Néhány egyszerű tanácsot megfogadva elkerülheted ezt a bosszúságot. Először is nem szabad forró vízbe tenni a tojást, hideg vízben kezdd főzni, úgy, hogy a víz ellepje. A legpraktikusabb egy evőkanálban ereszteni a lábosba, hogy a koccanástól ne repedjen meg. Ajánlott megsózni a vizet – ilyenkor, húsvét tájékán a sonka levében is lehet tojást főzni –, hiszen a sós vízben kevésbé reped meg a héj. A repedt tojást is meg lehet főzni. Mielőtt vízbe teszed, a repedést kend be citrommal, citromlével, így a fehérje nem „fut ki” a vízben.

A főtt tojás pucolása ugyancsak fogas kérdés, különösen a nagyon friss tojásoknál fordul elő, hogy nehezen válik le a héjuk. A sós víz ebben is segít. Fontos még, hogy a tojást tegyük hirtelen hideg víz alá, így könnyebb lesz pucolni, nem is beszélve arról, hogy kevésbé fájdalmas megfogni a forróra főtt tojást. Jó tudni, hogy a vízben repedt tojást könnyebb pucolni, mivel a héj alá beszűrődő víz miatt könnyebben válik el a héj a tojástesttől. Ha a már kész főtt tojást még a vízben megkocogtatod, és fél percet vársz, a repedt tojást utána könnyebb lesz megpucolni.

Hajra való

A tojássampont száraz, töredezett hajra javasoljuk. Házilag is könnyen elkészíthető, nem kell hozzá más, mint két tojás, 2-3 evőkanál almaecet barna hajúaknak, illetve fél citrom leve szőkéknek. A habosra vert tojásokat először masszírozzuk be a hajba, néhány percig hagyjuk fenn, majd öblítsük le meleg vízzel, végül almaecetes vagy citromlés vízzel, mert a tojás filmszerű bevonata csak így távolítható el.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
Egészség 2022. FEBRUÁR Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
Egészség 2021. JANUÁR 6 bevált természetes emésztésserkentő
Hiába egyre népszerűbbek a könnyű vacsorák, az ember bizony sokszor túllő a célon egy-egy lakomával. Ilyenkor jól jön néhány természetes emésztésserkentő praktika.
éppen olvassák
01
Egészség 2024. JÚNIUS Mi mindenre jó a citrom?
A citrom nem csak a tea ízesítésére, vagy nátha ellen jó. Felhasználási területe igen széles. Tudj meg többet erről a sokoldalú sárga gyümölcsről!
02
Egészség 2024. MÁJUS A legegészségesebb kórházak Magyarországon
Három intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház Díját, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.
03
Egészség 2024. MÁJUS 11 szuper ötlet, amely megszépíti a napodat
Mire jó a reggeli rituálé? Néhány trükk segítségével a reggeli rohanást a nap fénypontjává varázsolhatod.
Menu