Szabadidő

A színek városai
Többféle árnyalatban pompázó városok, szemet kápráztató épületek, melyeket látni kell ahhoz, hogy elhiggyük, valóban léteznek. Íme, a világ legszínesebb városai!

A színek mindig is fontos szerepet töltöttek be az életünkben, mert képesek megváltoztatni a hangulatunkat, befolyásolni mindennapjainkat, miközben inspirációt szolgáltatnak, és alkotásra ösztönöznek ebben a gyakran komor, szürke világban. Vajon milyen lenne, ha egy olyan, mágikus színekben tobzódó városban élhetnénk, ahol az utcák valódi élvezetet jelentenek a szemnek? A most következő helyek lakói biztosan tudják erre a választ!

Chefchaouen, Marokkó

Marokkó mindig is a nagy szerelmi történetek és váratlan fordulatok helyszíne volt. Számtalan hírességet és művészt babonázott meg, többek között Winston Churchillt és Yves Saint-Laurent tervezőt is. A divat királya, Yves Saint-Laurent gyakran hangoztatta, hogy Marrákes az egyetlen és igaz szerelme, amely mindig is inspirációul szolgált számára. A marokkói Rif-hegység szívében található Chefchaouen leginkább a kék színekben pompázó, labirintusszerű medináról ismert.

A terület egykor a 16. századi inkvizíció elől menekülő spanyol zsidók számára nyújtott menedéket. Bár a legtöbben mostanra Izraelbe emigráltak, hatásuk a mai napig érződik a városon. A helyiek ugyanis még a mai napig is őrzik azt a hagyományt, hogy mindent kékre festenek. Van olyan ház, ahol a bútortoktól kezdve egészen az étkészletig minden kék árnyalatban pompázik.  

Cinque Terre, Olaszország

A képeslapokra illő Cinque Terre  Liguria és Toscana találkozásánál fekszik. A terület öt kisebb falunak ad otthont, melyeket érdemes gyalogosan felfedezni, ha valóban szeretnénk megtapasztalni Cinque Terre  hamisítatlan hangulatát. Monterosso al mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore is megér egy kirándulást, ezeket az apró településeket leginkább a meredek sziklafalba épült színes épületek és a tengerparti elhelyezkedés tesz igazán különlegessé. A festői vidék 1997-óta az UNESCO Világörökségének listáján is szerepel, méghozzá nem ok nélkül.  A területen számtalan túraútvonal található, melynek mindegyike izgalmas látnivalókat, természeti szépségeket rejt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy Cinque Terrén az emelkedőknek, a lépcsőknek, és a szintkülönbségnek köszönhetően a túrázás korántsem egyszerű, megfelelő állóképességet és felkészültséget igényel, ám minden fáradtságért kárpótol majd a színes falvak, a kristálytiszta tenger, és az olíva ligetek magával ragadó látványa! 

Buenos Aires, Argentína

Könnyű belemerülni Buenos Aires izgalmas éjszakai életébe és sokszínű kultúrájába. A város tökéletes helyszín, ha romantikus utazásra vágyunk, nem véletlen, hogy sokan csak Dél-Amerika Párizsának nevezik. Az egyik legtökéletesebb nászutas úti cél, méghozzá jó okkal. A nászutasok élvezhetik a városi oázist, a gazdag történelmi múltat és a kellemes meleg klímát. A városban a kifinomultság találkozik az Argentinára jellemző latin szenvedéllyel. Buenos Aires számos gyönyörű parkkal és botanikus kerttel büszkélkedhet, Palermo környékén felfedezhetjük a város legjobb éttermeit és butikjait, míg a körülötte elterülő hatalmas park tökéletes a piknikezésekhez és hosszú sétákhoz.

Az európai örökség az épületeken és a körutakon is fölismerhető. A város legöregebb bárja, a Cafe Tortoni 1858-ba repít vissza, a Teatro Colón impozáns épülete pedig éppoly lenyűgöző, mint 1908-ban lehetett. Akik szívesen merülnek bele az éjszakai életbe, hajnalig táncolhatnak a tangó szülővárosban. A turisták kedvelt úti céljai közé tartoznak a San Telmo és a La Boca negyedek. A La Boca negyedben gyakran rendeznek különféle ünnepségeket, bálokat és táncversenyeket.

Wrocław, Lengyelország

A látogatók számára Wrocław számtalan meglepetést tartogathat. Lengyelország negyedik legnagyobb városa a történelem, a kultúra, a régi idők és a fiatal kozmopolita hangulat egyedi keverékét kínálja. Bár az 1945-ös szovjet ágyúzáskor a város nagy része a földdel vált egyenlővé, az óvárost újjáépítették, és ma ismét teljes pompájában tündököl. Az óváros szemet gyönyörködtető és pszichedelikus színekben pompázó épületeket rejt, amelyeket érdemes megnézni, ha ezen a környéken járunk.

A középkori piacteret, vagyis a Ryneket körülvevő gótikus, barokk, illetve Art Nouveau stílusú, pasztellszínű történelmi épületegyütteseknek köszönhetően egyértelműen kijelenthető, hogy Wrocław Európa egyik legszínesebb városa!

Colmar, Franciaország

A második világháború idején Európa számos városát tették a földdel egyenlővé, és a történelmi örökség ritkán számított jó indoknak a városok megkímélésében. Colmar azonban egyike azon kivételeknek, amelyekkel óvatosan bántak, és több más közeli faluval együtt sikerült megőriznie középkori szépségét. Colmar ma virágzik, és a környező falvak továbbra is a 100 éves hagyományra visszatekintő borüzletükből élnek. Valóban olyan, mintha a világnak ezen a részén megállt volna idő. A nyugodt légkör, a rengeteg virág, a színes házak teszik tökéletes hellyé ezeket a kis városokat ahhoz, hogy sétánk közben időnként leüljünk, és megigyunk egy-egy pohár bort, amelyhez a szőlőt szó szerint a város határában takarították be.

Colmar George Duhamel szerint a világ a legszebb helye, Nagy Károly óta a királyok kedvelt városa. Nagyszerű példája annak, miképp lehet megőrizni a hagyományokat a modern világ zűrzavarában, így az idelátogatókat semmi sem zökkenti ki a középkori utazás élményéből.

szerző: Tóth Péter Zoltán
Szabadidő 2022. JÚLIUS 4 elképesztő úszó város a Földön
Az emberiség lakóterülete egy bizonyos határon túl már nem növelhető. Egyesek szerint, előbb-utóbb eljön az az idő, amikor rákényszerülünk, hogy a tengerre építkezzünk.
Pénzügyek 2022. JÚNIUS A jövő futurisztikus, karbonsemleges városa
A természetbe álmodott településen nem lesznek autók, zöld energia és mesterséges intelligencia segíti majd a lakók életét.
Szabadidő 2022. ÁPRILIS Az ezerarcú város: Barcelona
Kevés olyan város van Európában, melyben modernizmus és gótikus építészet, tengerpart, hegyek, és gazdag gasztrokultúra egy helyen elérhető.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2024. MÁJUS A kövek bűvöletében
Victor Hugo írta: „Eleinte a nőket szerettem, aztán az állatokat. Most a köveket szeretem. A kő ugyanolyan szórakoztató, mint az állat vagy a nő, és nincs benne csalárdság.”
02
Szabadidő 2024. MÁJUS Rózsákkal ébredek, rózsákkal álmodom
Boldog életem van. Tudom, manapság ezt nem divat csak úgy kijelenteni, de az én világom valóban kerek. És virágokkal van tele. (x)
03
Szabadidő 2024. MÁJUS A szerelem hálójában
Elmagányosodó világunkban egyre többen keresik a szerelmet is a világhálón: vajon meg lehet-e találni az igazit egy online társkereső oldalon?
Menu