Bátor Újrakezdők

Mezítlábas életstílus
Az 55 éves Milkovic Gabriella végleg elkötelezte magát a barefoot, más néven mezítlábas cipők mellett. Újrakezdése egyfelől egészségügyi, másfelől egzisztenciális jellegű. Ráadásul beszámolóját egy nem mindennapi módon kezdődött, és még szokatlanabbul folytatódó barátság története is színezi.

Orosz-angol tanári szakon diplomázott több mint harminc évvel ezelőtt. Leginkább említésre méltó munkahelyének a Magyar Állami Operaházat tartja, ahol 2002 májusától dolgozik. Vele született meg a nemzetközi menedzser pozíció a Magyar Nemzeti Balettnél, ő alakított ki keretrendszert a külföldi vendégművészek meghívásához, a nemzetközi próbatáncokhoz és a nemzetközi turnékhoz. Arra is büszke, hogy a Válogatott elbeszélések című kötetben megjelentek Csehov novella fordításai, azzal a céllal, hogy a mai olvasók mai magyar nyelven élvezhessék ezeket az elbeszéléseket a régebbi fordítások mára elavult nyelvhasználata helyett.

Ki sem akart bújni belőle

Körülbelül öt évvel ezelőtt Gabi lába felmondta a szolgálatot, ezért abba kellett hagynia a rendszeres futást és a táncot. Krónikussá vált talpi bőnyegyulladással kínlódott, amely makacsul ellenállt minden kezelésnek. Egyre jobban fájt a lába, míg végül a villamosmegállóig is alig tudott elmenni. Egy nap olvasott egy cikket, ami megváltoztatta az életét.

A barefoot cipőkoncepció lényege, hogy tökéletesen alkalmazkodik a lábhoz, nem nyomja össze a lábujjakat, nem emeli meg a sarkat, és nem korlátozza, nem befolyásolja a természetes mozgásmintát.

„Elkezdtem barefoot cipőt keresni, de nagyon nem volt egyszerű!” – mondja. Végül egy párizsi nyaralása során talált egy üzletet, ahol több márka termékeit is fel lehetett próbálni. Ott vette az első ilyen lábbelijét, és többé ki sem akart bújni belőle – ez a cipő elindította a gyógyulás útján. Ma már ismét szerepel a programjai között sok kilométeres túra, bicikli- és táncháztábor is, pedig már azt hitte, hogy mindezeket örökre elvesztette. Barefoot cipőjében mintha csak mezítláb lenne – állítja –, ami egyben életstílus is.

Meghatározó blogger

Elérhető bolt híján kénytelen volt online rendelni további cipőit. Eleve nem könnyű ügy, de mint kiderült, mezítlábas lábbeliknél még nehezebb, mert formájukat, talpukat és belső terüket tekintve nagyon sokfélék. Bár mindent elolvasott, amit csak talált a neten, egyik nem igazán rá illő cipőt vette a másik után.

Egyszerre volt lelkes és elkeseredett. Blogot indította a témáról: a tapasztalatairól, a visszanyert mozgásképességéről és a felpróbált, majd visszaküldött cipőkről. „Magyarul és angolul írtam párhuzamosan, ami időrabló ugyan, de angolul sokkal nagyobb közönséget tudtam elérni” – magyarázza, hogyan lett meghatározó blogger. Egy barátja segített neki összerakni a honlapot, és megszületett a Barefoot Budapest weboldal, facebook, instagram és youtube oldallal. Utóbbin különösen népszerű a saját készítésű barefoot cipőjéről szóló videó.

Saját bolt két újdonsült baráttal

Csakhogy továbbra is nagyon nehéz dolga volt a cipővásárlással. Így egy nap kiírta az egyik magyar barefoot facebook-csoportba a lábméreteit azzal, hogy nincs-e olyan, akinek hasonló a lába, és benne van abban, hogy felpróbálják egymás cipőit. Egy Adri nevű lány jelentkezett. „Szinte azonnal összebarátkoztunk, és a vége az lett, hogy vele és a férjével közösen 2022 őszén megnyitottunk egy olyan boltot Gödöllőn, ahol széles márkaválasztékban, helyben felpróbálhatóak a cipők” – meséli. A bolt webshopként is üzemel. Nemrég gyerekcipőket is felvettek a kínálatba. Olyan üzlet világviszonylatban is nagyon kevés van, amelyik nem csak webshop, és ahol felpróbálhatók a termékek. Így valami igazán különlegest hoztak létre itthon.

Elmeséli, hogy édesapja nem könnyen lelkesedő típus, a vállalkozással járó kockázat is távol áll tőle, a ruhák-cipők soha nem érdekelték, de Gabi mélyen átérzett, lankadatlan lelkesedése még őt is megragadta. Legtöbbször ő maga is barefoot cipőt visel, nagyon szereti, kényelmesnek tartja. Gabit nagyon megérintette, amikor édesapja elmesélte, hogy valahol szóba elegyedett a mellette ülő másik nagypapával, mert a lábán barefoot cipőt látott. „Ez nem jellemző apura, és annak a jele, hogy valamit nagyon megmozgatott benne a dolog” – mondja. A lánya ugyanolyan lelkes, mint Gabi, tavaly saját készítésű barefoot cipőben ment férjhez, és szívesen besegít az üzletben. A fia nagyon tudatosan válogatja össze a ruhatárát, és fontos neki a divat. Azt mondta Gabinak, szuper, hogy talált valamit, amit szeret csinálni, és látszik, mennyire őszinte a lelkesedése.

Kifelé forduló lett

Gabi operaházi múltja nagyon sokat segít. A nemzetközi kapcsolattartásban szerzett jártassága, a rendszerezés, a problémamegoldás, a diplomáciai érzék, az emberekkel bánni tudás mind jól jön neki ezen a területen is, ahogy a közösségi média használatában is tud a tapasztalataira támaszkodni. Két dolog azonban alapvetően megváltozott. Egyrészt – bár az operaházban is mindig önállóan dolgozott és gazdája volt a projektjeinek – itt teljes mértékben maga viszi a felelősséget döntéseiért. Közösen döntenek mindenben, ami nagy könnyebbség, de minden döntésük következményei közvetlenül őket érintik. Neki ez nagyon új helyzet.

„Néha megijedek attól, amibe a fejszémet vágtam, de leginkább nagyon élvezem ezt az óriási kalandot” – mondja.


Nagyon szereti együtt csinálni Adrival és Robival, ők együtt szuper csapat. Az Operaházban mindig a háttérben dolgozott, most viszont szívesen és lelkesen áll ki bárhova bármikor, hogy megossza másokkal ezt a fantasztikus lehetőséget. Lelkesedése háttérbe szorította a szégyenlősségét, szívesen szerepel fotókon, videókon, mert nem magával van elfoglalva, hanem egy fontos üzenetet közvetít.

Bárkivel bárhol szívesen szóba elegyedik erről a témáról, pedig régebben inkább magába forduló volt. Ez a dolog megnyitotta, és segít kapcsolódni másokhoz. Bizonyos értelemben mintha kicserélték volna. Kinyílt számára a világ, barátságosabb lett, és élvezhetőbb.

A hírvivő

Az üzlet heti négy alkalommal három-három óra hosszat tart nyitva. Mindannyian csinálnak mellette valami mást, Gabi félállásban folytatja operaházi munkáját. Az utóbbi időben hirtelen erősen megnőtt a forgalmuk, és ha szükségét érzik, megnövelik a nyitvatartási időt. Szeretnék idővel felköltöztetni a boltot Budapestre.

Gabit az is motiválta, hogy egy alkalmazottként eltöltött fél élet után esélye nyílhat felépíteni valamit, ami idővel a belefektetett munkával arányos díjazást hozhat. Egyelőre még építkeznek – kicsiben kezdték, és fokozatosan növekednek. Látják a nagy perspektívát, nemzetközivé akarják tenni a boltot, kétnyelvűvé a webshopot, vagyis nyitni akarnak a világra.

Nagyon szeretné minél több emberhez eljuttatni a hírt, hogy létezik ez a cipőkoncepció, és sokaknak hoz komoly javulást az életminőségben, az egészségben. Nagyon lelkesedne, ha minél többen hoznának ebben a kérdésben tájékozott döntést. Természetesen az a célja, hogy ez neki és üzlettársainak is kényelmet és bőséget eredményezzen.

Gabi mottója: „Hallgass a testedre, meg fogja hálálni!”
szerző: Bukta Zsuzsa
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Aki újra felépítette önmagát
Balogh Zoltán Szabó T. Anna Lüktetés című versének néhány sorát választotta, nem csupán cikkünk, de második életének mottójául is. Azért, mert számára a legmagasabb közlési forma a vers. És azért is, mert ebben a néhány sorban ott lüktet a saját sorsa.
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Luszi Food: csak azért is!
A Luszi Food, azaz Lukács Elvira sztorija kézzelfogható példája annak, hogy érdemes belefogni 50 felett egy álom megvalósításába, még akkor is, ha nem áll rendelkezésre elegendő tőke. Nem csak ezen múlik ugyanis a siker, viszont a szenvedély, az elhivatottság és a lendület elengedhetetlen.
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Élete a sport
Az ötvenhárom éves Ispán Erika a különböző távolságú és nehézségi szintű Spartan akadályverseny-sorozaton az elmúlt négy évben negyvenhárom hazai és nemzetközi versenyen mindig az első három között végzett. Ötvenegy évesen Európa második legjobb versenyzője lett.
éppen olvassák
01
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Lovardát nem lehet home office-ban csinálni
Imádja a lovakat, s megvalósította gyermekkori vágyát: lovak között él, dolgozik a saját maga teremtette Cavallo Lovasudvarban.
02
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Stüble Vendégházak
Ha valakinek kétsége van afelől, hogy lehet-e újra kezdeni 50 éves kor felett, annak mindenképpen el kell olvasnia Nemes Viki és Csató Attila történetét.
03
Bátor Újrakezdők 2023. JÚNIUS Anyukám, te ezt meg tudod csinálni!
Többszörösen bátor és többszörösen újrakezdő ember. Hatgyermekes édesanyaként, négyszeres nagymamaként, 54 évesen egy különleges sportág különleges képviselője. Közben egy alapítvány munkatársaként dolgozik, könyvet ír, fest, tervez, és néha meglátogatja nagy szerelmét, a tengert.
Menu