Szabadidő

Ezek a legfurcsább házak a Földön!
Az ólomüveggel díszített kagylóháztól egészen a világ legkeskenyebb otthonáig, íme néhány a legkülönösebb lakóépületek közül!

Az ember már sokszor bebizonyította, hogy képzelete nem ismert határokat. Néhány építész elhatározta, hogy hagyományos otthonok helyett olyan házakat épít, amelyek igazi személyiséggel rendelkeznek! A rendhagyó forma- és színvilág nem csupán az épületeket, de a környezetet is feldobja.

Átlátszó ház Tokióban  

A különleges épületet egy fiatal párnak tervezték Tokió egyik csendesebb kertvárosi részén. A 914 négyzetméteres átlátszó ház üdítő látvány a tipikus sűrűn lakott japán betontengerben. A „House NA” elnevezésű épület Sou Fujimoto építész nevéhez fűződik, aki a nem mindennapi családi otthont háromszintesre tervezte.

A ház 25,4 mm vastagságú acéllemezekből épült, az emeleteket pedig falépcső köti össze. A House NA-ban csupán a mellékhelyiség és a fürdőszoba nem áttetsző, illetve ha a család mégis szeretne elvonulni a nyilvánosság elől, függönyök segítségével teheti meg.

A világ legszűkebb otthona

Az alig több mint 71 cm széles „Keret House” egy kis, szinte észrevehetetlen helyen, két épület között épült fel Lengyelországban. Az ötlet Jakub Szczesny lengyel tervezőtől származik, aki az első látásra hihetetlenül kicsi épületet hálószobával, dolgozószobával, egy teljesen felszerelt konyhával és fürdőszobával látta el. A ház legszélesebb pontja mindössze 120 cm, a benne élő férfi imád ott lakni, és semmi pénzért nem költözne máshova.

Kagylóház Mexikóban

A Mexikóvárosban található Nautilus House néven emlegetett csodálatos, kagyló alakú épület ad otthont egy fiatal kétgyermekes párnak, akik belefáradtak abba, hogy hagyományos családi házban éljenek. Az épületet, melyet ívelt falak és színes ólomüveg jellemeznek, Jules Verne egyik regénye, Gaudí és Frank Lloyd Wright munkái ihlették. A ház Javier Senosiain, a neves mexikói organikus építész tervei alapján készült. Senosiain úgy tervezte meg, hogy a Nautilus egy mélytengeri kagylóra hasonlítson, és a belső tereket is úgy alakította ki, hogy az tökéletes harmóniában legyenek a külső formákkal.

Buborékház Franciaországban

Pierre Cardin avantgárd buborékháza a meseszép Côte d’Azurön áll. Az épületegyüttest a francia kulturális miniszter műemlékké nyilváníttatta, bár a ház mindössze 35 éves, és bizonyos részei még mindig tovább épülnek. A buborékházat egy magyar származású építész, Antti Lovag tervezte a divattervező Pierre Cardin számára. A tervekből igazi futurisztikus, mégis organikus építészeti csoda született egyedi bútorokkal kiegészítve. A tervező egyúttal a táj szépségét is kihasználta, az ablakokból ugyanis lélegzetelállító kilátás nyílik a Földközi-tengerre.

szerző: Ötvenentúl.hu
Szabadidő 2021. SZEPTEMBER Észrevetted már? Malmok az Alföldön
A gőzmalok elterjedése előtt a szélmalmok hozzátartoztak az Alföld képéhez. Az egykori őrléstechnika néhány utolsó hírmondóját még ma is megcsodálhatod.
Szabadidő 2020. ÁPRILIS Szökőkútcsodák a Földön
Az ember régóta épít szökőkutakat azért, hogy a köztereket hangulatosabbá tegye. Íme néhány a világ legimpozánsabb alkotásai közül, amelyeket fotóinkon most otthon ülve is megcsodálhatunk.
Szabadidő 2020. MÁRCIUS A legszebb tavaszi fürdőhelyek a Földön
A Föld számos csodálatos fürdőhelyet kínál, melyek hihetetlen természeti kincseket rejtenek, és tavasszal a legvarázslatosabbak! Szerencse, hogy álmodozni a legszigorúbb karanténhelyzetben is teljesen veszélytelen.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. OKTÓBER Kirándulás a természetbe, gyaloglás nélkül
Lehet, hogy lakóhelyed közelében is kipróbálhatod a nagy múltú magyar kisvasutak egyikét!
02
Szabadidő 2021. OKTÓBER Fedezd fel a barna rizst - receptekkel!
Cseréld le a fehér rizst barnára: áldozd be a kalóriákat, és nyerj fontos tápanyagokat!
03
Szabadidő 2021. OKTÓBER Őszi nagytakarítás az autónkban
Egy alapos nagytakarításra nemcsak az otthonunk, hanem autónk belseje is rendszeresen rászorul.
Menu