Szépség

Titokzatos új kór tombol a nők között
Furcsa "betegség" fertőzi meg újabban a nőket: nem szeretnek tükörbe nézni. A kutatók tükörfóbiának nevezték el a jelenséget.

A középkorú nők nem szeretnek tükörbe nézni, négyszer jobban gyűlölik a tükörképüket, mint a tizenéves lányok. 90 százalékuk annyira szomorú a látványtól, hogy a kutatók már nevet is adtak a bajuknak: életközepi tükörfóbiának nevezték el.

Az élet csúcsára juthatnának

Manapság a legtöbb nő nem elégedett a testével. Bánatosan kritizálja önmagát, pontosabban azokat az adottságait, amelyeket a legkevésbé szeret, és közben elfelejtkezik teste többi részéről, ahol egyébként sok harmonikus részletet fedezhetne fel. És a helyzet, úgy tűnik, a kor előrehaladtával csak romlik. Egy korábban készült internetes felmérés szerint az ötvenes nőknek mindössze 9 százaléka elégedett a testével, szemben a tinilányok 42 és a huszonévesek 43 százalékával, ami egyébként szintén eléggé kétségbeejtő adat. Az örök fiatalságban ragadt divatvilág csak még jobban porrá zúzza az idősebbek önérzetét.

– A nők középkorukra érnek életük csúcsára: a gyerekeiket felnevelték, sikereket érhetnek el a munkájukban. A testképükről azonban sajnos ugyanez a pozitív kijelentés nem mondható el – véli a felnőttek viselkedését kutató pszichológus, Susan Quilliam. – Olyan korban élünk, amelyben a szépség egyenlő a fiatalsággal. Ez az oka annak, hogy az idősebbek láthatatlannak, vagy rosszabb esetben csúnyának tartják magukat.

A szakértő által megkérdezett negyvenéves nők mindegyike úgy nyilatkozott, szeretne megváltoztatni magán valamit. Többségük vonzó keblekre és lapos hasra vágyik, 11 százalékuk erős karra, 10 százalék pedig el szeretné tüntetni a combjáról és a fenekéről a narancsbőrt. Holott a narancsbőr a szigorú diéta és rengeteg edzés híján teljesen természetes változása a női testnek. Ám ha csupa tökéletes nőről készült fotó vesz körül minket, és soha senki nem lát olyan nőket, akiknek a teste az idő előrehaladtával megereszkedett, akkor egy valódi 45 éves női test már nem lesz vonzó, mivel a tudatunk elszokott ezektől a képektől. A kedvezőtlen testi változások a hasonló korú sztárokat sem kímélik, ők – mint például Sharon Osbourne vagy Madonna – általában plasztikai sebész segítségével orvosolják a problémát.

Csúnyák az ötvenesek?

Az átlagos középkorú nők kétharmada panaszolta, hogy nem kap a korához, a testalkatához és az öltözködési stílusához illő ruhát. 42 százalékuk szerint a boltokban található ruhadarabok túlságosan fiatalosak, 87 százalékuk pedig nagyon drágának találja a minőségi darabokat.

Egy korábbi online felmérésében részt vevő ötvenes korú hölgyek több mint fele átlagosnak vagy csúnyának ítélte meg a saját külsejét, míg a fiatalabbak leginkább vonzónak vagy nagyon vonzónak tartották magukat. A kutatás kapcsán Susan Quilliam kiemelte – A divat a fiatalokra van szabva, és egy idősebb hölgy könnyen érezheti ettől mellőzve magát. Ez akár drámai lelki következményekkel is járhat, nem véletlenül jelent meg a középkorú nők körében a tükörfóbia.

A testtudat megváltoztatható

Ám a testtudat, az önmagunkról alkotott negatív kép megváltoztatható. Íme 6 tipp, hogy jobban érezd magad a bőrödben:

  1. Ne felejtsd el, hogy a szép mindenkinek mást jelent! Nincs örökérvényű szépségideál, nincs mindenkinek tetsző külső!
  2. Figyelj a belsődre, fizikai és lelki értelemben is. Felejtsd el az állandó önostorozást, önmagad kritizálását. Sőt, az olyan szavak helyett például, mint a diéta vagy a fogyókúra használd inkább az életmódváltás, az egészséges táplálkozás fogalmakat.
  3.  Kapcsolj ki! Legyenek a mindennapjaidnak olyan pillanatai, amelyekben lazíthatsz. Ilyenek lehetnek a testet és a lelket kényeztető napi rutinok: egy illatos forró fürdő a nap végén, egy jó könyv a lakás csendes szegletében.
  4. Felejtsd el egy időre a közösségi médiát! A beállított, agyonretusált fotók hamis világával összevetni és összekeverni a valóságot súlyosan rombolhatja az önbecsülésedet. Amennyire csak lehet, tartsd magad távol ettől a hamisságtól.
  5. Aludj eleget! A rendszeres korai fekvés az éjszakába nyúló tévézés helyett csodákra képes.
  6.  Végezetül: legyél hálás minden nap! Örülj a legapróbb dolgoknak, a pozitív változásnak, vagy épp annak, hogy egészséges vagy!
szerző: F. Kalmár Teodóra
Szépség 2021. OKTÓBER Őszi szépségápolás szőlővel
Itt a szezonja! Finom, egészséges és szépít: a szőlő kívül-belül jót tesz a szépségednek.
Szépség 2021. FEBRUÁR Tények és tévhitek a szépségápolásban
Vajon valóban jót tesz a bőrnek az uborkapakolás, a teás filter, az élesztő? 5 állításról rántjuk le a leplet.
Szabadidő 2020. OKTÓBER 7 tragikus sorsú uralkodónő
Különösen erős személyiségű nők, kivételes hatalommal és végzetes sorssal.
éppen olvassák
01
Szépség 2022. MÁJUS Micsoda?! Fán terem a vaj?
Mármint a kiváló hidratáló és bőrvédő tulajdonságairól ismert sheavaj, az afrikai nők szépségének egyik titka.
02
Szépség 2022. MÁJUS 5 isteni tavaszi étel
Próbáld ki ezeket a mennyei tavaszi ételeket, amelyek amellett, hogy egészségesek, még a fogyást is elősegíthetik!
03
Szépség 2022. ÁPRILIS Fűszertár a szépségápolásban
A fahéj, a szegfűszeg gyakori fűszerek a konyhában. De azt tudtad, hogy legalább ilyen fontosak a szépségápolásban?
Menu