Szabadidő

6 érdekes tény az újévről
Az év búcsúztatása a lazítás, a bulizás, a pihenés ideje, de az újat sem kell feltétlenül gondterhelten kezdenünk. Tegyük félre a rossz híreket, és nézzünk néhány érdekességet.

Az új év első napja nem egy népi megfigyelés alapján kijelölt fontos nap, sem valamely vallás diktálta ünnep. Csupán egy önkényesen felállított naptár első lapja, Gergely pápa máig meghatározó érvényű munkájának következménye. Újév napjához mégis annyi babona és megfigyelés kapcsolódik, mint talán egyik ünnepünkhöz sem.

Tudtad? A szilveszteri durrogtatásnak, tűzijátéknak régi falusi gyökerei vannak. A zajkeltés célja eredetileg az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. A 20. századot megelőzően persze nem petárdáztak, hanem kolomppal, csengővel, dudával, ostorral próbáltak minél nagyobb zajt csapni. A petárda jóval balesetveszélyesebb és használata is tilos, egy nagyvárosban sajnos mégis könnyebben hozzáférhető, mint a kolomp és az ostor.

Tudtad? Nem csupán Magyarországon, de Európában is számtalan furcsa újévi babona él a köztudatban. Írországban például mindmáig él az a hagyomány, hogy az ország politikai jövőjét az új év előtt fújó szél mutatja meg. A nyugati szél Írország gazdagságát és jóllétét jelzi az elkövetkező évre, a keleti légmozgás pedig a brit befolyás erősödését.

Tudtad? Nem véletlenül a malacsült a legismertebb újévi étel. A hiedelem szerint ugyanis a malac befelé túr, azaz a szerencsét a házba túrja. A csirke viszont kifelé kapar, így a szerencsét is kikaparja a házból – újévkor nem is szabad fogyasztani. Ellentmondásosabb hiedelem kapcsolódik a halhoz: néhány vidéken úgy tartják, hogy ahány pikkely, annyi pénz áll a házhoz, ha halat esznek; máshol viszont úgy gondolják, a hallal elúszik a szerencse, úgyhogy nincs helye az ünnepi asztalon.

Tudtad? A helyesírásban legalább akkora zavar van az új esztendő körül, mint a hiedelmekben. Talán te is elgondolkoztál már, amikor üdvözlőlapot vagy e-mailt írtál valakinek: új év vagy újév. A megoldás egyszerű: ha január elsejéről van szó, egybeírjuk – újév –, ha az egész új esztendőről, akkor két szóban – új év – fogalmazunk. Ha boldog új évet kívánsz, az egész évre szól tehát a jókívánságod.

Tudtad? Az év kezdetén korábban sokan hagymakalendáriumot készítettek, amely érdekes ötvözete a naptárnak és a jóslási hiedelmeknek. A hagymakalendárium a következőképpen készült: 12 hagymahéjba sót tettek, és amelyik reggelre nedvet eresztett, az annak megfelelő hónapban esős időre lehetett számítani. Ismert a hagymanaptár fokhagymagerezdekkel készített változata is.

Tudtad? Egy brit felmérés szerint az újév napján született gyerekek ötöde elhízik, mire iskoláskorba ér. A szigetországban egyébként minden tizedik iskoláskorú gyerek számít túlsúlyosnak. Hogy a január elsején születettek miért hajlamosabbak az elhízásra, azt a kutatóknak sem sikerült kideríteniük.

szerző: Zoltán Annamária
Szabadidő 2021. JANUÁR Hogyan tartsd meg újévi fogadalmad?
Az újévi fogadalmakkal az a baj, hogy szinte már kimondásuknál kétségessé válik, megvalósítod-e. Miért?
Egészség 2021. JANUÁR A legjobb roboráló gyógynövények - kezdd józanul az új évet!
Ne ágyban, másnaposan töltsd az újévet, főzz le egy ízletes gyógyteát!
Egészség 2020. JANUÁR Ünnepek után: vissza a stresszhez
A stressz olyan, mint a gitár húrja. Ha nem feszítjük meg, használhatatlan, ha túlfeszítjük, elszakad.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
03
Szabadidő 2023. MÁRCIUS Szuper tavaszváró receptek
Élvezd a napsütést, várd a tavaszi zöldségeket, ugyanakkor szívd fel magad vitaminokkal a következő receptek segítségével!
Menu