Egészség

A fertőtlenítés 6 szabálya
Milyen tárgyakat, ételeket érdemes megszabadítani a kórokozóktól, és mikor káros a túlzott tisztaságmánia?

Számos betegséget megelőzhetünk, ha használati tárgyainkat, sőt egyes ételféléket fertőtlenítünk. A módszerekkel kapcsolatban tévhitekkel is találkozhatunk. Sokan elhanyagolják olyan tárgyak alapos tisztítását, amelyek felületén rengeteg rejtett baktérium él. Ugyanakkor a tökéletességre törekvés is ártalmas az immunrendszer számára. A kulcsszó a tudatosság és a megfelelő fertőtlenítési módok alkalmazása.

Valóban a vécé a bűnbak?

Azt gondolhatnánk, a legtöbb, fertőzést okozó vírus és baktérium a vécécsészében vagy az ülőkén található. A valóság, meglepő módon, éppen az ellenkezője. Brit kutatók végeztek egy vizsgálatot, ahol összehasonlították a mobiltelefonok, a tabletek és a vécék veszélyes kórokozóit. Az eredmény szerint, míg a vécé a mintavétel területére nézve 20 egységnyi baktériumot tartalmazott, ez a szám a telefonoknál 140, a tableteknél 600 volt!

Az arány megfordításának megoldásához természetesen nem a vécénk fertőtlenítését kell csökkenteni, hanem a telefonok, laptopok, számítógépek és tabletek rendszeres tisztításáról gondoskodni. Erre legalkalmasabbak a speciális folyadékok, gélek, törlőkendők. A számítógép egerét kell a leggyakrabban megtisztítani, hiszen nem mindig frissen mosott kézzel nyúlunk hozzá.

Az fertőz legjobban, amivel tisztítunk?

A konyhai edényeket rendszerint mosogatószivaccsal tisztítjuk, majd megnyugodva, a tisztaság tudatában eltörölgetjük. Sajnos közel sem biztos, hogy ezzel eltávolítottuk a kórokozókat. Hugh Pennington, brit mikrobiológia-professzor széles körű vizsgálatai szerint a mosogatószivacs az egyik legpiszkosabb tárgy a lakásokban! Főként ha hosszasan ugyanazt a szivacsot használja valaki. A nedvesség különösen kedvez a baktériumoknak, így a szivacsot soha ne tartsuk a mosogatóba dobva! Kicsavarás után helyezzük száraz helyre, legjobb, ha kettőt váltogatva használunk. Fertőtlenítő oldatba is helyezhetjük, ám – mivel a szivacs nem különösebben költséges holmi – legjobb, ha gyakran újabbra cseréljük.

A hús nem törődik a tisztítószerekkel

Közismert tény, hogy a nyers húsok bélfertőzést keltő szalmonella és e-coli baktériumok forrásai lehetnek. A sütés, főzés előtti megmosás korántsem jelent tökéletes védelmet. Sőt ez a szokás is betegség forrása lehet. A csirkék konyhai feldolgozását elemző kísérletben jelentős számú háztartást vizsgáltak ebből a szempontból. Kiderült, hogy a mosogató, a vágódeszka és az edények meleg vizes és mosószeres tisztítása után is számtalan baktérium maradt életben. Ezután megkérték a résztvevőket, hogy minden tárgyat, amely a nyers hússal érintkezett, erős fertőtlenítő oldatos vízzel mossanak át. Még ezután sem pusztultak el a kórokozók! A számuk némileg csökkent, ám nem született biztonságos megoldás. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki megbetegszik, aki nyers húst visz haza, de a kockázat a körültekintő tisztogatás mellett is fennáll.

Így lesz biztonságosabb a gyümölcs

Mosatlan gyümölcsöt nem csak az esetleges permetezőszer maradványai miatt nem ajánlott fogyasztani. Még a vegyszermentesen termesztett gyümölcsök héja is fertőzést okozhat, a rászálló madarak, rovarok által terjesztett kórokozók miatt. A tiszta vizes lemosás segít, de nem jelent tökéletes megoldást. Különösen csecsemők, kisgyermekek számára gondoskodjunk alaposabb fertőtlenítésről! Ehhez vásárolhatunk vízben oldható szert, de az is segít, ha 5 százalékos ecetsavba áztatjuk a gyümölcsöt. A sóoldat is ajánlott módszer, 9 rész mosóvízhez 1 rész sót adagolva.

Ezután mindkét esetben jól öblítsük át tiszta vízzel is a gyümölcsöket. Külföldön, ahol kevésbé megbízhatók a higiéniás viszonyok, legyen nálunk fertőtlenítő oldat a gyümölcsök kezelésére, majd a legjobb, ha meg is hámozzuk.

Allergiamentes fertőtlenítőszerek

A legtöbb tisztítószer klórt vagy sósavat tartalmaz. Ez gondoskodik a tárgyak fertőtlenítéséről, de sok esetben allergiát, szem-, bőr- és légzőszervi panaszokat okozhat. A környezetterhelési hatásuk is jelentős, ezért jobb, ha természetes megoldást választunk minden olyan esetben, amikor ez lehetséges.
A mosdó, fürdőkád és vécé megtisztításához első lépésben használjunk mosószódát, ezzel súroljuk át a felületet, hagyjuk húsz percig rajta, majd újabb áttörlés után öblítsük le. A fertőtlenítésükhöz ezután egy permetező flakonba töltsünk vizet, amelybe néhány csepp grépfrútmag- vagy teafa olajat cseppentsünk. Ezzel permetezzük át a felületeket, és kellemes illatú, allergiamentes fertőtlenítést végeztünk.

A túlzások visszaütnek

Az utóbbi években egyre erősebb a szülők igénye a lakás tisztítására, hogy így védjék meg gyermeküket a fertőzési forrásoktól. Az észszerű határok átlépése azonban ellenkező eredményt hozhat. A brit járványtani szakértő, David Strachan 1989-ben készített egy tanulmányt, Higiéniahipotézis címmel, melyet azóta sok kutató továbbgondolt. Ennek lényege, hogy a gyermekek immunrendszerének egészséges fejlődéséhez szükség van arra, hogy találkozzanak bizonyos mennyiségű kórokozóval. Ez meg is történik a padlón, a szőnyegen kúszás-mászás során, vagy a játszótereken. Természetesen ragaszkodjunk az étkezés előtti és vécéhasználat utáni kézmosáshoz, de felesleges és káros a padló és a szőnyegek állandó fertőtlenítőszeres kezelése. Míg a cumi és a tápszeres üveg fertőtlenítése helyes, nagyobb gyerekek evőeszközeit, tányérjait bátran együtt mosogathatjuk a család többi tagjának edényeivel. Lelki szempontból sem helyes a gyerekeket állandóan figyelmeztetni a fertőzésveszélyre, és antibakteriális szappannal, kéztörlő kendővel tisztogatni őket. Ez később kóros félelmet kelthet bennük a betegségektől. Legjobb megbízni a szülői minta követésében, és a középutat választva észszerűen védekezni.

szerző: M. Kovács Szilvia
Szépség 2022. DECEMBER Mennyei otthoni fürdők
A karácsonyi készülődés, sürgés-forgás után kimerültnek érzed magad? Vegyél egy pihentető fürdőt!
Pénzügyek 2022. MÁJUS Zöld háztartási tippek az öko-otthonért
Nem kell hozzá napenergia, néhány egyszerű módszerrel nem csak pénzt és energiát spórolhatsz, de környezetedet is megóvhatod!
Szabadidő 2021. FEBRUÁR Ezt árulja el rólad az otthonod!
Otthonunk fontos üzeneteket közvetít személyiségünkről. Kalandvágyó, kreatív, esetleg sokat látott utazó vagy? Bármelyik légy is, lakásod árulkodik róla!
éppen olvassák
01
Egészség 2023. MÁRCIUS Így nem puffaszt - trükkök a konyhából
Száműzted étrendedből a káposztaféléket és a hüvelyes zöldségeket, mert kellemetlen panaszokat okoznak? Varázsold őket könnyen emészthetővé egyszerű módszerekkel!
02
Egészség 2023. MÁRCIUS 4 finom salátarecept
Szívesen ennél salátákat, csak éppen nem laksz jól velük, és mind ugyanolyannak tűnik? Ideje ennek véget vetni!
03
Egészség 2023. MÁRCIUS Elképesztő ötletek, fontos újítások
Ünnepélyes gálán adták át az idei Richter Anna Díjakat. Űrutazássá váló sugárterápia, különleges segítség az otthonápolásban, magzatfejlődési ismeretterjesztés az élményalapú labirintusban, közösségi média a véradás népszerűsítésében. Fantasztikus ötletek valósulhatnak meg a magyar gyógyszercég jóvoltából! (x)
Menu