Szabadidő

A szent, aki szerette a szerelmeseket
Február 14-én az angolszász hagyományok szerint Valentin-napot ünnepelnek. Tudtad, hogy a napnak magyar gyökerei is vannak?

Ezen a napon a szerelmesek ajándékkal kedveskednek egymásnak. Manapság a legkülönfélébb meglepetések közül választhatunk erre a jeles alkalomra, vehetünk ékszert vagy csokoládét, kozmetikumot vagy könyveket, romantikus wellness-hétvégét, de más stílusos ajándékot is. Február 14. a szerelmesek ünnepe, és az ő védőszentjüké, Szent Bálinté.

Ki az igazi?

A monda szerint február 14-én vallásos hite miatt végezték ki a 14. században élt Szent Bálint (latinul Valentinius) püspököt, aki előzőleg keresztény hite erejével visszaadta börtönőre vak leányának látását, akibe állítólag szerelmes volt. Kivégzése előtt Bálint búcsúzásképpen üzenetet küldött a leánynak, amelyet „ A te Bálintod” megjegyzéssel írt alá. A püspök a jegyesek, szerelmesek védőszentjévé is vált, mivel a hagyományok szerint, szerelmespárokat adott össze keresztény szokások szerint, és katonákat is megesketett az akkor bevezetett római rítusokkal ellentétesen. A katonáknak ugyanis nem volt szabad házasodniuk, mert a nőtlen férfiakat lojálisabbnak tartotta a császár. Az ezen a napon köttetett frigyek kedvező csillagállás alatt jöttek létre, Szent Bálint virágokkal lepte meg a házaspárokat.

Azt teljes bizonyossággal nem lehet kijelenteni, melyik vértanú a Bálint-nap névadója, ugyanis három mártírhalált halt személy is élhetett a Római Birodalom hanyatlásának idején. A már említett püspök, egy szintén kivégzett pap és egy „Africa provinciában” élt szerzetes. A Bálint-nap eredete ekképpen mondák és mítoszok elegye, amelyben Szent Bálintot hősies, karakán, vértanúhalált halt alaknak ábrázolják.

Magyar tradíciókban is élt

A Valentin-nap hátterében keresztény és ókori római népszokások keveredése is megfigyelhető. Egyes feltevések szerint az egyház azért helyezte február közepére a Bálint-napot, hogy a római tavaszünnepet, a Luperca-fesztivált keresztény ünneppé változtassa. A Luperca-fesztivál télűző, tavaszváró, tisztító rítusokat foglalt magában Rómában. Célja a rosszindulatú, farkas alakú Lupercus istenség kiengesztelése volt. Ekkor a papok egy bőrszíjjal ostorozták − pontosabban inkább csak meglegyintették− a fiatal nőket, ezzel segítve elő a megtisztulást, a termékenységet.

Az ünnepség este folytatódott, a hajadon leányok bedobták nevüket egy urnába, amelyből a házasodni készülő férfiak kihúztak egy nevet. Az ily módon véletlenül egymásra talált párok nagy része azután együtt is maradt, és egy esztendő elteltével össze is házasodtak. Más források szerint ekkor a papok kecskéket áldoztak, az igazi megtisztulást pedig egy kutya rituális feláldozása jelentette. Az ostorozáshoz a feláldozott állatok, kecskék bőrét használták föl, ez volt az úgynevezett „februa” szíj.

A magyar hagyomány is ismerte a Bálint-napot, amelynek akkoriban még csak kevés köze volt a szerelmesekhez. A monda szerint a verebek ekkor választanak párt maguknak, ezért bizonyos területeken elterjedt volt ilyenkor a madarak etetése.

A magyarországi németek körében jóval elterjedtebb volt a Bálint-nap ünneplése, gyakran jelenítették meg templomaikban, freskókon a püspököt, kedvelt patrónus volt. A magyar hagyományban főleg az epilepsziára, „nyavalyatörésre” hajlamos emberek hordtak a nyakukban bálint- vagy úgynevezett frászkeresztet.

Furcsa babonák

A Valentin-naphoz rengeteg népi babona, hiedelem is kötődik. Ha egy leány elmegy ilyenkor a temetőbe éjfél előtt, a szellemek megmutatják neki leendő párját. Ha szeretnénk a kiválasztott ember szívét elnyerni, kilencmagú almát kell enni, és a magvakat a kiválasztott zsebébe helyezni. Ha pedig azt szeretnénk, hogy szerelmünk sokáig, lehetőleg örökké tartson, a szerelmespár mindegyik tagjának bele kell sütnie a másik hajszálát egy tésztába, és utána közösen elfogyasztani azt.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Egészség 2021. MÁRCIUS A 6 legbiztosabb tipp, hogy legyőzd a tavaszi fáradtságot!
Ha belenézel a tükörbe, fáradt, kimerült arc, fakó bőr néz vissza rád? A természet segítségével újra erőre kaphatsz.
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ellenállhatatlan farsangi fánk
Egyszer egy évben megengedheted magadnak ezt a kényeztetést. A csodás farsangi fánk hagyományőrző receptje.
Szabadidő 2020. FEBRUÁR Farsangi népszokások
A farsangot országszerte megünneplik. Ismerd meg milyen népszokások, hiedelmek kötődnek ehhez az ünnephez Magyarországon.
éppen olvassák
01
Szabadidő 2021. MÁRCIUS Így marad sokáig szép a vágott virág!
Gyönyörű csokrot kaptál szeretteidtől, de tudod, hogy csupán néhány napig gyönyörködhetsz bennük? Íme, néhány tipp, amely segít, hogy a vágott virágok is tovább tündököljenek!
02
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
03
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Miért nem szeretjük a Valentin-napot?
A Valentin-nap legfrissebb népszokásaink egyike – jelenlegi formájában. Üzleti szempontból kutakodtunk szerelmes hagyományaink között.
Menu