Egészség

7 érdekes tény a paprikáról
Hétköznapi konyhai hozzávalónk vitamintartalma mellett megdöbbentő érdekességeket is tartogat számunkra. Íme hét meglepő és érdekes információ. Te tudtad?

Tudtad? A paprika csípősségét az úgynevezett Scoville-egységgel határozzák meg, mely a paprika kapszaicintartalmát mutatja. A tiszta kapszaicin 15 millió Scoville-egység. A magyar csípős paprika erőssége 100–500 Scoville-egység között változik.

Tudtad? A világ legerősebb paprikája annyira erős, hogy csak kesztyűben lehet megfogni, különben órákig ég az óvatlan fűszerkedvelő keze. Az atompaprikát Ausztráliában, egy gilisztatenyésztő telep közelében találták tavaly tavasszal. A gilisztatenyésztő farmról elfolyó víz növekedési hormonok és különleges baktériumok mellett kitint is tartalmaz, valamiképpen ez járulhat hozzá a különleges „mutációhoz”. A kitin a rovarok páncélját alkotó anyag, amely többek között kozmetikumokban és gyógyszerekben szolgál keményítőként. A Scoville-skála szerint ez a chili 1,4 millió egységet tartalmaz. Összehasonlítva a magyar paprikák 100–500 Scoville-egységnyi erősségével, bátran mondhatjuk, hogy az ausztrál atompaprika ehetetlen lehet.

Tudtad? A paprikát 1494-ben Kolumbusz orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta Európába. A 16. század végén már magyar területen is ismerték, törökbors néven. Hogy miért éppen törökbors? Nos, az elnevezés a török nyelvből ered, mert náluk a paprika „biber” neve a piper, azaz bors szóból származik. A fűszer komoly karriert futott be hazánkban, és a 18. századtól, mondhatni, teljesen átalakította a magyar konyhát.

Tudtad? Cifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében, amely 1830-ban látott napvilágot, olvashatjuk először a paprikás csirke receptjét, amely addigra a magyar konyha egyik legnépszerűbb étkévé vált. A recept így hangzik: Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen – paprikázd meg 's add fel.'

Következő cikk

Tudtad? Nem csupán ételízesítéshez, de gyógyszerként is használták a paprikát. Az 1831-es kolerajárvány idején – hatékony ellenszer híján – a paprikát vélték a pusztító járvány elleni csodaszernek, legfőképp a megelőzést szolgálva. Nem csupán a paprikát fogyasztották ilyen minőségében, de a paprikapálinkát is a kolerát megelőzendő itták. Akkor persze még nem tudhatták, hogy a paprika magas C-vitamin-tartalma miatt fokozza az emberi szervezet ellenálló-képességét. A feljegyzések szerint használták még malária ellen is.

Tudtad? A szegedi paprika a szabadalmi hivatal által hivatalosan bejegyzett védjegy. A legendás szegedi paprika eredetileg csakis csípős paprika volt, csupán a 20. század elején találtak egy genetikailag eltévedt, nem csípős palántát, amelyet aztán tovább nemesítettek. Az összes mai édes palánta ennek az egykori különleges tőnek a leszármazottja. Ma már ebből fogy a legtöbb, tízből kilenc csomag ételízesítő nem csípős a szegediből.

Tudtad? A paprikát már fegyverként is használják. Az indiai hadseregben hadrendbe állították a paprikagránátot, amely a könnygázgránáthoz hasonlóan nem tesz maradandó kárt az ellenségben, csupán harcképtelenné teszi. A hagyományos hadviselésben kevésbé, de zavargások, utcai rendbontás esetén kiválóan alkalmazható fegyver.

szerző: Ötvenentúl.hu
Egészség 2019. OKTÓBER Lerántjuk a leplet: vaj vagy margarin?
Vajas kenyér vagy margarinos, olajban sült krumpli vagy krumplipüré, habart vagy zsírral készült rántás? Te melyiket választod?
Egészség 2019. SZEPTEMBER A 4 legjobb rákellenes zöldség
Bár a daganatos betegségek ellen nem létezik univerzális védelem, a megfelelő zöldségek fogyasztásával sokat tehetsz a megelőzésért.
Egészség 2019. SZEPTEMBER Konyhai tippek 40 felettieknek
Fiatalon még megengedhetjük magunknak, hogy lazán vegyük az étkezést, de negyven felett szervezetünk másképp kezd reagálni mindenre, amit elfogyasztunk.
éppen olvassák
01
Egészség 2020. SZEPTEMBER Miért együnk halat? - receptekkel
A tengeri halfogyasztás ma már kevésbé anyagi kérdés, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt. Magyarországon mégis nagyon ritkán kerül az asztalra halétel, pedig szívügyünk lehetne – szó szerint.
02
Egészség 2020. SZEPTEMBER Előzd meg a csontritkulást!
A fokozott kalciumbevitel mellett a legfontosabb az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szabályainak betartása. Mintaétrendünk segít, hogy megelőzd a csontritkulást!
03
Egészség 2020. SZEPTEMBER Sütőtök, a belső napfény
Az ősz zöldsége véd, frissít és jótékonyan táplál: tudj meg róla mindent, és próbáld ki kedvenc receptjeinket!
Menu