Még nincs nálunk fiókod?
Regisztrálj itt!Szabadidő
A barna rizs sokkal egészségesebb, mint a fehér, mi több, még egy fogyókúrának is remek kiegészítője lehet. A különbség csupán annyi, mint a teljes és a nem teljes kiőrlésű gabona között: a magasabb rosttartalom által válik jótékony hatásúvá. Gazdag mangánban, szelénben, magnéziumban, táplál, laktat, de nem hizlal. A makrobiotikus, rákellenes diéta egyik alapeleme.
A legjobb, ha egyszerűen lecseréled az addigi fehér rizs köreteid alapanyagát barnára, a különbség csupán annyi, hogy valamivel tovább kell főzni. Az alábbi receptek akár ünnepi ételeknek is elmennek, elkészítésük pedig cseppet sem bonyolult.
Piláf magokkal
Hozzávalók (4 személyre):
fél kg barna rizs
1 marék dió
1 marék mandula
1 marék kesudió
1 marék fenyőmag
1 citrom leve és héja
1 nagy csokor petrezselyem
só, bors
olívaolaj
húsleves
A rizst egy-két kanál olívaolajon pirítsd át, majd öntsd fel, lehetőleg házi húslevessel, és kb. 40 perc alatt főzd puhára. A petrezselymet vágd fel egészen apróra, a magvakat törd durvára (a legegyszerűbb, ha zacskóba vagy konyharuhába fektetve, sodrófával töröd össze), és egy száraz serpenyőben pirítsd meg őket. A citrom levéből és héjából, a sóból, a borsból és a petrezselyemből készíts öntetet, ezzel keverd el a rizst, majd add hozzá a magvakat is. (Ha még izgalmasabbá akarjuk tenni ezt a nagyszerű egytálételt, a megpirított magokon kívül egy marék mazsolát is keverhetünk a rizshez.)
Mediterrán rizssaláta
Hozzávalók:
30 dkg barna rizs
1 csokor újhagyma
1 csirkemell
10 dkg fekete olívabogyó
10 dkg szárított paradicsom
5 dkg kapribogyó
friss bazsalikom
1 evőkanál mustár
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors
A csirkemellet süsd meg egészben, a sütőben, vagy vágd kockákra, és pirítsd meg serpenyőben. A rizst pirítsd meg egy kiskanál olajon, majd öntsd fel sós vízzel, és főzd puhára. Ha kész, öblítsd le, és hagyd lecsöpögni. Az újhagymát karikázd fel, az olajbogyót szintén, a szárított paradicsomot szeleteld vékony csíkokra. A kapribogyót csepegtesd le. A mustárból, citromléből, olívaolajból, sóból, borsból és fokhagymából keverj öntetet. Ha minden kész, forgasd össze a rizst, a felcsíkozott csirkét, a zöldségeket, majd az öntetet is. A végén díszítsd bazsalikomlevelekkel.
Lencsés-rizses egytál
Hozzávalók:
30 dkg barna rizs
30 dkg vörös lencse
húsleves
1 nagy vöröshagyma
reszelt sajt
1 evőkanál friss gyömbér
só, bors
1 kiskanál chilipor
A sajtot leszámítva az összes hozzávalót helyezd egy lábasba, öntsd fel a húslevessel úgy, hogy ujjnyira lepje el, és az egészet forrald fel. Vedd alacsonyra a lángot, és főzd a lencsés rizst kb. egy órán keresztül. Közben néha kevergesd meg, és ha elfőtte a levét, pótold. Amikor a rizs puha, tálald reszelt sajttal megszórva.
Tejberizs barna rizsből
Hozzávalók:
30 dkg barna rizs
tej
víz
cukor vagy méz ízlés szerint
fél rúd fahéj
fél rúd vanília
gyümölcsök
A rizst tedd fel főni kétszeres mennyiségű, fele-fele arányban elosztott vízben és tejben. Add hozzá a fűszereket, és édesítsd ízlés szerint. Főzd puhára, olykor-olykor megkevergetve, és figyelve arra, hogy pótold a nedvességet addig, amíg meg nem puhult. Ha kész, tálald melegen kakaóporral, vagy mézzel, aszalt gyümölcsökkel, esetleg hidegen, gyümölcsökkel rétegezve.