Szabadidő

A szent, aki szerette a szerelmeseket
Az angolszász hagyományok szerint ma van Valentin-nap. Tudtad, hogy a napnak magyar gyökerei is vannak?

Ezen a napon a szerelmesek ajándékkal kedveskednek egymásnak. Manapság a legkülönfélébb meglepetések közül választhatunk erre a jeles alkalomra, vehetünk ékszert vagy csokoládét, kozmetikumot vagy könyveket, romantikus wellness-hétvégét, de más stílusos ajándékot is. Február 14. a szerelmesek ünnepe, és az ő védőszentjüké, Szent Bálinté.

Ki az igazi?

A monda szerint február 14-én vallásos hite miatt végezték ki a 14. században élt Szent Bálint (latinul Valentinius) püspököt, aki előzőleg keresztény hite erejével visszaadta börtönőre vak leányának látását, akibe állítólag szerelmes volt. Kivégzése előtt Bálint búcsúzásképpen üzenetet küldött a leánynak, amelyet „ A te Bálintod” megjegyzéssel írt alá. A püspök a jegyesek, szerelmesek védőszentjévé is vált, mivel a hagyományok szerint, szerelmespárokat adott össze keresztény szokások szerint, és katonákat is megesketett az akkor bevezetett római rítusokkal ellentétesen. A katonáknak ugyanis nem volt szabad házasodniuk, mert a nőtlen férfiakat lojálisabbnak tartotta a császár. Az ezen a napon köttetett frigyek kedvező csillagállás alatt jöttek létre, Szent Bálint virágokkal lepte meg a házaspárokat.

Azt teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni, melyik vértanú a Bálint-nap névadója, ugyanis három mártírhalált halt személy is élhetett a Római Birodalom hanyatlásának idején. A már említett püspök, egy szintén kivégzett pap és egy „Africa provinciában” élt szerzetes. A Bálint-nap eredete ekképpen mondák és mítoszok elegye, amelyben Szent Bálintot hősies, karakán, vértanúhalált halt alaknak ábrázolják.

Magyar tradíciókban is élt

A Valentin-nap hátterében keresztény és ókori római népszokások keveredése is megfigyelhető. Egyes feltevések szerint az egyház azért helyezte február közepére a Bálint-napot, hogy a római tavaszünnepet, a Luperca-fesztivált keresztény ünneppé változtassa. A Luperca-fesztivál télűző, tavaszváró, tisztító rítusokat foglalt magában Rómában. Célja a rosszindulatú, farkas alakú Lupercus istenség kiengesztelése volt. Ekkor a papok egy bőrszíjjal ostorozták − pontosabban inkább csak meglegyintették− a fiatal nőket, ezzel segítve elő a megtisztulást, a termékenységet.

Az ünnepség este folytatódott, a hajadon leányok bedobták nevüket egy urnába, amelyből a házasodni készülő férfiak kihúztak egy nevet. Az ily módon véletlenül egymásra talált párok nagy része azután együtt is maradt, és egy esztendő elteltével össze is házasodtak. Más források szerint ekkor a papok kecskéket áldoztak, az igazi megtisztulást pedig egy kutya rituális feláldozása jelentette. Az ostorozáshoz a feláldozott állatok, kecskék bőrét használták föl, ez volt az úgynevezett „februa” szíj.

A magyar hagyomány is ismerte a Bálint-napot, amelynek akkoriban még csak kevés köze volt a szerelmesekhez. A monda szerint a verebek ekkor választanak párt maguknak, ezért bizonyos területeken elterjedt volt ilyenkor a madarak etetése.

A magyarországi németek körében jóval elterjedtebb volt a Bálint-nap ünneplése, gyakran jelenítették meg templomaikban, freskókon a püspököt. A magyar hagyományban főleg az epilepsziára, „nyavalyatörésre” hajlamos emberek hordtak a nyakukban bálint- vagy úgynevezett frászkeresztet.

Furcsa babonák

A Valentin-naphoz rengeteg népi babona, hiedelem is kötődik. Ha egy leány elmegy ilyenkor a temetőbe éjfél előtt, a szellemek megmutatják neki leendő párját. Ha szeretnénk a kiválasztott ember szívét elnyerni, kilencmagú almát kell enni, és a magvakat a kiválasztott zsebébe helyezni. Ha pedig azt szeretnénk, hogy szerelmünk sokáig, lehetőleg örökké tartson, a szerelmespár mindegyik tagjának bele kell sütnie a másik hajszálát egy tésztába, és utána közösen elfogyasztani azt.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
Szabadidő 2020. FEBRUÁR Farsangi népszokások
A farsangot országszerte megünneplik. Ismerd meg milyen népszokások, hiedelmek kötődnek ehhez az ünnephez Magyarországon.
Egészség 2019. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2022. JÚNIUS Különleges várak: járd be őket akár egy hétvége alatt!
A Dél-Dunántúlon hét várat akár egy hétvége alatt is bejárhatsz: indulj a korai középkorból, és juss el a 18. századba.
02
Szabadidő 2022. JÚNIUS 4 isteni magyaros étel - hízásmentes kiadásban
A magyar konyha fenomenális. Íme néhány különleges fogás újragondolt, egészséges kiadásban.
03
Szabadidő 2022. JÚNIUS Nyári finomságok percek alatt
Isteni szezonális gyümölcsök, amelyekből negyedóra alatt akár leves vagy sütemény is készíthető. Íme, néhány remek tipp!
Menu