Egészség

A jóindulatú daganat, amelytől mégis tartani kell
Meglepően sokakat érintenek a jóindulatú méhbetegségek. Érdemes ezekről többet tudni!

A jóindulatú méhizomdaganat megléte nem rövidíti le, „csak” megkeseríti, esetleg ellehetetleníti a miómás nő életét, ám a betegség állandó orvosi kontroll és megfelelő kezelés mellett jól karbantartható, illetve akár véglegesen gyógyítható.

Ehhez azonban fontos időben felismerni a jelenlétét, illetve ha már kialakult, orvosi vizsgálatokkal – időről időre – követni a betegség súlyosbodását, a mióma méretének változását. A mióma mérete ugyanis – már a megjelenésekor is – meglehetősen tág határok között mozoghat: a borsószemnyitől egészen a gyermekfejméretűig bármekkora lehet.
Az extra kiterjedésű mióma szinte teljesen elfoglalhatja a méh üregét, amit súlyos tünetek jelezhetnek.

A mióma „színterei”

A mióma okozta panaszokat ugyanis befolyásolja, hogy mekkora a daganat, de az is, hogy hol helyezkedik el. Amennyiben a méh falában van, úgy gyakori és hosszan tartó vérzést, súlyos menstruációs panaszokat okozhat, és a ciklus közbeni vérzések is gyakoriak.
A méh üregében és a méhűr felé növekvő mióma megváltoztatja az uterus alakját és méretét, erős, vagy a két menstruáció közötti időben pecsételő, szivárgásos vérzéseket provokál.

A méh külső felszínén lévő mióma a méhhez közeli szerveket – húgyhólyagot, végbelet – nyomhatja, sűrű vizelési ingert, székrekedést, has-, derékfájást előidézve. A mióma sajnos okozhat meddőséget is.

A mióma időben történő felismerése (évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálattal), majd megfelelő kezelése azért is fontos tehát, mert ez a magában „ártalmatlannak” tartott daganat nemcsak a női ivarszerv(ek), hanem más szervek (máj, vese, húgyhólyag, petefészek stb.) működésében is zavart okozhat, s a napi életvitelre is negatív hatással van.
Jóllehet, nem minden női daganat rosszindulatú, mégis nagyon fontos az orvosnak szemmel tartania ezeket a „jóindulatú” elváltozásokat is, mert a betegségben érintettek egészségi állapotát, általános közérzetét károsíthatják.

szerző: F. Kalmár Teodóra
Szépség 2021. DECEMBER Titokzatos új kór tombol a nők között
Furcsa "betegség" fertőzi meg újabban a nőket: nem szeretnek tükörbe nézni. A kutatók tükörfóbiának nevezték el a jelenséget.
Egészség 2020. MÁRCIUS Inspiráló történetek, bátor női példaképek
Egy veleszületett hallássérült, egy mellrákból gyógyult és egy kerekesszékes maratonfutó nő – mi a közös bennük? Mindhárman életük egy nagyon nehéz szakaszán vannak túl. Mélyen voltak, de hittek magukban és az újrakezdésben. Főnix-madárként újjászülettek. (x)
Egészség 2019. MÁRCIUS A női szexualitás változásai
Akármilyen életkorban vagy is, a szex fontos része az életnek. Nőiséged változásával a szex is átalakul. Értsd meg tested jelzéseit!
éppen olvassák
01
Egészség 2022. JÚNIUS Elképesztő, mi minden van a véredben
A legbelsőbb védelmi vonalunk anyaga, a szervezet oxigénellátásának közege, testtömegünk 8 százaléka: a vér.
02
Egészség 2022. JÚNIUS 5 ok, amiért érdemes dinnyét enni
Nincs sokkal több olyan étel nyáron, amit jobban kívánna az ember, mint egy jó hideg, friss dinnye. Azon túl, hogy finom, egészséges is.
03
Egészség 2022. JÚNIUS 7 meglepő érdekesség a napfényről
Bizony, a napfénynek is van árnyoldala. Képzavarok és a sokkoló információk helyett íme néhány hasznos érdekesség.
Menu